Kultura
GODIŠNJA IZLOŽBA KARIKATURA

Članice su još uvijek u manjini u Društvu
Objavljeno 10. listopada, 2019.
U galeriji MORH-a "Zvonimir" u Zagrebu, 15. listopada bit će otvorena Godišnja izložba karikatura članova HDK-a. Predstavlja se veliki broj hrvatskih autora, oni najpoznatiji koji objavljuju karikature u dnevnom tisku, ali i oni manje poznati široj hrvatskoj javnosti koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. Na izložbi, koja se tradicionalno održava već 34 godine, koliko udruga i djeluje, bit će izloženo 150 radova. Zaseban veći prostor ovogodišnje izložbe dobit će članice Nataša Rašović, Ana Gezi, Mila Lončar i Zrinka Ostović koje su na žalost njihovih kolega u velikoj manjini u društvu. Izložbu prati katalog koji će osim sudionika dobiti i posjetitelji otvorenja izložbe.

Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985., okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj kao i promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima a među najznačajnije svako pripada međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizirao po 24. puta, što je u svijetu karikature respektabilan broj. Važno je također spomenuti i predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu, pa je tako počevši od 2011. HDK predstavilo svoj rad u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, BiH i Crnoj Gori.
Izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima. Dokaz velikog interesa publike za karikaturu je i nedavna izložba Nika Titanika, jednog od rijetkih hrvatskih karikaturista koji radi dnevnu novinsku karikaturu, otvorena u prepunom muzeju Mimara. N.Vek.
Možda ste propustili...

DAVOR VRANKIĆ, CRTAČKA ZVIJEZDA, PREDSTAVLJA SE U MSU-U U ZAGREBU

Pokazat će radove od prije 20 godina koje nikada nije izložio

"KAŠTANKA" OSVOJILA KIJEV I BANJU LUKU

Ponovno uspješni virovitički i zadarski lutkari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MMML STUDIO: IVA MUŠKIĆ - ŠTO JE NEKAD BILA TRAVA...

Iako se stalno i naporno radi, atmosfera je opuštena

2

NOĆ PERFORMANSA U OSIJEKU: INTERVENCIJA MILIJANE BABIĆ

Molitva Gospi na oglasnim pločama katoličkih crkvi u Osijeku

3

MEĐUNARODNA KIPARSKA RADIONICA

Studenti 11. puta oblikuju drvo u Jarčevcu