Svijet
PUCNJI U NJEMAČKOM HALLEU

Dvoje ubijenih na blagdan Jom kipur
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Muškarac i žena ubijeni su u srijedu u pucnjavi u gradu Halleu na istoku Njemačke. Jedna je osoba uhićena, a potencijalni drugi napadači su u bijegu nakon što se nekoliko ljudi nakon pucnjave odvezlo automobilom.

Policija je upozoravala tijekom dana stanovnike dijelova Hallea da ne izlaze iz kuće. Očevidci tvrde da je napadač bio odjeven u vojnu odjeću i da je imao nekoliko komada oružja.

Napad se dogodio na Jom kipur, najsvetiji blagdan u judaizmu, kada židovi poste više od 24 sata tražeći oprost grijeha.

Mediji prenose da je do napada došlo pred sinagogom u četvrti Paulus, u kojoj je u to vrijeme bilo sedamdesetak vjernika. List Bild navodi i da je na židovsko groblje bačena granata, a jedan očevidac je televiziji N-TV izjavio da je napadač pucao i na prodavaonicu kebaba, a navodno je u toj prodavaonici ubijen muškarac. Nije bilo poznato gdje je ubijena druga žrtva. Pucnji su se čuli i u Landbergu, predgrađu Hallea, prenio je Focus Online. U srijedu poslijepodne nije bilo jasno jesu li ta dva incidenta povezana. Policija u prvim izjavama nije potvrdila medijska izvješća koja pucnjavu i napad granatom povezuju sa židovskim metama.

Antisemitizam posebno je osjetljivo pitanje u Njemačkoj, koja je tijekom Drugog svjetskog rata izvršila genocid nad šest milijuna Židova. Unatoč temeljitoj denacifikaciji nakon rata, bojazan od ponovnog uspona antisemitizma nikada nije posve nestala, bilo da je riječ o neonacistima ili odnedavna muslimanskim imigrantima. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike