Gastro

Šumska gastronomija - zdravo i ukusno
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Slavonija je uistinu bogomdano podneblje, u njenoj se prirodi uvijek može nešto zdravo pronaći. Pravi ljubitelji prirode, šetnje, a uz to i ukusnih šumskih plodova dolaze polako na svoje. Dani su kao rođeni za biti u prirodi i šumi, a oni koji vole i znaju prava mjesta, lako mogu pronaći šumske delicije. Kombinacija zubatog sunca i malo kiše idealni su za prve jesenske šumske plodove. Od gljiva, prva se pojavila sunčanica, ili kako ju u raznim dijelovima Slavonije nazivaju kozara, ili srnjak. Ukusna gljiva najbolja kada se samo klobuk peče na masti u pećnici, a mnogi ju vole i ‘’na luku’’, ili pohanu. Nađe se i pokoji vrganj, no oni se tek stidljivo pojavljuju, a ipak osmijeh ponajviše na lice izmami kestenje. Iako čekaju prvi mraz, polako su počeli padati, pa što ćeš veće gastronomije od one domaće, slavonske, šumske. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike