Svijet
BREXIT ĆE BITI BOLAN

Britansku "konačnu ponudu" Bruxelles neće ni razmatrati
Objavljeno 3. listopada, 2019.

Prema novom planu za Brexit britanskog premijera Borisa Johnsona, Sjeverna Irska ostala bi u posebnom odnosu s Europskom unijom do 2025., objavio je list "Telegraph". Prema planu, koji će biti objavljen u srijedu, Sjeverna Irska ostala bi velikim dijelom u jedinstvenom tržištu Europske unije do najmanje 2025., no pokrajina će napustiti carinsku uniju EU-a zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u izvješću. Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) velikim dijelom je "zadovoljna" prijedlozima, objavio je list "The Guardian" te dodao da plan podupire čelnica DUP-a Arlene Foster.


Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je, međutim, da prijedlozi neće pružiti osnove za dogovor s Europskom unijom te da su "zabrinjavajući". Kako je najavljeno, Johnson će otkriti svoju konačnu ponudu Brexita Europskoj uniji te objasniti da ne bude li Bruxelles odgovorio na taj prijedlog, Velika Britanija neće dalje pregovarati te će Uniju napustiti 31. listopada bez dogovora.


Iako takvo rješenje naizgled djeluje kao alternativa postojećim sporazumima, mora se u obzir uzeti činjenica da je parlament u Sjevernoj Irskoj oštro podijeljen na unioniste i nacionaliste, koji se dodatno dijele u nove frakcije s obzirom na stav o Brexitu. Sjeverna Irska je uz Škotsku na referendumu 2016. godine glasala za ostanak u Europskoj uniji, što bi uvelike moglo utjecati na odluku koju bi u tom scenariju parlament u Belfastu mogao donijeti i ne tako daleke 2025. godine.


Taj, posljednji britanski prijedlog za Brexit, kakav je predstavljen u medijima, "manjkav je u temeljima" i neće proći, rekli su u srijedu EU diplomati i dužnosnici, dodavši kako je još jedna odgoda britanskog izlaska vrlo vjerojatna ako će to biti konačna ponuda Londona.


"Ovaj prijedlog je manjkav u temeljima", rekao je dužnosnik Europske unije u osvrtu na napise britanskih medija o tome što će premijer Boris Johnson u konačnici ponuditi Bruxellesu kako bi dobio dogovor prije izlaska 31. listopada.


"Ako je to ‘uzmi ili ostavi‘, možda je bolje da zatvorimo tu knjigu i počnemo razgovarati o načinima odgode", dodao je dužnosnik.


Istaknuo je kako Francuska i Njemačka, najmoćnije preostale članice EU-a, neće stvarati pritisak na Irsku da prihvati britanski prijedlog, a koji će utjecati na trenutno otvorenu granicu sa Sjevernom Irskom.


Preostalih 27 članica EU-a neće odbiti britanski zahtjev za odgodom izlaska jer ne žele biti odgovorne za neuspjeh pregovora, otkriva dužnosnik. "Ako žele napraviti glupost, to treba u cijelosti biti njihova odgovornost", istaknuo je.


"EU neće nikada izgurati Veliku Britaniju, Unija neće nikada zatvoriti vrata." Bruxelles je više puta tražio od Britanaca da donesu "pravne i operativne" prijedloge za promjene koje Johnson želi u odnosu prema dogovoru koji je s EU-om postigla njegova prethodnica Theresa May, no koji je britanski parlament više puta odbio.


Pojavom tih informacija u medijima, vrijednost funte porasla je za 0,4 posto, što dokazuje u kojoj mjeri stabilnost valute ovisi o ishodu Brexita.
Dominic Cummings, glavni politički strateg aktualnog premijera, svojim je bliskim suradnicima najavio da će u slučaju da Bruxelles odbije Johnsonov prijedlog rješenja irske granice, britanska vlada okrenuti leđa pregovorima i zemlju pripremiti na Brexit bez sporazuma usprkos tome što su zastupnici Donjeg doma prije nekoliko tjedana zakonom to pokušali spriječiti.
Hina/V.T.
"Ako žele napraviti glupost, to treba u cijelosti biti njihova odgovornost", komentirali su iz EU-a
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CRNOGORSKI PREMIJER OPTUŽUJE ZA "NEVIĐENU PROPAGANDU"

Crna Gora bila izložena napadima iz Beograda

2

BIVŠA KANDIDATKINJA ZA PREDSJEDNICU

Clinton napala Bernieja Sandersa

3

POBUNILE SE NEVLADINE UDRUGE U BIH

Sporno imenovanje čelnika SIPA-e