Regija
TISUĆLJEĆE MIGRACIJE ROMA I OBLJETNICA ROĐENJA M. GANDHIJA

Grad Belišće primjer je duge i uspješne suradnje lokalne i romske zajednice
Objavljeno 8. listopada, 2019.
BELIŠĆE/BISTRINCI - Grad Belišće i njegovo prigradsko naselje Bistrinci proteklih su dana bili domaćini još jednom velikom i važnom događaju kada je u Društvenom domu za potrebe romske nacionalne manjine u Bistrincima otvorena izložba pod nazivom "Romengodrom – tisuću godina migracija Roma &Ghandi @ 150 paintingsandphotos". Riječ je o izložbenom projektu koji su organizirali Grad Belišće, Savez Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara i Veleposlanstvo Republike Indije u RH uz potporu Grada Zagreba.

Na svečanom su otvorenju, uz belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića i suradnike, bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predstavnik romske nacionalne manjine i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, veleposlanik Republike Indije u RH Arindam Bagchi, savjetnik i zamjenik veleposlanika Republike Turske u RH Fatih Kaya, zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak i brojni drugi uzvanici. Izložbu su zajednički otvorili Veljko Kajtazi, Dinko Burić i Arindam Bagchi, a može se pogledati sve do 11. listopada. Ona prikazuje podrijetlo, povijesne činjenice, poznate legende vezane uz seobe, trag o romskom holokaustu, romskom pokretu i Prvom svjetskom kongresu Roma.

- O 10. obljetnici obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u RH čast nam je ugostiti ovaj izložbeni projekt u Belišću, gdje je romska nacionalna manjina najbrojnija narodnosna skupina u lepezi od 22 nacije - rekao je domaćin Burić poručivši da je to ujedno i poruka novim generacijama da se kaže NE rasizmu, NE nacionalizmu, NE nesnošljivosti i NE ravnodušnosti.

Uz pohvalu suradnje romske manjine i lokalne zajednice u Belišću, Kajtazi je podsjetio kako je ovo drugi put da se izložba prikazuje te kako je namjera izložbu postaviti u Bruxellesu tijekom sljedeće godine kada Hrvatska predsjeda EU-om. Uz njega je, govoreći o važnosti Mahatme Ghandija, ali i o samoj izložbi, veleposlanik Indije čestitao Gradu Belišću i Savezu Roma u RH Kali Sara na organizaciji izložbe te poručio da se raduje novim zajedničkim projektima. Potporu suradnji dao je i u ime veleposlanika Republike Turske njegov savjetnik i zamjenik Fatih Kaya, poručivši kako primjer iz Belišća potvrđuje kako je prijateljstvo među različitima moguće, a poruke dobrodošlice svima koji žele dobro Hrvatskoj iskazao je i zamjenik župana Goran Ivanović. L.Aničić
Od 22 nacionalne manjine koje žive na području Grada Belišća, romska nacionalna manjina je najbrojnija
Možda ste propustili...

ČAK 154 JAHAČ(IC)A NAJAVILO JE 53. ŠOKAČKO SIJELO

Pokladno jahanje u Županji donijelo je i nogomet u RH

GRANIČARSKA TRADICIJA

Sutra Pokladno jahanje u Tenji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŽUPANJI SVEČANO OTVORENO 53. ŠOKAČKO SIJELO

Martina Hanuljak iz Divoševaca
je „Šokački cvit 2020.“

2

DOM ZDRAVLJA DONJI MIHOLJAC PRUŽA I SPECIJALISTIČKE USLUGE

Uskoro će moći rendgenski snimiti zube, pozivaju djecu na preventivni pregled vida

3

DRAGOLJUB LAZIĆ, MODELAR - UMJETNIK

Automehaničar u brodove je zaljubljen pola stoljeća