Kultura
1. NATJEČAJ ZA NEOBJAVLJENE STIHOVE

Vinum et poeta - Lidija Bajuk laureatkinja
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Derkač: Ova je među kvalitetnijim manifestacijama, jer su priznati autori i ne miješamo priznato pjesništvo s amaterizmom

Na prvi natječaj za nagradu Vinum et poeta - Večeri vina i poezije, za najbolju neobjavljenu pjesmu o vinu i vinogradu koju je Ogranak Matice hrvatske utemeljio kako bi na jedinstven način spojio poeziju i gospodarstvo, javila su se 43 autora s ukupno 61 pjesmom. Najuspješnijima su proglašeni stihovi Lidije Bajuk, koja je dobitnica nagrade za pjesmu Goričin Jezušek, izvorno napisanu na kajkavskom, ali poslanu i na štokavskom pod nazivom Mali Isus u vinogradu.



Potpora Veleučilišta

O nakani spajanja teme vina i vinograda Ljiljana Marić, predsjednica požeškoga Ogranka Matice hrvatske, rekla je:


- Zašto smo se odlučili organizirati jednu ovakvu manifestaciju na nacionalnoj razini? Zadaća Matice hrvatske nije samo čuvati i promovirati hrvatsku kulturu i njezine vrijednosti, nego isto tako pridonositi i gospodarskom napretku Lijepe Naše. Ove naše gore i brda koje okružuju Zlatnu dolinu, Bogom su dana područja za uzgoj vinove loze, a samim tim i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo jest upravo poezija, i zbog toga smo spojili te dvije činjenice u jednu prekrasnu večer i manifestaciju Vinum et poeta. Manifestacija je dobila potporu Veleučilišta u Požegi koje je prihvatilo inicijativu, a zatim još Požeško-slavonska županija, gradovi Požega i Kutjevo te Općina Kaptol.


Svoje stihove govorili su članovi Prosudbenog povjerenstva, pjesnici, koji iza sebe imaju impozantni broj knjiga i nagrada za objavljene stihove. Bila je to prigoda čuti Dijanu Burazer, čije je ime zastupljeno u antologijama i panoramama hrvatske poezije, objavila je sedam knjiga poezije, dobitnica je mnogih nagrada, a pjesme su joj prevedene na 15-ak jezika. Nastupio je i Ivan Herceg, čiji su stihovi ukoričeni u devet knjiga. Lanu Derkač kao da i ne treba predstavljati. Zastupljena je u zemlji i inozemstvu u mnogim antologijama, panoramama i zbornicima poezije i proze, a njeni tekstovi prevedeni su na 19 jezika. Objavila je 19 knjiga, sudjelovala na bezbrojnim međunarodnim pjesničkim festivalima, a o njenim stihovima svjedoče brojne književne nagrade.
Zbližavanje s poezijom

- Ovakve manifestacije imaju dvije svrhe, jedna je svrha za širu publiku koja ima priliku čuti suvremenu poeziju i s njom se na određeni način zbližiti, a to su uistinu danas rijetke prilike, a drugi je značaj da se pjesnici međusobno vide i čuju jedni druge. Neke manifestacije tog tipa, nažalost, ugasile su se, neke već dugo postoje i kvalitetne su, a ima dio manifestacija koji miješa članove strukovnih društava i amatere. Ova je svakako među kvalitetnijim manifestacijama, jer ovdje su priznati autori i ne miješamo priznato suvremeno pjesništvo s amaterizmom - rekla je predsjednica Prosudbenog povjerenstva Lana Derkač.


U programu manifestacije uz pjesnike su sudjelovali i članovi Dramske družine Katoličke gimnazije s voditeljicom Marijanom Ćorlukom te Zbor mladih požeških glazbenika pod vodstvom Josipa Prajza, a predstavljena su i vina Veleučilišta u Požegi.


Kako je ovo bila prva večer, za očekivati je nastavak dogodine.


- Nadam se iskreno da će sve više dolaziti kvalitetni tekstovi, jer prve godine je najteže. Neki dobri pisci ne žele se javiti na natječaj čija je sudbina neizvjesna, i za koje ne znaju da isključuju diletantizam. Naime, kaže se da svaka nagrada vrijedi onoliko koliko vrijede njeni laureati – znači s večerašnjom nagradom pokazali smo u kom smjeru želimo i ne smijemo podbaciti - rekla je o budućnosti manifestacije Lana Derkač.
Studio grafičkog dizajna Radnja iz Zagreba, kojeg čine Požežanin Antonio Karača i Petra Vrdoljak, zaslužni su za logo manifestacije, a dizajnirali su i nagradu i sve promotivne materijale. Branka Tesari Starčević
U najužem izboru poznati književnici
U najužem izboru za nagradu na prvom natječaju bili su i poznati književnici Božica Jelušić i Tomislav Marijan Bilosnić, a o najboljim je pjesmama odlučivalo Prosudbeno povjerenstvo na čelu s Lanom Derkač, predsjednicom te članovima Dianom Burazer i Ivanom Hercegom. Ovogodišnja pjesnička manifestacija završila je u podrumu Veleučilišta u Podgorju, u vinogradu na obroncima Papuka, gdje je održana Večer vina i poezije koja je dobila i svog prvog laureata, pjesnikinju dr. sc. Lidiju Bajuk, poznatu glazbenicu, ali i etnologinju i antropologinju.
Možda ste propustili...

U GODINI U KOJOJ SLAVE 75. ROĐENDAN RADA

Kristina Opačić Vrućina postala prvakinja Ansambla LADO

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića