Osijek
OBILJEŽEN DAN NEOVISNOSTI

Do slobode nismo došli lako i zato uživajmo u njoj
Objavljeno 8. listopada, 2019.

Predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, zajedno s izaslanstvima Hrvatske vojske i policije te županijske Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga, u utorak su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u počast poginulim hrvatskim braniteljima, ispred kapelice Kraljice Mira na lijevoj obali Drave obilježili Dan neovisnosti.

- Prije 28 godina, na današnji dan Hrvatski sabor donio je odluku o raskidanju svih državnopravnih sveza sa svim bivšim republikama i pokrajinama tadašnje SFRJ, i ovim putem htio bih čestitati Dan neovisnosti svim našim sugrađanima, ali i svim državljanima Republike Hrvatske. S druge strane, zahvaljujem svima onima koji su pridonijeli samostalnosti naše države, a posebno onima koji su u njezinu suverenost i neovisnost utkali i svoje živote - rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Svim stanovnicima OBŽ-a svako dobro poželio je dožupan Goran Ivanović. ‘‘Nemojmo nikada zaboraviti ono što su učinili hrvatski branitelji, jer oni su izvojevali slobodu koju mi danas uživamo. Svakom građaninu naše županije želim da ovaj Dan neovisnosti bude blagoslovljen i sretan. Ako uzmemo u obzir da je 7. listopada 1991. godine, samo dan prije odluke ove Hrvatskog sabora, izvršen napad avionima na Banske dvore, i da je tada mogao biti pobijen naš državni vrh, veliko je pitanje kako bi se povijest dalje kretala. U to vrijeme trebalo je donositi teške odluke za koje se znalo da će izazvati reakciju nekih drugih, no hrabrost je ta koja čini čovjeka vizionarom i drugačijim od drugih, a dr. Franjo Tuđman devedesetih godina bio je upravo to. Neke odluke plaćene su možda i više nego što se moglo očekivati, no do slobode se nikada ne dolazi lako, ali danas ju imamo i uživamo u njoj‘‘, poručio je Ivanović. Osvrnuvši se na činjenicu da mnogi građani RH ne znaju kada se obilježava Dan državnosti, a kada Dan neovisnosti, i Piližota i Ivanović složili su se da je vrijeme za jednu ozbiljniju reviziju kako bi se donijela najbolja odluka da svima nama bude jednostavnije pamtiti i vezati se uz određene datume. D. Miklić
GO I ŽO HDZ-a NA TRGU SLOBODE
Na Trgu slobode, paljenjem svijeća ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu, Dan neovisnosti obilježili su članovi Gradskog odbora HDZ-a Osijek i Županijskog odbora HDZ-a OBŽ. ‘’Ova odluka o raskidu državnopravnih sveza donesena je u vrijeme kada se država stvarala s puškom u ruci, kada je Osijek bio svakodnevno bombardiran i kada smo trpjeli velike posljedice braneći svoje domove. Isto tako, bilo je to vrijeme jedinstva hrvatskog naroda i vrijeme kada je ostvaren stoljetni san o suverenoj, samostalnoj i demokratskoj RH. Stoga se sa zahvalnošću, ponosom i punim poštovanjem prisjećamo uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kao i svih hrvatskih branitelja’’, rekao je predsjednik GO-a HDZ-a Ivan Radić.
Najčitanije iz rubrike