Regija
7. SALON INOVACIJA BJELOVAR 2019.

Slatini treća nagrada za inovaciju "Stalak za ubruse"
Objavljeno 8. listopada, 2019.
SLATINA - Na 7. salonu inovacija Bjelovar 2019., koji je organizirala HGK Županijska komora Bjelovar, predstavili su se inovatori iz Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i nagrađivani inovatori iz cijele Hrvatske u suradnji sa Sektorom za industriju HGK i Udrugom inovatora Hrvatske. Osim članica HGK, svoje inovativne radove predstavile su osnovne i srednje škole, te veleučilišta, ustanove, udruge i drugi.

Među brojnim inovatorima, s nekoliko svojih radova više nego zapaženo predstavili su se i učenici drugog i trećeg razreda Industrijsko-obrtničke škole Slatina za zanimanje CNC operater. Njihova inovacija "Stalak za ubruse" osvojila je 3. nagradu Salona inovacija.

Nagrađeni stalak za ubruse, izrađen prema ideji Antonija Krivačića, sastoji se od drvenoga postolja, papirnog ubrusa i epruvete za vodu, koja zamjenjuje finger bowl. Praktičan je za uporabu, a mogućnost dodavanja naziva ugostiteljskog objekta i nekog drugog detalja na površinu postolja može predstavljati i atraktivnu dekoraciju stola.

Slatinski su budući obrtnici predstavili i valentnu slagalicu, didaktično pomagalo za vizualizaciju valentne veze iz područja kemije za osnovnu i srednju školu prema zamisli prof. Miroslava Pernara. Dvije tehničke slagalice – solar i moment sile, koje su osmislili profesori Ranko Čučković i Vedran Runje, izrađene su od drveta i elektroničkih komponenata, a mogle bi biti izvrsno pomagalo u nastavi tehničke kulture i fizike u osnovnoj i srednjoj školi jer zorno prikazuju pretvorbu energije u vjetrenjačama i pomoću solarnih panela te sustav višestupanjskoga mehaničkog prijenosa pomoću kojega učenici mogu mijenjati moment sile promjenom prijenosnog omjera uz istu snagu. Slatinčani su na Salonu inovacija predstavili i samostalno izrađenu CNC vertikalnu glodalicu te laser DIY-izrade.

Čestitke svojim učenicima i profesorima na inovacijama i uspješnom predstavljanju škole u Bjelovaru uputio je ravnatelj škole Mladen Graovac.
P. Žarković
Možda ste propustili...

ZAVRŠENA NATJECANJA U FUTSALU

Josipovački osnovci prvi

LIONSI ORGANIZIRAJU RAZMJENU MLADEŽI

Upoznaju život u drugim državama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŽUPANJI SVEČANO OTVORENO 53. ŠOKAČKO SIJELO

Martina Hanuljak iz Divoševaca
je „Šokački cvit 2020.“

2

DOM ZDRAVLJA DONJI MIHOLJAC PRUŽA I SPECIJALISTIČKE USLUGE

Uskoro će moći rendgenski snimiti zube, pozivaju djecu na preventivni pregled vida

3

DRAGOLJUB LAZIĆ, MODELAR - UMJETNIK

Automehaničar u brodove je zaljubljen pola stoljeća