Zdravlje
NJEŽNO SA ZRELOM KOŽOM

Mazite svoje lice
Objavljeno 7. listopada, 2019.
Već od tridesetih godina koža se počinje mijenjati. Izmjena tvari u stanicama se usporava, koža pojačano gubi vlagu i elastičnost. Na procese starenja kože utječu kako endogeni (hormoni) tako i egzogeni čimbenici - UV zrake, nikotin, alkohol i vremenski utjecaji.

S vremenom dermis postaje tanji, vezivo gubi nitastu strukturu, a time i vodu, elastične niti degeneriraju i pojavljuju se bore, pigmentne mrlje, proširene kapilare, opuštenost i suhoća. Njegu protiv bora važno je započeti na vrijeme. Pri tome moramo naglasiti da je suha koža sklonija pojavama prvih znakova starenja i zahtijeva kompleksniji pristup.

Zrela koža zahtijeva iznimno blaga mlijeka i losione za čišćenje koji koži brzo vraćaju kiseli zaštitni sloj na površini. Tonici su također blagi, bezalkoholni s dodatcima koji povećavaju glatkoću i smiruju. U ljekarni su u prodaji i vrlo blage nicelarne otopine, koje, osim što temeljito čiste, na površini kože stvaraju lagani zaštitni film, pa je ona glatka i meka.

Za dnevnu njegu preporučuju se kreme s vitaminima A, E i C, koje neutraliziraju slobodne radikale, zatim s hijaluronskom kiselinom, kisikom, matičnim stanicama, retinolom, koji stimuliraju vezivno tkivo i djeluju na zategnutost i elastičnost kože.J.Kn.
 
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike