Sport
HRVATSKI BACAČ KUGLE PREBACIO NORMU

Nakon zagrijavanja Filip dobacio
do 21 metar i ušao u finale
Objavljeno 3. listopada, 2019.
Hrvatski rekorder u bacanju kugle, 25-godišnji Filip Mihaljević, izborio je mjesto u finalu na svjetskoj smotri u Dohi. U četvrtak su održane kvalifikacije u bacanju kugle, Mihaljević je imao hitac od 21 metar, što je bilo deset centimetara bolje od kvalifikacijska norme (20.90 m), tako da će u subotu biti među bacačima koji će se nadmetati za medalje i što bolji plasman na Svjetskom prvenstvu.


U prvom pokušaju Mihaljević je ostvario hitac od 20.76 metara, ali je onda u drugom pokušaju prebacio kvalifikacijska normu hicem od okruglo 21 metar. U finale su prema očekivanju ušli i aktualni olimpijski prvak iz Rija Amerikanac Ryan Crouser, zatim Novozelanđanin Tomas Walsh, aktualni svjetski prvak iz Londona 2017. te Brazilac Darlan Romani, koji ima drugi najbolji rezultat na svijetu ove sezone.


Finale u bacanju kugle na rasporedu je u subotu, od 19.05 sati prema hrvatskom vremenu.


Poljski atletičar Pawel Fajdek upisao se u povijest postavši prvi čovjek koji je na svjetskim prvenstvima osvojio četiri zlatne medalje u bacanju kladiva. Fajdek je u Dohi pobijedio s rezultatom 80.50 metara, osvojivši četvrto zlato u nizu nakon što je slavio u Londonu (2017.), Pekingu (2015.) i Moskvi (2013.). Zanimljivo, 30-godišnji Poljak je nepobjediv na svjetskim prvenstvima, međutim, na Olimpijskim igrama do sada nije osvojio ni jednu medalju, a na europskim prvenstvima ima jedno zlato i dva srebra.
Drugi je bio Francuz Quentin Bigot s rezultatom 78.19, dok je broncu osvojio Mađar Bence Halasz bacivši kladivo centimetar kraće od Bigota. Zlatna medalja u Ameriku je otišla i nakon utrke na 100 metara s preponama, a osvojio ju je 21-godišnji Grant Holloway s rezultatom 13.10 ispred Rusa Sergeja Šubenkova (13.15), dok je do bronce došao europski prvak Francuz Pascal Martinot-Lagarde (13.18). Jedan od favorita za zlato Španjolac Orlando Ortega podbacio je u finalu i zauzeo tek peto mjesto s rezultatom 13.30, dok je branitelj naslova Jamajčanin Omar McLeod diskvalificiran, jer je ušao u drugu stazu i nakon toga pao. Nova svjetska prvakinja na 200 metara postala je Britanka Dina Asher-Smith koja je pobijedila s rezultatom 21.88. Asher-Smith je na svjetskom tronu naslijedila dvostruku svjetsku prvakinju iz Londona i Pekinga Nizozemku Dafne Schippers koja nije nastupila zbog ozljede. Za 23-godišnju djevojku iz Orpingtona ovo je druga medalja u Dohi nakon što je osvojila srebro na 100 metara. H