Novosti
DANI HRVATSKOG TURIZMA

Poruka domaćinima iz Vlade: Dovesti ovu manifestaciju u Slavoniju bio je pun pogodak
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Predsjednica RH u Osijeku je naglasila kako je čovjek najveća vrijednost hrvatskog turizma

Dodjelom nagrada za najboljih deset u hrvatskom turizmu, u petak navečer u osječkoj Tvrđi završen je službeni dio najveće manifestacije hrvatskog turističkog sektora - Dani hrvatskog turizma, održani prvi put u svih pet županija Slavonije i Baranje.


Za najbolju turističku destinaciju u 2019. godini proglašen je Rovinj, grad koji je prema broju ostvarenih noćenja u vrhu hrvatskog turizma, destinacija kulturne i tradicijske baštine, zaštićenih prirodnih lokaliteta, kvalitetne ugostiteljske ponude te brojnih manifestacija koje ga čine idealnim cjelogodišnjim odredištem. Godišnji kalendar rovinjskih događanja broji više od 270 manifestacija, koncerata i izložbi. U finalu su još bili Zadar i Mali Lošinj.

Nagrade

Godišnju nagradu "Anton Štifanić" u kategoriji tvrtka, ustanova, ili udruga, dobila je turistička agencija I.D. Riva Tours iz Njemačke Selimira Ognjenovića, i to za izniman doprinos u razvoju hrvatskog turizma, posebice kada se govori o aktivnoj promidžbi Slavonije i Baranje. Iskustva i znanja stečena u promociji i dovođenju turističkih grupa na Jadransku obalu, I.D. Riva Tours trenutačno koristi u funkciji razvoja kontinentalnog turizma, ne vodeći računa o administrativnim granicama, nego o kvaliteti turističke ponude krajnjeg istoka Hrvatske. Nagradu je direktoru agencije Konstantinu Gaitanidesu uručio ministar turizma Gari Cappelli.


Ista nagrada "Anton Štifanić", ali u kategoriji pojedinac, dodijeljena je Ivanu Sabljiću, direktoru regije Hotela Valamar Collection Dubrovnik President i Valamar Lacroma Dubrovnik. Zanimljivo je što je Sabljić kao dijete ušao u svijet turizma završivši ugostiteljsku školu u Osijeku 1971. godine. Hrvatsku turističku nagradu za životno djelo dobio je Frane Skoblar, simbol zadarskog turizma. Posebno priznanje za izniman doprinos turizmu Republike Hrvatske uručeno je Vinku Prizmiću, bivšem dugogodišnjem pročelniku HGSS-a, i rukovoditelju mnogih akcija spašavanja. Vodio je HGSS gotovo dva desetljeća, a gorski je spašavatelj već 47 godina.


Nagradu za održivi turizam zaslužio je ove godine projekt Geopriče UNESCO geoparka Park prirode Papuk. U obrazloženju ove nagrade navodi se kako Geopark Papuk, prvi hrvatski geopark, pruža vrlo velike mogućnosti rekreacije i savršeno je mjesto za aktivan odmor - planinarstvo, šetnje prirodom, poučne staze, atraktivne u svim godišnjim dobima. Tu je i moderni kamp Duboka, zaštićena Park šuma Jankovac, geološki spomenik prirode Rupnica te posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine, kao i zaštićeni spomenik prirode – stare papučke hrastove. Nagradu je preuzeo Alen Jurenac, ravnatelj PP-a Papuk. U toj kategoriji u finalu su bili još projekti "Eco domus" Odjela za turizam Istarske županije i "Za Zlarin bez plastike".


Plaža godine je Rajska plaža u Loparu na Rabu, najbolja marina je Olive Island Marina Sutomišćica na Ugljanu, restoran godine je Spinnaker iz Poreča. U finalu restorana godine bili su Restoran Club Waldinger iz Osijeka i zagrebački Zinfandel‘s restoran. Turistički događaj godine Renesansni je festival iz Koprivnice, najbolji kamp je Aminess Maravea Camping Resort iz Novigrada, putnička agencija godine je Katarina Line iz Opatije, a najbolji hotel je Valamar Collection Girandella Resort iz Rapca.


Premijer Andrej Plenković je obraćajući se svim sudionicima DHT-a zahvalio na trudu i zalaganju što, kako je rekao, već treću godinu zaredom imamo rekordnu turističku sezonu. Podsjetio je da turizam čini petinu hrvatskog gospodarstva. Plenković je naglasio da mu je posebno drago "što smo u Osijeku", zahvalivši organizatorima - Ministarstvu turizma, HGK i HTZ-u što su zajedno s pet slavonskih županija organizirali DHT s naglaskom na kontinentalni turizam i razvoj hrvatskog istoka.


- Ta poruka, uz 60 milijuna kuna uloženih u turizam u slavonskim županijama u protekle tri godine, uklapa se u Vladin Projekt Slavonija, kojim smo do sada sve skupa iz EU fondova ugovorili više od 11 milijardi kuna - rekao je Plenković.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je organizatorima na tome što se DHT održava u Slavoniji. Naglasila je kako je čovjek najveća vrijednost hrvatskog turizma. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković posebno je pozdravio sve turističke djelatnike i djelatnice kazavši da su oni ti koji nose turističke sezone i razvoj.
CRO kartica

Oduševljenje slavonskim Danima hrvatskog turizma u Osijeku u petak nije krio resorni ministar Gari Cappelli, koji je na poslijepodnevnom susretu predstavnika Vlade s turističkim djelatnicima kazao kako se cijela manifestacija pokazala kao pun pogodak.


- Htjeli smo dokazati da na kontinentu, a naročito u Slavoniji, postoji mogućnost razvoja turizma i da turisti ovdje imaju mnoštvo toga za vidjeti. Ponuda je tu, od kulturnih i prirodnih znamenitosti, gastronomije i enologije, a još samo moramo poraditi na smještajnim kapacitetima kojih je samo desetak tisuća - podsjetio je Capelli, koji je naglasio kako je "limit" od 20 milijuna turista na Jadranu već probijen, dok se sada turizam samo još mora dodatno razviti i na kontinentu, što bi se moglo postići i uvođenjem CRO kartice, koja će u okviru porezne reforme krenuti s primjenom od 1. siječnja 2020. godine. Capelli se na susretu osvrnuo i na manjak djelatnika u turizmu, čemu će doskočiti s osnivanjem šest centara kompetentnosti.


- Što se tiče radne snage u turizmu, ove godine je sustav kvota još omogućio uvoz radnika iz trećih zemalja, dok sljedeće godine, nakon stupanja na snagu Zakona o strancima, želimo uvoz koristiti kada bude bilo potrebe za pojedine djelatnosti, ali s naglaskom na potpunu aktivaciju domaćeg tržišta - nadovezao se ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ističući kako se brojne mjere aktivne politike zapošljavanja koriste i u turizmu, dok je naglasak na "stalnom sezoncu".
Na susretu su sudjelovali i ministar financija Zdravko Marić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar državne imovine Mario Banožić te glavni državni inspektor Andrija Mikulić, koji su naglasili kako je sinergijsko, međusektorsko djelovanje ključ uspjeha turističke sezone.


Igor MIKULIĆ/Marko MANDIĆ
VRKIĆ PRIHVATIO PONUĐENU POMOĆ
Iako osječki gradonačelnik Ivan Vrkić nije osobno dočekao izaslanstvo Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, nego je to ispred zgrade gradske uprave učinila njegova zamjenica Žana Gamoš, premijer je čelnika Grada u pratnji osječko-baranjskog župana Ivana Anušića posjetio u njegovu uredu. Novinarima i fotoreporterima dopuštena je nazočnost prvim trenucima sastanka, pri čemu je zabilježen srdačan susret Vrkića i Plenkovića. Premijer je ustvrdio kako je prije svega došao vidjeti gradonačelnika, upitavši ga za zdravlje. "Možemo li što učiniti za Vas?", upitao je premijer osječkog gradonačelnika, koji mu je tiho i kratko odgovorio: "Možete". Potom su novinari zamoljeni da odu iz gradonačelničkog ureda, a sastanak dvojice političara potrajao je 15-ak minuta. Neslužbeno smo doznali da je osječki gradonačelnik Vrkić prihvatio ponuđenu pomoć premijera Plenkovića te zatražio financijsku potporu u provođenju projekta obnove Tvrđe. T.P.
ŠIROKI OSMIJEH
Predsjednica je naglasila kako je čovjek najveća vrijednost hrvatskog turizma. "Zahvaljujem svima, onima nominiranima, a i onima koji nisu nominirani, a znamo da ih ima toliko mnogo koji rade u turizmu. Primijetila sam da je mnogo nagrada otišlo u Istru. Istra još uvijek predvodi hrvatski turizam i zbog toga moramo poraditi na drugim destinacijama - Slavoniji, Baranji, Srijemu, Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom Zagorju, Zagori...", naglasila je. "Osmijeh na lice. Ne blagi, nego široki. Osmijeh otvara sva vrata i osmijeh je ono što jesmo", zaključila je.
Održivi turizam moguć je i u Slavoniji
Potreban je holistički pristup razvoju turizma, uz stabilan pravni okvir i stvaranje atraktivnog sadržaja. Istaknuto je na forumu u organizaciji HGK-a u Osijeku. Tema foruma, koji je povezao poslovni, institucionalni i financijski sektor, bio je koncept održivog turizma za kojega je zaključeno da je moguć i u Slavoniji. "Što se tiče mogućnosti financiranja turističkog razvoja, možemo govoriti o nepovratnim sredstvima za razvojne planove, razvoj infrastrukture, obnovu kulturno zaštićenih dobara. Imamo i ESIF sredstva za mikroprojekte, tržište kapitala koje se u Hrvatskoj jako slabo koristi. Imamo dosta toga na raspolaganju, ali kad pogledamo kako se koriste, čini se da najbolje funkcioniraju sredstva MINT-a i HTZ-a", naglasio je Ivo Kunst iz Instituta za turizam, otkrivajući kako upravo Slavonija pokazuje najviše potencijala za zdravstveni turizam, turizam kulturne baštine, pa čak i zabavne parkove.

U smislu financiranja turističkih projekata, Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u RH, napomenula je kako "novac nikad nije bio tako jeftin", zbog čega njezina institucija, uz savjetodavne usluge, financira privatni sektor i razvoj turističke infrastrukture. "Bankarski sektor u posljednjih se deset godina promijenio po pitanju održivosti turističkih projekata, jer održivost uključuje i financijsku održivost, ali i društvene, ekološke i kulturološke fenomene", rekao je predsjednik Odbora za gospodarstvo Udruženja banaka HGK Boris Bekavac.
pohvale
CAPPELLI: DHT JE U SLAVONIJI PUN POGODAK
Možda ste propustili...