Osijek
SVJETSKI DAN STANOVANJA

Grad i Udruženje stanara zajedno rješavaju goruće probleme stanara
Objavljeno 7. listopada, 2019.

Svjetski dan stanovanja koji se obilježava 5. listopada bio je prigoda da Grad Osijek ugosti predsjednicu osječkog Udruženja stanara Vlastu Auguštin. Nju je, zajedno s direktorom Zavoda za stanovanje Bojanom Bodražićem, u ponedjeljak primio dogradonačelnik Boris Piližota, podsjetivši da su Ujedinjeni narodi na svojoj posljednjoj sjednici vezanoj za problematiku stanovanja i urbanog razvoja notirali kako bi se sve razine vlasti trebale uključiti u problematiku stanovanja, a kako bi se ovaj problem u urbanim sredinama što bolje riješio.
Problema je svjesna i Auguštin koja je naglasila da se Udruženje bavi rješavanjem problema stanara ne samo u Osijeku, već i gotovo u cijeloj Hrvatskoj. Naime, osječko je, uz ono u Rijeci, jedno od dva takva udruženja u Hrvatskoj.
- Napravljen je pomak u rješavanju stambene problematike na razini države. Donesen je Zakon o najmu stanova kako bi se riješio problem zaštićenih najmoprimaca, a što je bio gorući problem. Tu je i novi prijedlog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada i to nas veseli jer se godinama ništa nije događalo, pojasnila je Auguštin, čije Udruženje, rekla je, pokreće inicijative i sudjeluje u svim raspravama kao spona između korisnika i vlasti. Nedavno je tako tiskana brošura „Pričuva” gdje građani ne samo u stambenim zgradama, već i oni koji žive u kućama, mogu doznati kome se obratiti u rješavanju problema, primjerice, u odnosu između stanara, predstavnika suvlasnika, vlasti i sličnim. Također, brošura nudi odgovore na najčešće upite i nedoumice građana koji žive u gradu, a posebice onih u zgradama.
- Jedan od najčešćih problema je neplaćanje pričuve i ima slučajeva gdje pričuva nije plaćena i po 20 godina. Tu je i problem plaćanja zajedničkih režijskih troškova, odnosno plaćanja „na crno”, nerijetko za čišćenje stubišta, dodala je Auguštin.
Da je Udruženje stanara Grada Osijeka važna poveznica svih građana podsjetio je Piližota, ističući da Udruženje neprekidno radi punih 26 godina. M. Mihelić

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike