Novosti
ŠTO JE S ODABIROM IZVOĐAČA KANIŽLIĆEVE?

Grad mjesec dana od presude
nije postupio po nalogu suda
Objavljeno 4. listopada, 2019.
Javni je pogovor da u Gradu Osijeku traže rješenje da ipak ponište javnu nabavu

Iako je Grad Osijek u svom odgovoru Glasu Slavonije od 17. rujna naveo kako će u slučaju odabira izvoditelja za nastavak gradnje Kanižlićeve ulice "postupiti u skladu s presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 5. rujna 2019., a koju je Grad Osijek službeno zaprimio 16. rujna 2019., kojim je poništeno rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave od 22. srpnja 2019. i rješenje gradonačelnika Osijeka o odabiru najpovoljnije ponude u postupku javne nabave za izvođenje radova na izgradnji nerazvrstane ceste - produžetka Kanižlićeve ulice od 6. lipnja 2019." to ni 15 dana od ovog odgovora nije učinio.


Bez odgovora

Naime, na upit Glasa Slavonije sedam dana kasnije vezan uz to na koji način planira postupiti u skladu s ovom presudom, odnosno točnije planira li poništiti cijeli postupak javne nabave i ići s novim javnim pozivom ili će cijeli postupak samo vratiti korak unatrag, i to kako bi izabrao jednog od preostalih ponuđača u javnoj nabavi, nakon eliminiranog Eurokamena, Grad je odgovorio kako, "budući da radovi nisu započeli, Grad Osijek namjerava vratiti natječaj korak unatrag". No Glas Slavonije raspolože informacijom kako do sada nije pozvan ni jedan od preostalih ponuditelja u javnoj nabavi, kako bi se s jednim od njih potpisao ugovor. Iako smo od Grada zatražili da objasni koji su razlozi za to da još uvijek nisu postupili prema presudi, u četvrtak do 16 sati nismo dobili odgovor. No javni je pogovor kako se unutar gradskih službi ipak traži rješenje da se cijeli postupak ove javne nabave poništi, te da se ipak ide s novim pozivom za javnu nabavu. Time bi Grad ipak izbjegao da sada angažira nekog drugog, umjesto preferiranog Eurokamena, zbog kojega je cijela priča došla do tužbe i presude Visokog upravnog suda RH.


Podsjetimo kako je prvi poziv za javnu nabavu za gradnju nastavka Kanižlićeve ulice bio raspisan još u lipnju prošle godine, a od tada je Grad pod neobičnim okolnostima gubio vrijeme i poništavao i raspisivao četiri natječaja. Tek je na posljednjem odabrao najpovoljnijeg ponuđača, tvrtku Eurokamen, za koju će se ispostaviti da nije dostavila dokumentaciju traženu u natječaju. Točnije, umjesto bankovne garancije, dostavila je tek zadužnicu kao potvrdu sigurnog jamstva ponude. Nakon što je cijela priča oko neobičnog tijeka natječaja, za posao koji je već odavno trebao započeti, završila u javnosti, Grad se upustio u dodatne komplikacije, i to tako da je Eurokamenu dopustio da naknadno dostavi traženi dokument. Na ovakvo privilegiranje jednog ponuditelja reagirala je tvrtka Osijek-Koteks, kao jedan od natjecatelja u javnoj nabavi, i sve prijavila Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a potom i uložila tužbu Visokom upravnom sudu RH. I dok se Grad Osijek na sve to nije obazirao, nego je iza zatvorenih vrata, i to unatoč javnom prozivanju i sumnji u namještanje natječaja, ipak potpisao ugovor s Eurokamenom, stiglo je rješenje Visokog upravnog suda koji presuđuje da se Grad protuzakonito odlučio za Eurokamen i nalaže da se poništi rješenje o odabiru te tvrtke kao najpovoljnijeg ponuditelja u javnoj nabavi za gradnju nastavka Kanižlićeve ulice.
Kašnjenje


Odluči li se Grad sada za poništavanje cijelog postupka javne nabave i raspisivanje novog javnog poziva, to znači odgodu početak gradnje produžetka Kanižlićeve za sljedećih nekoliko mjeseci. Onda je sasvim izvjesno kako će kasniti i gradnja zgrade Prve gimnazije, koja bi u suprotnom mogla započeti već krajem veljače ili početkom ožujka sljedeće godine ako cesta do tada bude sagrađena. No u slučaju da se tek sada ide s novim postupkom javne nabave izvođača, ovo će biti teško izvedivo. Riječ je o projektu za koji je Osječko-baranjska županija izdvojila 54 milijuna kuna.


Nefreteta Z. Eberhard
odgoda
NOVI NATJEČAJ ZNATNO BI PRODUŽIO POSAO
Možda ste propustili...

HDZ POZVAO KANDIDATE NA PRIMJERENO PONAŠANJE U KAMPANJI:

Suzdržite se od netočnih i neutemeljenih izjava

DORH JOŠ JEDNOM ZATRAŽIO SKIDANJE IMUNITETA

Proširena istraga protiv Kuščevića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana