Novosti
IMA LI VLADAJUĆA KOALICIJA IZLAZ?

HDZ i HNS ne odstupaju, ali traže kompromis
Objavljeno 11. listopada, 2019.

Nešto manje od godinu dana do parlamentarnih izbora nastavljaju se problemi s očuvanjem vladajuće većine, koji zapravo traju gotovo cijeli ovaj mandat. Najnoviji se problem pojavio zbog štrajka prosvjetara i nesporazuma između HDZ-a i HNS-a o tome za koliko treba povećati plaće u školstvu, resoru koji drži HNS i na kojemu žele kapitalizirati svoju poziciju na političkoj sceni u posljednjoj godini do parlamentarnih izbora.


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković drži se zacrtanoga, da nema dodatnog zaduživanja ni izlaska iz realnih mogućnosti državnog proračuna, tako da se rasplet još ne vidi. U četvrtak su, kao i u srijedu kasno navečer, izjave stizale iz obje stranke, gdje se dijelom pokušavalo stati na loptu, ali istovremeno ne odstupajući od zauzetih pozicija. No, sukladno obostranom interesu, realnije je očekivati da će rješenje biti pronađeno.


Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je nakon sjednice Vlade da ne osjeća bilo kakve pritiske od HNS-a te kako mu se ne čini da oni imaju namjeru napustiti vladajuću koaliciju. "U politici se prijetnjama nikada ništa nije riješilo, bit će kompromisa i naći će se rješenje", poručio je Horvat. Kaže i kako je ova Vlada stabilizirala financije i da će ih na sličan način voditi i sljedeće godine. "Kolegica Divjak ima pravo biti ljuta, ako ćemo se razljutiti svi, bit će jako malo prostora za dijalog", ističe Horvat.


I drugi HDZ-ovi ministri, poput Vesne Bedeković, ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, i Marka Pavića, ministra regionalnoga razvoja i fondova EU-a, poručuju kako koalicijski partneri trebaju sjesti za stol i razgovarati, ali da HDZ ne pristaje na ultimatume. "Ova Vlada učinila je jako puno za javne službenike, 11 posto su rasle plaće do sada u mandatu. U mjesecu kada je ponuđeno dodatnih dva posto samo učiteljima i još dva posto sljedeće godine, doista ne vidimo razloga za štrajk", kazao je Pavić. "Svi zajedno kao Vlada, kao tim, moramo voditi računa o održivosti javnih financija. Smatram da treba nastaviti daljnje razgovore bez pritisaka i ultimatuma", zaključila je Bedeković.
HNS-ov ministar graditeljstva i pomorskog uređenja Predrag Štromar komentirao je pak izjavu glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da je HDZ spreman na razgovore s HNS-om i na sve moguće scenarije. "Reforma je u školama, na redu su učitelji", kazao je Štromar. Upitan znači li to da HNS izlazi iz koalicije jer novca za povećanja plaća u školama nema, Štromar je izjavio da su stranačka tijela HNS-a donijela konkretne odluke kojih će se stranka držati. I.Bošnjak
Milan Bandić

predsjednik Stranke rada i solidarnosti

HNS NEĆE IZIĆI

U četvrtak je i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić pozvao premijera da hitno riješi problem da se i od 1. rujna učiteljima i nastavnicima poveća plaća za šest posto, od 1. siječnja 2020. za četiri posto i od 1. siječnja 2021. za sedam posto. Naglasio je da to nije njegov uvjet premijeru, nego "uvjet svih uvjeta". Bandić je rekao kako ne govore da će izići iz vladajuće koalicije jer imaju suradnju s Vladom na projektima, a, kako ocjenjuje, ovo je projekt svih projekata. Upitan kako komentira izjavu ministrice Blaženke Divjak da je ona za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima, a HNS prijeti izlaskom iz vladajuće koalicije, podsjetio je da su iz Stranke rada i solidarnosti još u kolovozu apelirali na nju da to riješi. "A što se tiče pitanja o izlasku HNS-a iz koalicije - posljednji će izići iz koalicije jer su slatke foteljice Janafa, državnih tajnika, ministrice, potpredsjednika Vlade i tako dalje. Korbačem će ih tjerati iz Vlade, jedino korbačem", tvrdi Bandić.
Možda ste propustili...

MOŽEMO: PROGRAM ZA UMIROVLJENIKE

Povećat ćemo mirovine za dodatnih deset posto

KAJTAZI NA PROSLAVI SVJETSKOG DANA ROMA

Položaj Roma znatno poboljšan