Novosti
DATUM DANA NEOVISNOSTI I DALJE PREDMET SPORENJA

Dan definitivnog raskida veza sa SFRJ
Objavljeno 7. listopada, 2019.

Hrvatska u utorak slavi Dan neovisnosti, državni praznik kojim se obilježava sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ. Sabor je tada utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje države te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja, kao takva, više ne postoji. Tim je činom Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Ta je važna odluka donesena nakon što je dan prije istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. Njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja, na zahtjev Europske zajednice, a kako bi se kriza pokušala riješiti mirnim putem. Svi danas živi sudionici te povijesne sjednice Sabora u svojim se iskazima uvijek prisjećaju i napetosti koja se toga 8. listopada osjećala u dvorani, posebice jer su zrakoplovi JNA dan prije bombardirali povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, gdje je bilo smješteno državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Upravo zato, kao i zbog mogućih novih napada, sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u suterenu zgrade Ine Naftaplina, u Šubićevoj ulici 29, u Zagrebu.

Prvi predsjednik Sabora u RH Žarko Domljan tom je prigodom rekao da je Hrvatska nakon tromjesečnog moratorija dugo čekala i mnogo propatila te da je sloboda pitanje njezina opstanka. Odluku o neovisnosti, kojom je Sabor proglasio okončanje postupka razdruživanja, pročitao je Vladimir Šeks, potvrdivši da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji. Šeks je u ime predsjednika Sabora i predsjednika Republike bio zadužen za sastavljanje toga akta, koji je značio potpun i definitivan raskid s Jugoslavijom.

Podsjetimo da se već nekoliko godina, kada počne obilježavanje važnih datuma za hrvatsku neovisnost, otvore i rasprave o nužnosti njihova objedinjavanja, no još uvijek nema konkretnih prijedloga. Iako je važnost 8. listopada neupitna, on je status državnog praznika dobio tek 2001., kada je proglašen Danom neovisnosti. Uz to, obilježavamo i Dan državnosti, 25. lipnja, kao dan kada je 1991. Sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, proglasivši ju samostalnom i neovisnom, te Dan Hrvatskog sabora, 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. I.Bošnjak
OTVORENA VRATA
Služba za građane Hrvatskoga sabora već tradicionalno na Dan neovisnosti organizira manifestaciju Dan otvorenih vrata Sabora. Građani će 8. listopada, uz stručno vodstvo, od 10 do 17 sati bez prethodne najave moći razgledati dvorane i druge prostore Sabora koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje. Imat će priliku susresti se i s predsjednikom Sabora te zastupnicima.