Osijek
SAJAM STARIH ZANATA I GUŽVARIJADA U DALJU

Zanati izumiru, ali gužvara je vječna
Objavljeno 7. listopada, 2019.
Kako se nekada živjelo i uživalo u plodovima kojima bogata Slavonija oduvijek izdašno nagrađuje ljude moglo se vidjeti u Dalju na Sajmu starih zanata i Gužvarijadi. Domaćini - SKUD Branko Radičević, Općina Erdut i Čvorkovac - pripremili su izvrsne delicije i bogato počastili sve posjetitelje izvrsnim slavonsklm specijalitetima. U sve su se uključili i ribiči, lovci i udruge građana, proizvođači domaćih proizvoda na štandovima... dok su djeca i 15 KUD-ova iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Republike srpske pjevali i plesali.

Jugoslav Vesić, načelnik Općine Erdut, kaže da Sajam organziraju da sačuvaju stare zanate od zaborava, ali sve je manje ljudi koji se njima bave u jeku modernizacije, pa ih žele zainteresirati za to. No, dok stari zanati "izumiru", gužvara, za koju kažu da postoji od kada postoji i kvasac, je vječna. To potvrđuje i sve veći broj žena koje dolaze na daljsku radionicu o gužvari gdje uče recepte kako napraviti tu slavonsku poslasticu, a poslije i same sudjeluju sa svojih ruku djelima u Dalju gdje se, tvrde, pravi najbolja gužvara.

Obilje ponuđenog mamilo je posjetitelje da posežu za novčanicima i u kupljenom kasnije uživaju i u svojim domovima. Svi odreda siti i napojeni dočekali su mimohod KUD-ova i završetak Sajma. U kvalitetu ponuđenog uvjerila su se i dva zamjenika načelnika Slobodan Narančić i David Sušac, predsjednik Zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić, predsjednik Odbora za obrazovanje, kulturu i sport ZVO Nebojša Vidović, dopredsjednik TZ-a Erdut Darko Barjaktarević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Stevan Babić, Boris Branković iz Srpske zajednice u Mađarskoj te predsjednica SKUD-a Jasmina Kolundžić i tajnica Slavica Mašić. D. Pejić
 
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike