Kultura
PROJEKT TOMISLAVA KRSTANOVIĆA I ANE VILENICE

ABECEDA interneta - premijera u Čepinu
Objavljeno 9. listopada, 2019.
Zapravo, sve se dobro poklopilo jer je cijeli projekt zamišljen da se igra upravo po školama za manji broj učenika. Jedan ili dva razreda djece adolescentne dobi koju ova tema zapravo najviše dira. Tako sam odlučio pokloniti predstavu školi koju sam i sam pohađao - najavljuje Tomislav Krstanović, glumac odrastao u Čepinu, koji godinama živi i radi u Zagrebu. ABECEDA interneta projekt je koji priprema s kolegicom Anom Vilenicom, a čija će premijera biti u četvrtak, 10. listopada, s početkom u 12.30 u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor".


Tema koju pretresaju nije tako nova, ali je još uvijek aktualna. Zamislili su ju kao panel-razgovor koji uključuje djecu i njihove profesore.


- Prijavili smo se na natječaj Agencije za elektroničke medije o temi medijske pismenosti. Bilo je zanimljivo proučavati sve zamke u koje upadamo dok bezbrižno surfamo internetom. Od lažnih vijesti, prenapuhanih naslova do krađe identiteta i ostalog te prilagoditi to djeci na zanimljiv način, a opet ih ne zatrpavati samo činjenicama. Mislim da smo u tom i uspjeli - odgovara Tomislav na pitanje na čiju inicijativu i zašto su predstavu napravili.


- Očekujemo da će ju djeca pratiti sa zanimanjem i da će se prepoznati u njoj, što nam je cilj. Predstava će u svakoj školi biti besplatna za djecu, jer ćemo se financirati od sponzora i udruga koji će, nadamo se, prepoznati ovaj hvalevrijedan projekt u kojem dvoje glumaca Tomo i Ana prolaze kroz djeci bliske situacije i upoznaju ih sa zamkama i opasnostima interneta - optimističan je Krstanović. Dob nije slučajno sužena upravo na adolescente. To je vrijeme kada su, kaže, mladi najosjetljiviji i podložni manipulacijama. Pokušat će ih kroz predstavu educirati i usaditi im vrijednosti koje se znatno razlikuju od sustava vrijednosti na internetu.
- Igrati izvan okvira crne kutije uvijek iziskuje veću koncentraciju i neposredniju komunikaciju s publikom, ali dolazi i do izravnije komunikacije s djecom koja bolje usvajaju predstavu, što je za ovaj edukativni projekt jako važno - kaže Tomislav.


Narcisa Vekić
Čepin, Zagreb, Novi Vinodolski i Vinkovci
Tomislavu Krstanoviću i Ani Vilenici ovo nije prvi zajednički projekt.

- Ovo nam je treći zajednički projekt. Nakon predstave Grga Čvarak Scene Gorica odlučili smo postaviti komad Duet za jednog koja prati odnos psihijatra i violinistice koja više ne može svirati nakon što joj dijagnosticiraju multiplu sklerozu. Nakon toga odlučili smo se za ovaj projekt, edukativnu predstavu za djecu ABECEDA interneta koja će djecu na neposredan način educirati o medijskoj pismenosti - otkriva Tomislav. Nakon Čepina igrat će u Zagrebu, Novom Vinodolskom i Vinkovcima.
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike