Novosti
NEUROLOŠKA BOLEST ČESTA JE I U HRVATSKOJ

Od cerebralne paralize boluje 5000 osoba
Objavljeno 7. listopada, 2019.
"Ja sam ovdje" - poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana cerebralne paralize, 6. listopada, a radi se o neurološkom poremećaju koji izaziva trajni fizički invaliditet. Prema Registru osoba s invaliditetom, u Hrvatskoj su 5082 osobe koje imaju znatno oštećenje i invaliditet na temelju te dijagnoze, a među njima je 1778 djece u dobi do 19 godina.

Iako je to najčešći tjelesni invaliditet u djetinjstvu, cerebralna paraliza ne dobiva pozornost koju zaslužuje, poručuju iz Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize. Stoga je Svjetski dan prilika da se upozori na potrebu osiguranja jednakih prava za osobe s cerebralnom paralizom, na dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga te nastojanja da im se osigura bolju kvalitetu života, obrazovanje i zapošljavanje. Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja izazvanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga. Neki od simptoma su slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost, odsutnost osmijeha, a konačnu dijagnozu postavlja neuropedijatar ili fizijatar. Cerebralna paraliza je složen trajni invaliditet za koji nema lijeka. Iako ponajprije utječe na kretanje, osobe s cerebralnom paralizom mogu imati i epilepsiju, intelektualne teškoće i probleme s komunikacijom, sluhom ili vidom.

Na svijetu živi 17 milijuna ljudi s cerebralnom paralizom, koja pogađa jednu od 500 beba u razvijenim zemljama i mnogo više u onima slabije razvijenima. Jedna od ideja ovogodišnje kampanje je promicanje blagodati sporta i tjelesne aktivnosti na kvalitetu života osoba s cerebralnom paralizom. H
Možda ste propustili...

VESNA MALOVIĆ TRAŽI SUPRUGA PETRA

Odvojili su ga od mene i naše dvoje djece...

VUKOVARSKI GRADONAČELNIK O VELIKOSRPSKOJ POLITICI

Penava: Nije moguće graditi odnose s onima koji nas mrze

LOŠE UREĐENA PODJELA ODGOVORNOSTI

Gotovac: Koeficijenti ne mogu biti razlog za štrajk

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEISPRIČANA PRIČA: IZ PAKLA IZIŠAO HUMANITARNIM KONVOJEM

Franjo je film s fotografijama poginulih suboraca sakrio u zavoje na svojoj ranjenoj nozi

2

OSOBNA SVJEDOČANSTVA O NAJTEŽIM DANIMA ‘91.

Zlatko Adžić: Tužan sam zbog zemlje za koju sam se borio

3

OSOBNA SVJEDOČANSTVA O NAJTEŽIM DANIMA ‘91.

Ivica Jurčan: Bilo nas je malo, ali je bilo veliko srce