Novosti
BARANJSKI TURISTIČKI DJELATNICI PONOSNI NA NOVU NAGRADU

U samo tri godine drugi je put najuspješnija ruralna destinacija u Hrvatskoj
Objavljeno 7. listopada, 2019.

Baranja je i ove godine, prema mišljenju stručnog povjerenstva Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore, zaslužila titulu najuspješnije ruralne destinacije u Hrvatskoj. Tim vrijednim priznanjem, podsjetimo, Baranja se prvi put okitila prije dvije godine, a proglašenje je tada održano u sklopu Dana hrvatskog turizma u Malom Lošinju. Još tada baranjski su turistički djelatnici lobirali da Dani budu održani u Slavoniji i Baranji, što se ove godine, konačno, i dogodilo.

- Obrubljena Dravom i Dunavom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima - mistična Baranja, gdje u restoranima, pansionima, kušaonicama i seljačkim turističkim gospodarstvima hranu gostima pripremaju domaćini… - rečeno je prigodom ovogodišnjeg proglašenja u Vinkovcima. Ne treba se čuditi zadovoljstvu svih baranjskih turističkih djelatnika, koji su složni kako je Baranja tu titulu zaslužila, ali da ne treba spavati na lovorikama, nego nastaviti mukotrpan rad.

- Drago mi je što je Baranja, premda već drugi put, dobila ovo vrijedno priznanje. Moja je ideja otpočetka bila da Baranju, poput Istre, treba brendirati. Ako može Istra, možemo i mi. Oni imaju more, mi Kopački rit, a gabariti su nam slični - kaže Mario Romulić, poznati fotograf i vlasnik istoimenog OPG-a, dodajući kako je potrebno više privatne inicijative i sadržaja, pa će biti i više turista.

Vladimir Škrobo - Bajo, vlasnik Baranjske kuće i smještajnih kapaciteta, ističe kako je Baranja znatno napredovala u odnosu prema vremenu prije 15-ak godina, kada su započete prve turističke aktivnosti.

- Dobro smo raspoređeni, a većina turističkih djelatnika prilično se trudi oko boljitka ovdašnje turističke ponude. S druge strane, potreban je kadar, u prvom redu ugostiteljski radnici, pa treba više pozornosti pridati stipendiranju takvih zanimanja, čime će, bar djelomično, biti spriječen odlazak s ovih prostora - kaže Škrobo, dodajući kako je ovo nagrada za sve Baranjce koji se bave turizmom. Slične riječi čuli smo i od Marka Piljića iz karanačkog OPG-a Ivica i Marica, koji tvrdi kako je Baranja pravo čudo i još nedovoljno otkriven biser.

- Ponosni smo na ovu nagradu i smatramo je priznanjem svim turističkim djelatnicima - komentirao je Piljić, dodavši kako na razvoj turizma gleda optimistično. Zadovoljan je i velikim zauzimanjem župana osječko-baranjskog, Ivana Anušića, za kojeg tvrdi kako je i on dao svoj doprinos razvoju turizma, što će se vrlo brzo još jasnije pokazati. Da je Baranja zaslužila ovo priznanje, tvrdi i prof. dr. sc. Goran Kušec, profesor osječkog Poljoprivrednog fakulteta, važan član ekipe koja je zaslužna za brendiranje baranjskog kulena i "plavu markicu EU-a" - oznaku zaštite geografskog porijekla (na EU razini) te autohtone baranjske delicije.

- Ne čudim se što je Baranja dobila ovo priznanje. Vjerujem da je ono stiglo u Baranju, između ostalog, i zbog odlične ugostiteljske ponude, odnosno vrhunskih vina. U tome, dakle, i baranjski kulen ima važnu ulogu - istaknuo je Kušec. Nagradu je u ime svih baranjskih turističkih djelatnika preuzeo gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, koji zadovoljno kaže kako će učiniti sve da u Baranju stignu nova sredstva za razvoj turizma te kako će ubuduće iz gradskog proračuna još više biti izdvajano za razne turističke manifestacije, a sve u svrhu što lakše turističke prepoznatljivosti Belog Manastira, ali i cijele regije između Dunava, Drave i Mađarske. I.Getto
OVA JE DRAŽA
U TZ Baranja ističu kako je Baranja ponosni vlasnik ove titule bila i 2017. godine, ali im je ovogodišnja draža jer je DHT održan na području Osječko-baranjske županije. Direktor TZ Baranje Matej Perkušić podsjeća kako u prilog svemu idu i brojke dolazaka i noćenja, najavljene investicije...
Možda ste propustili...

HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA SUMNJA NA POGODOVANJE STRANIM UVOZNIM LOBIJIMA

Poništiti natječaj za obnovljive izvore energije

APEL ZA POMOĆ STANOVNICIMA

Crveni križ za pomoć Bejrutu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POPIS POLJOPRIVREDE USRED EPIDEMIJE

Počinje velika inventura sela

2

STOŽER: NA KORONAVIRUS 14 NOVOPOZITIVNIH OSOBA

Preminula 81-godišnjakinja iz Đakova

3

INTERVJU: BORIS MILOŠEVIĆ POTPREDSJEDNIK VLADE RH

Očekujem da odnosi Hrvatske i Srbije budu u što većoj mjeri dobrosusjedski