Sport
SEHA GAZPROM LIGA

Hrvati uče Kineze rukometu, Vladi Šoli pomaže “Mourinho”
Objavljeno 1. listopada, 2019.

U Našicama je u ponedjeljak navečer prvi put gostovala kineska momčad Beijing sports University koja je ove sezone uključena u SEHA-Gazprom ligu. Očekivano, NEXE je uvjerljivo slavio 40:26. Bila je to prva našička pobjeda ove sezone, a ujedno i četvrti kineski poraz.

Priča o ulasku Kineza u SEHA ligu je sljedeća: "board" lige svakako želi proširiti strateško djelovanje. Ove godine u ligi prvi put igraju ukrajinska, ruska i kineska momčad, a u okružje se vratio i mađarski predstavnik. No, dok su Spartak Moskva, Motor Zaporožje i posebno Telekom Veszprem pojačali kvalitetu lige, za kinesku momčad to se nikako ne može reći. Oni su stigli u Europu kako bi napredovali i kako bi jednoga dana kineski rukomet postao konkurentan. U tom pogledu Kineze drukčijoj rukometnoj filozofiji uče Hrvati. Na klupi sjede dvojica iz zlatne portugalske generacije. Šef struke je Vlado Šola, a asistent mu je Tonči Valčić. Zanimljiva kombinacija. Jedan elokventan i uvijek otvoren za medije, a drugi prilično za javnost zatvoren. Dakako, Šola je i ovaj put bio raspoložen za razgovor i spreman otkriti i neke detalje svoga funkcioniranja u novom okružju.

- Objektivno, mi ove sezone ne možemo biti ni blizu bodova, ali sigurno nije svejedno gubiti s 10 ili 15 razlike, ili pet razlike. Mora se vidjeti napredak. Prema mome mišljenju najveći posao bit će im nametnuti i usaditi im europski način shvaćanja rukometa. Vidjeli ste i ovdje drugo poluvrijeme. Čim je lopta išla brže, čim su se više i brže kretali, već je to bolje izgledalo. Doduše, malo nam je NEXE olakšao posao s rotacijama, ali svakako je to izgledalo u nastavku kao nekakav smisleni rukomet. Mislim kako će biti važno za njih u toj europskoj filozofiji nekoga uskoro i pobijediti. To bi možda bio i njima okidač i razlog shvaćanja da je taj stil i za njih bolji.

Zanimljivo je kako se Šola sporazumijeva s igračima. Nije mu lako. Primjerice u momčadi ima petoricu Wanga.

- Nekada mi se čini kako me bolje Kinezi razumiju negoli Hrvati - nastavio je u šaljivom tonu proslavljeni vratar.

- Mislim kako je taj dio već dosta dobro posložen. Imamo prevoditelja s engleskog na kineski. Kada tražimo prijevod, na treningu neke kretnje već sada pokaže bolje negoli ja.

Podsjetili smo ga da je u nogometu bio jedan kasnije veliki trener koji je počeo kao prevoditelj?

- Da, znam. I mi ovoga našega zovemo Mourinho - rekao je Šola pokraj kojeg je sjedio pomoćnik "Mourinho". Samo se po običaju smješkao, vjerojatno je samo mogao naslutiti da je on upravo tema razgovora. K. Lacković
Hrvoje Horvat

trener NEXE-a

SVE NAS JE MANJE

Uz minirezultatsku krizu iz koje su rukometaši NEXE-a, vjerujem, izišli nakon očekivane pobjede nad Beijing sport Universityjem, premda ih predstojeći vikend očekuje teško gostovanje kod Zaporožja, trener “gromova” Hrvoje Horvat suočen je s brojnim ozljedama. Protiv kineskog sastava zbog operacije slijepog crijeva nije mogao računati na Ivana Vidu, a zbog problema s ramenom na Halila Jaganjca i Ivana Sršena. Dodajmo kako zbog priprema s katarskom reprezentacijom neće neko vrijeme biti ni Marija Tomića. Stoga se treneru NEXE-a dodatno smrklo kada je zbog ozljede zgloba s terena izveden mladi Tomislav Kvastek.

- Što da vam kažem, iz dana u dan sve mi je lakša situacija, jednostavno zato što ih sve manje imam na treninzima na raspolaganju - našalio se trener NEXE-a, a onda smo ga suočili s konkretnim pitanjem: Kada će se koji igrač konkretno vratiti u momčad?

- U ovakvom sastavu bit ćemo vjerojatno idućih mjesec dana. Vida bi se trebao vratiti za tri tjedna, Jaganjac i Vozab također - rekao je Horvat.