Kultura
POČINJE NOVA MANIFESTACIJA: KLASICI U HNK-u

Euripidove "Trojanke" - priča o tuzi i zlovremenu
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Sezona koja je pred nama kroz različite žanrove i aspekte propitkuje vrijednost čovjeka u društvu, njegove zablude i razočaranja. Pozicija žene u društvu i specifičnost pogleda na ženu i njenu funkciju kroz stoljeća. Svaki je tekst svevremen i univerzalan, nudi velike mogućnosti prenošenja jasne poruke u današnje doba, muško - ženski odnosi kao temelj za opstajanje društva i vrijednosti koje nose, propitkivanje kroz suptilan umjetnički svijet o onom neizrecivom što na sve nas djeluje: emotivna stanja u kojima se nalazimo kada smo izloženi životnim iskušenjima - na početku je nove kazalište sezone HNK u Osijeku istaknula ravnateljica Drame Petra B. Blašković. Ponosno je vodstvo ove nacionalne teatarske kuće najavilo i neke programske novine, u obliku novih manifestacija.


Jedna od njih je i Klasici u HNK-u, koju već ovoga petka, 11. listopada, u 19 sati otvara gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica - Trojanke, u režiji Jaše Kocelija.


Nova je manifestacija - prostor unutar kojeg nam je želja u osječki teatar dovesti međunarodne produkcije te velikim klasicima upotpuniti našu produkciju mehanizmom razmjene s etabliranim, hrvatskim i inozemnim kazališnim kućama. Otvara ju Euripidova drama Trojanke. Priča je to o trenutku okončanja Trojanskog rata, o ženama, Trojankama, koje s djecom čekaju odlazak u sužanjstvo, u priležništvo grčkim pobjednicama. Priča o tuzi, zlovremenu koje ne dopušta oplakivanje onih koje nisu uspjele čak ni pokopati. Povratak počelima kazališta, genomu dramatike koji se nasljedno prenosi dalje. Do nas, onkraj nas - najavljuju iz kazališta.


- Sezona koja će nas, baš kao na zamišljenom mikrosvijetu-vrtuljku Baruna Trenka, koji se nakon 35 godina ponovno vraća na scenu našeg kazališta za kojeg je i napisan 1984. i praizveden, dinamično, sprovesti kroz dragulje kazališnog dramskog repertoara. Od drame do komedije, preko glumačkog mjuzikla, velikih ansambl predstava koje stvaraju ravnotežu s komornim izričajem na bivšoj Noćnoj sceni, koja sada pronalazi novi naziv Scena U Sceni unutar koje otvaramo vrata koprodukciji kazalištem „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca. Bogata sezona koja će naći svoj put i do najzahtjevnije publike - zaključuje ravnateljica Drame.
Novine su i simforock-koncert, ciklus Ctrl Alt HNK (za mlade), tu je i Kazališna ljetna špica.. N.Vekić
Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas