Mozaik
SPECIJALNA EDICIJA “ABBEY ROAD ANNIVERSARY EDITION” DOSTUPNA U VIŠE VERZIJA

50 godina slavnog albuma Beatlesa
Objavljeno 5. listopada, 2019.

U povodu jubilarne brojke kojom se obilježava značajnih 50 godina od objave ovog albuma, svjetlo dana ugledala je njegova specijalna edicija "Abbey Road Anniversary Edition", koja je dostupna u raznim verzijama (CD, vinil, digitalno…). Uključuje novi stereo-miks albuma, uzet izravno iz originalnih vrpci studijskog sessiona, za čiju je "novu" produkciju bio zadužen Giles Martin, sin "petog člana The Beatlesa", Sir Georgea Martina, u suradnji sa Samom Okellom. Prije tog 26. rujna 1969. godine Abbey Road bila je samo jedna obična ulica ispred prostorija londonskog studija tada u vlasništu diskografske kuće EMI. Oni navjerniji fanovi možda su bili svjesni da se već tada slavna The Beatles četvorka kreće oko te lokacije i radi na novom albumu, no to je bilo vrijeme kada se nije pridavala poebna važnost samim studijima u kojima se snimaju pjesme.

Malo tko je tada htio osvijestiti i činjenicu da bi "Abbey Road" mogao biti posljednji album koji će slavna četvorka snimiti zajedno, kao i da će jedan običan pješački prijelaz postati jedna od svjetski poznatih turističkih atrakcija, zahvaljujući fotografiji s naslovnice albuma. No povijest je ispisana te odzvanja i 50 godina poslije.

"Abbey Road" je za The Beatlese bio 11. studijski album i posljednji koji su snimili zajedničkim kreativnim snagama. Naime, album čije izdavanje je uslijedilo kasnije, "Let It Be", većinski je snimljen prije ovog albuma. Iako mu u vrijeme objavljivanja generalna kritika nije bila naklonjena, upravo se "Abbey Road" smatra glazbenim remek-djelom The Beatlesa. Razlog tome je, mnogi će se fanovi složiti, činjenica kako je skupina zajednički kreirala kolektivnu glazbenu viziju, puno širu i jaču od individualnih kreativnih snaga i međusobnih razmirica te stvorila album ispunjen nekim od njihovih ponajboljih pjesama u karijeri. U tu kategoriju pripadaju "Here Comes The Sun" i "Something" Georgea Harrisona, "Come Together" Johna Lennona, "You Never Give Me Your Money" Paula McCartneyja… a upravo je za "Here Come The Sun" predstavljen novi videospot, uoči objave reizdanja albuma.

Slavni je omot snimljen 8. kolovoza 1969., a za photo-session slavne četvorke bio je zadužen fotograf Iain MacMillan. Promet je kratko zaustavljen, a MacMillan se popeo na ljestve kako bi fotografirao skupinu dok prelazi ovaj pješački prijelaz. The Beatles su pješački prijelaz prešli tri puta, pri čemu je nastalo ukupno šest fotografija. Jedna od njih je upravo danas slavna fotografija koja krasi naslovnicu albuma "Abbey Road" i koja je ovaj pješački prijelaz postavila jednom od najznačajnijih turističkih atrakcija Londona. T.K.

Tanja Kvorka
KOJI STUDIO?
Ironično, čitav album nije snimljen u danas slavnom Abbey Road studiju; dijelovi pojedinih pjesama snimani su u drugim londonskim studijima, no svoj kreativni i finalni oblik album je dobio upravo na ovoj lokaciji, koju je, uz glazbeni dio, proslavila i naslovnica ovog albuma, kultna fotografija koja prikazuje Beatlese kako prelaze pješački prijelaz ispred zgrade studija.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUSRETI KAZALIŠNIH AMATERA U VSŽ

U Retkovcima ćemo od 6. do
22. ožujka gledati 11 predstava

2

JEDNA OD NOVINA NA OVOGODIŠNJEM ZAGREBDOXU

Novi program Filmaši o filmašima: Redateljski portreti drugih redatelja

3

IZBOR ZA PJESMU EUROVIZIJE U OPATIJI ODRŽAT ĆE SE 29. VELJAČE

Objavljen redoslijed
pjesama na Dori i voditelji