Osijek
PAO ZID ŠIBICARE U SUSJEDNO DVORIŠTE

Mađarić: Da se srušio danju, cigle bi nas ubile
Objavljeno 4. listopada, 2019.
U Aninu 87 odmah su izišli inspektori i predstavnici Drave International

Strašna buka, a uz to osjećaj kao da je potres, probudio je iz dubokoga sna obitelj Mađarić iz Anine 87. Skočivši iz kreveta, imali su što vidjeti – velik dio zida Šibicare srušio je nadstrešnicu koja je potom pala na verandu, gdje su samo nekoliko sati ranije uživali u posljednjim danima toploga vremena.

- Dobro je da nije bio dan, inače bismo sigurno sjedili na verandi jer je još uvijek bilo toplo i lijepo vrijeme. No to je samo sreća u nesreći koja se dogodila i na koju upozoravamo već godinama. Inače, kad je noćas krenulo rušenje toga zida, nismo znali iza sna što nas je snašlo! Kad smo došli na verandu, vidjeli smo samo krš i lom. Srećom, nije velika materijalna šteta, ali supruga i ja ogorčeni smo što se dogodilo ono čega smo se pribojavali još ranije - naglasio je Mađarić, koji je odmah zvao policiju, a oni pak nadležne inspektore. U Aninu 87, doznajemo od našeg sugovornika, ubrzo su došli i vatrogasci koji srećom, nisu imali posla. No imat će Drava International, čiji su predstavnici, pojašnjava Mađarić, također došli i rekli kako će poslati radnike koji će sanirati nastalu štetu.

Deja vu
Inače, šteta se dogodila, priča nadalje, i prije tjedan dana: pala je "kubura" s vrha krova koji je, kaže, potpuno truo. Znao je tada da je sve ponovo počelo propadati, samo je bilo pitanje vremena kad će se cigle sručiti i gdje.

Naime, još u ožujku 2014. godine Glas Slavonije izvijestio je o padu cijeloga stropa Šibicarina objekta. Podsjetimo, tada se gotovo potpuno urušio pomoćni objekt napuštene tvornice, a dio krova i zida koji se tom prilikom odlomio, umalo je pao na Mađarića i njegova susjeda. I tada je nekoliko dana prije toga događaja, prema tadašnjem svjedočenju Vlatka Mađarića, također u noći cijeli strop objekta pao u unutrašnjost te zgrade. Nadali su se, kaže, kako će se ubrzo problem riješiti, no osim što je i tada odnesen otpad, ništa nije učinjeno. Stoga ironično kaže kako je znao da će kad-tad doći do urušavanja, što se naposljetku i dogodilo, a upitno je kad će se srušiti i preostali dio od oko ukupno 20 metara zida.

- Tu do mene je jedan dvorišni stan. Ne bi me čudilo da ponovna jača kiša ili vjetar sruše zid. Srećom, kad god je padalo, nikoga nije ozlijedilo ili ne daj Bože ubilo. Mislim da bi to trebalo riješiti prije nego što dođe do najgoreg - zaključuje Mađarić.

Zid i dalje prijeti
Nažalost, mislili su da će nešto biti učinjeno i tog posljednjega dana veljače 2014. godine kad su on i njegov susjed umalo izgubili život nakon pada zida. Iako je hitno sanirana nastala šteta, ništa nije učinjeno da do štete ponovo ne dođe. Kako je riječ o privatnoj površini, Grad je tada izjavio da nemaju ingerencije nad privatnom površinom te dali savjet da građani kontaktiraju vlasnika sporne nekretnine. Jučer su to i učinili, odnosno predstavnici Drave International ujutro su došli u dvorište Vlatka Mađarića. Među njima bio je i V. L. (podaci poznati redakciji), djelatnik te tvrtke, koji nam je rekao kako nije ovlašten govoriti u medijima. Ipak, potvrdio nam je kako su vlasnici pozvali policiju, policija inspekciju te da će Drava International očistiti prostor i nadoknaditi moguća oštećenja u dvorištu Vlatka Mađarića. Na upit što je s ostatkom zida za koji je izgledno da će se također srušiti, dodao je da će, sukladno nalozima, riješiti taj problem.

Da je doista nužno preventivno djelovati mišljenja je i izv. prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, predsjednik Gradske četvrti "Gornji grad", dodajući da bi gradska vlast trebala pregovarati s vlasnikom. Ne samo kako bi se uklonilo ovo ruglo u gotovo samom središtu grada nego i da bi spriječili potencijalne tragedije.

- Vlasnici bi u prvome redu morali znati da nešto treba učiniti i djelovati preventivno. Svakako treba spriječiti sve što bi ugrozilo ljudski život i imovinu. U uređenoj državi to treba biti normalan put rješavanja problema. Kad je u pitanju GČ "Gornji grad", mi možemo uputiti komunalnog redara da iskaže kaznu vlasniku, i to ćemo i učiniti - potvrdio je predsjednik središnje osječke gradske četvrti gdje Šibicara nije ujedno i jedino ruglo, odnosno opasnost. Podsjetio je tako na urušavanje zida u Pejačevićevoj i naglasio da bi u maniri dobroga susjeda, vlasnik Drave International morao riješiti problem.

Ostaje nadati se samo da Mađarić, ali i ostali stanari oko Šibicare, neće čekati sljedećih pet godina do rješenja problema. Stoga, treba spriječiti moguću tragediju što prije!

Marija Mihelić
20

metara zida Šibicare prava je opasnost za tamošnje stanare. Otprilike polovina te duljine već se srušila
PRIOPĆENJE POLICIJE
O ovom slučaju priopćenjem se oglasila PU osječko-baranjska, u kojem stoji kako su u četvrtak, 3. listopada oko 8,45 sati zaprimili dojavu građanina o urušavanju dijela zida stare zgrade u dvorište obiteljske kuće u Ulici svete Ane. “Policijski službenici obavili su očevid na mjestu događaja. Utvrđeno je da se u ranim jutarnjim satima 3. listopada urušio dio krovišta stare zgrade bivše tvornice. Ozlijeđenih nije bilo, a materijalna šteta naknadno će se utvrditi”, stoji u priopćenju.
Možda ste propustili...

KIŠA I OBLACI PRATIT ĆE NAS I U IDUĆIM DANIMA

Tek nedjelja donosi sunčano vrijeme

PRVA PROSLAVA CRKVENOG GODA NAKON COVID IZOLACIJE

Veliko slavlje GČ Jug 2 - na otvorenom i uz oprez

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KORONAKRIZA SMANJILA GOSPODARSKU AKTIVNOST

Javni bilježnici suočeni sa znatnim padom prometa

2

OPASNO GRADILIŠTE U RUŽINOJ ULICI

Opasan teret nad glavama prolaznika

3

U ORGANIZACIJI TZ-A I OSJEČKOG SAJMA

Sajam antikviteta vraća se u Tvrđu nakon dva mjeseca