Regija
ZBIRKA O PRVOJ NOGOMETNOJ LOPTI I TENISU U RH, GALERIJA GRADA I DRUGI SADRŽAJI

Proširuje se Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji
Objavljeno 11. listopada, 2019.
ŽUPANJA

Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji priprema se za proširenje na postojećoj građevinskoj čestici, čime će se omogućiti novi sadržaji, a nadogradnja Muzeja, kako smatraju u toj ustanovi, ujedno je i ulaganje u marketing u svrhu vidljivosti kulturnih poruka koje Muzej odašilje prema zajednici u kojoj djeluje.

A sve s ciljem jačanja uloge i obogaćivanja programskih aktivnosti kojima će ova ustanova postati nezaobilazan čimbenik društvenog, kulturno-prosvijetnog i gospodarskog života grada i Vukovarsko-srijemske županije.

U ponedjeljak će gradski vijećnici Županje razmotriti zamolbu ravnateljice Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera Janje Juzbašić za dobivanje suglasnosti za potpisivanje Ugovora s ArkkiDaM-om d.o.o. za projektiranje i inženjering Osijek za izradu Idejnog projekta za proširenje muzeja sa zbirkom "Prva nogometna lopta i početak igranja tenisa u Hrvatskoj", Galerije Grada Županje i ostalih muzejskih prostora. Županja je kolijevka nogometa i tenisa u RH, na što su građani vrlo ponosni, i cilj je tu činjenicu na najbolji način prezentirati, i u Županju dovesti što više posjetitelja.

- U idejnom projektu vodit će se briga da objekt bar jednim vanjskim gabaritom podsjeća na nogometnu loptu ili reket, ali da ipak ima pravokutni oblik zbog oblika čestice i blizine rijeke Save, i da raspolaže s dovoljno prostora u unutrašnjem dijelu kako bi zadovoljio muzejske potrebe - stoji u obrazloženju zamolbe. Zgrada bi obvezno trebala imati i izlaz na obalu, odnosno savsku šetnicu, a plan je povezati novi objekt s upravnom zgradom i muzejskim zgradama Čardaka i Agencije. Za novu će zgradu biti uređen pristup iz Savske ulice, a bit će ugrađeno i dizalo za potrebe osoba s poteškoćama u kretanju.

U prizemlju bi se nalazili depoi muzeja, prostorija za pomoćno osoblje, sanitarije i dizalo. Na prvom katu zgrade veći dio prostora namijenjen je stalnom postavu o prvoj nogometnoj lopti i igranju tenisa, stalni postav galerijske zbirke i izložbeni prostor za povremene izložbe s multimedijalnom opremom za radionice, predavanja i slično. Među zbirkama muzeja zanimljive su teme o znamenitim ljudima grada, udrugama, tvornici šećera i drugim gospodarskim subjektima koji su ostavili dubok trag na kulturni i gospodarski život u novijoj povijesti toga kraja.

Namjera je na prvom katu također urediti suvenirnicu, ured za kustose, informatičku sobu i manji ugostiteljski objekt koji će imati izlaz na terasu, odnosno na drveni plato. U potkrovlju je predviđen multimedijalni prostor s nekoliko ureda za udruge koji bi mogli imati i zasebne ulaze, a time bi se ujedno riješio i dugogodišnji problem brojnih gradskih udruga koje nemaju uvjete za rad.

Na taj bi se način predviđena isplativost ovoga objekta povećala, jer Gradu bi se smanjili troškovi plaćanja najma i režijskih izdataka u iznajmljenim prostorima udruga.

Marija Lešić Omerović
Janja Juzbašić

ravnateljica Muzeja

U idejnom projektu vodit će se briga da objekt bar jednim vanjskim gabaritom podsjeća na nogometnu loptu ili reket, ali da ipak ima pravokutni oblik zbog oblika čestice i blizine Save
U DVA ZDANJA
Muzej u Županji osnovan je 1953., smješten je u dva povijesna zdanja - u Čardak i Agenciju, koji se nalaze neposredno uz obalu rijeke Save, u zapadnom dijelu grada. Godine 2003. sagrađen je dodatni objekt za čuvanje građe i uredi za djelatnike. Čardak je jedini očuvani primjer vojnokrajiške obrambene arhitekture u RH, pa i šire. Obje su zgrade registrirane kao spomenici kulture, Čardak kao spomenik kulture A kategorije.
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike