Objavljeno 9. listopada, 2019.
Slavonija je uistinu bogomdano podneblje, u njenoj se prirodi uvijek može nešto zdravo pronaći. Pravi ljubitelji prirode, šetnje, a uz to i ukusnih šumskih plodova dolaze polako na svoje. Dani su kao rođeni za biti u prirodi i šumi, a oni koji vole i znaju prava mjesta, lako mogu pronaći šumske delicije. Kombinacija zubatog sunca i malo kiše idealni su za prve jesenske šumske plodove. Od gljiva, prva se pojavila sunčanica, ili kako ju u raznim dijelovima Slavonije nazivaju kozara, ili srnjak. Ukusna gljiva najbolja kada se samo klobuk peče na masti u pećnici, a mnogi ju vole i ‘’na luku’’, ili pohanu. Nađe se i pokoji vrganj, no oni se tek stidljivo pojavljuju, a ipak osmijeh ponajviše na lice izmami kestenje. Iako čekaju prvi mraz, polako su počeli padati, pa što ćeš veće gastronomije od one domaće, slavonske, šumske.
V.G.