Regija
IVANU KOMESAROVIĆU POTREBNO JE 135.000 KUNA

Operirao tumor na mozgu, treba pomoć robota da bi mogao hodati
Objavljeno 3. listopada, 2019.
U robotskoj neurorehabilitaciji, koja će trajati 12 tjedana, vježba se i oštećeni mozak
DRENOVCI - Udruga za djecu oboljelu od malignih i drugih teških bolesti na području Cvelferije "Mali korak" organizira u ponedjeljak, 7. listopada, donacijski koncert pod nazivom "Za Ivanov korak", radi prikupljanja sredstava kojima će se 29-godišnjem Ivanu Komesaroviću iz Drenovaca nakon operacije tumora na mozgu omogućiti samostalno kretanje. Za nastavak liječenja, odnosno robotsku neurorehabilitaciju, čiji trošak ne pokriva HZZO, potrebno je osigurati 135.000 kuna.Sve do veljače prošle godine Ivan je, priča nam njegova supruga Marijana, bio potpuno zdrav, a onda se jednog jutra probudio s trncima u desnoj strani tijela. Nakon raznih terapija i obilazaka liječnika magnatskom rezonancom glave otkriven je tumor. Poslan je u Zagreb, u KBC Rebro. Zahvat gama nožem, koji se primjenjuje u takvim slučajevima, kada je zbog mjesta gdje je tumor smješten njegovo uklanjanje operacijom visokorizično pa se zračenjem zaustavlja njegov rast, kod Ivana nije bio moguć. Liječnici su, naime, utvrdili da je tumor prokrvario, što se, napominje supruga, događa u samo četiri posto slučajeva, a on je bio među njima. Zbog ozbiljnosti situacije i mogućeg novog krvarenja, čije bi posljedice za Ivana bile kobne, liječnici su se odlučili za operaciju. Prvi zahvat bio je u srpnju prošle godine, trajao je oko šest sati u sjedećem položaju, a u kolovozu je obavljen novi jer mu rana nije bila dobro zatvorena.

Nakon operacije imao je jako mnogo neuroloških deficita, izgubio je vid, u početku nije mogao ustati iz kreveta i stati na noge, jedva je govorio. U prosincu je 21 dan bio u Krapinskim toplicama, pomaka nije bilo. Početkom godine otišao je na rehabilitaciju u Lipik, ondje je malo ojačao i ipak postao nešto stabilniji na nogama, ali i dalje se naginje ulijevo, posrće, a u svojoj je upornosti da ipak pokuša samostalno hodati mnogo puta i padao.

- Četrnaest mjeseci od operacije ostala mu je hemipareza, djelomična oduzetost lijeve strane tijela, zbog čega gubi ravnotežu i može hodati samo uz pomoć druge osobe. Vid mu se vratio, iako ne u potpunosti, i dalje ima poteškoća s govorom. Ivan je jako velik borac i zajednički se pokušavamo izvući iz situacije u kojoj smo se našli. Ima 29 godina, život je pred njim, moramo se boriti i ići dalje - odlučna je Marijana, koja je u Zagrebu uz svoga supruga. Napominje da im je na posljednjoj kontroli liječnik na Rebru rekao da ne očekuju neke veće pomake, da se tu ne može još puno napraviti. Kontaktirala je druge liječnike i došla do informacija da bi mu robotska neurorehabilitacija mogla pomoći u puno većoj mjeri. A takvu mogućnost rehabilitacije u Hrvatskoj nema nijedna državna bolnica.

Početkom rujna bili su na pregledu u Poliklinici Glavić u Zagrebu, koja pruža usluge robotski i računalno potpomognute rehabilitacije gornjih i donjih ekstremiteta radi oporavka izgubljene motorike. Liječnici vjeruju da se može puno postići na Ivanovu oporavku i da bi se u 12 tjedana moglo postići će ono što bi uspio u dvije do tri godine standardne rehabilitacije. A njegov je oporavak, naglašava supruga, vremenski vezan i ako za neko vrijeme ne ostvari ono što bi trebao, šanse za oporavak znatno su manje, a Ivanov je jedini cilj samostalno se kretati, bez pomoći druge osobe. Pojašnjava da mu je prilikom operacije dio mozga oštećen i zdravi dio mozga, kako su joj pojasnili, trebao bi preuzeti njegovu funkciju, što bi se okvirno trebalo dogoditi u roku od dvije godine od operacije.

- U klasičnoj terapiji pacijent vježba samo oštećenu ruku ili nogu, a u robotskoj neurorehabilitaciji vježba i oštećeni mozak. Zbog svoje neuroplastičnosti mozak "budi rezerve" koje preuzimanju funkcije oštećenih djelova, čime je neurorehabilitacija brža i uspješnija. Odlučili smo krenuti u borbu, podržali su nas udruga "Mali korak" i Općina Drenovci i od srca zahvaljujemo svima koji nam žele pomoći i biti uz nas, što nam jako puno znači i pruža veliku nadu - kaže Marijana.

Paket od 12 tjedana rehabilitacije košta 135.000 kuna, a osim robota obuhvaća i fizioterapiju, radnu terapiju i bobath terapiju. Riječ je o individualnom terapeutskom pristupu koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je prema rješavanju problema osoba koje imaju poteškoće u funkciji, držanju ili kretanju zbog oštećenja u centralnom živčanom sustavu.   

Donacijski koncert u Drenovcima počinje u 19 sati na školskom igralištu. Nastupit će Opća opasnost, TS Kristali i TS Slavonci, Viktorija Kulišić-Đenka i Željko Lončarić-Žec, a ulaznica je 30 kuna.

Marija Lešić Omerović
Marijana Komesarović

Ivanova supruga

Četrnaest mjeseci od operacije ostala mu je hemipareza, djelomična oduzetost lijeve strane tijela, zbog čega gubi ravnotežu i može hodati samo uz pomoć druge osobe. Ivan je jako velik borac i zajednički se pokušavamo izvući iz teške situacije, život je pred njim i moramo se boriti

Svi koji žele pomoći Ivanu Komesaroviću i omogućiti mu da samostalno hoda svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na:

Ivan Komesarović, Croatia Banka,

BROJ RAČUNA: HR8124850033200209638

ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA Swift: CROAHR2X.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana