Autoglas
MEĐUNARODNA UTRKA ODRŽAT ĆE SE 20. PUT

Jubilarni Rally Poreč donosi rasplet Prvenstva Hrvatske
Objavljeno 7. listopada, 2019.

Međunarodni Rally Poreč idućeg će se vikenda održati jubilarni, dvadeseti put. Tradicionalno je posljednja utrka u kalendaru Prvenstva Hrvatske pa donosi i borbe za plasman, no dio posada na njega stiže rasterećen jer je već potvrdio svoje pozicije. Itinerer je doživio manje izmjene. Njegova će se glavnina voziti u subotu, kad je na rasporedu osam brzinskih ispita. Preostala tri održat će se dan kasnije. I ove godine očekuje se dolazak ponajboljih domaćih posada uz nezaobilazne goste iz Slovenije jer se Rally Poreč boduje za njihovo nacionalno prvenstvo.

Novost je brzinski ispit Červari, koji je ustvari već dobro poznati brzinac Kanfanar u obrnutom smjeru. Više se ne vozi dionicom Sveti Ivan – Tinjan. Ostali brzinci nisu se mijenjali, održat će se na dionicama od Mugebe do Dračevca i od Žbandaja do Vržnavera. Zaštitni znak Rallyja Poreč, gradski prolog, vozit će se drugog natjecateljskog dana, u nedjelju, 13. listopada. Umjesto dosadašnjih noćnih izdanja gradskog brzinca, ove će godine oba prolaska posada parkiralištem u Partizanskoj ulici biti dnevna. U nedjelju će se voziti i brzinac Tar, čija je specifičnost kružna staza, pa je posade moguće vidjeti tri do četiri puta, ovisno o dijelu staze na kojemu se gleda.

Posade će tijekom četvrtka i petka upoznavati dionice brzinskih ispita. U poslijepodnevnim satima petka vozit će se neobavezni shakedown između Tara i Rošina. Navečer će sve posade prodefilirati startnom rampom koja će i ove godine biti smještena na središnje gradsko parkiralište u Partizanskoj ulici. Itinerer 20.

Rallyja Poreč dugačak je 372 km, od čega se na brzinske ispite odnosi 90 km. Objava liste prijavljenih bit će u ponedjeljak na službenim internetskim stranicama natjecanja www.rally-porec.eu. Naslov u Prvenstvu Hrvatske na Rallyju Nova Gorica održanom u rujnu već su obranili Krisztian Hideg i Istvan Kerek, Mađari koji nastupaju za AK Delta Sport iz Zagreba. Otvorena je borba za drugu poziciju u domaćem prvenstvu, a zanimljivo će biti vidjeti kako će se rasplesti natjecanje za poredak u klasama.

Na prvom Rallyju Poreč 1999. godine slavili su Slovenci Darko Peljhan i Miran Kacin u VW Golfu IV Kit Car. Bila je to prva od njihove tri uzastopne pobjede na porečkom rallyju. Najviše naslova u Poreču imaju domaći automobilisti Juraj Šebalj i Toni Klinc, koji su osvojili sedam naslova, a Šebalj je sa suvozačem Karlom Golubom otišao do osmog i devetog trijumfa.

Milan Bugarić