Sport
ILIJA LONČAREVIĆ O NK OSIJEKU

Stranac na klupi može biti vrlo sklizak teren
Objavljeno 2. listopada, 2019.

Ilija Lončarević trenirao je Osijek tri sezone. Došao je u Gradski vrt u studenome 2006. i na klupi se zadržao do listopada 2008. te u sezoni 2007./08. osvojio treće mjesto, što je plasman koji Osijek nikada nije uspio nadmašiti. U HNL-u je ukupno vodio 321 utakmicu, što ga svrstava na drugo mjesto ljestvice svih vremena domaće lige.

Ilija je u mnogočemu bio vizionar britkih i jasnih stavova, pa je uvijek zanimljivo čuti njegovo mišljenje. Osijek je za njega uvijek tema o kojoj će gorljivo razgovarati. Bijelo-plavi su u potrazi za trenerom, važe se između stranca ili povjerenja v. d.-u trenera Ivici Kuleševiću, koji odlično odrađuje posao dok se čeka konačna odluka.

- Osobno sam uvijek pristaša domaćih trenera. Pustite marketinške spinove, u kojima čelnici klubova ponekad vole uživati. Smatram kako bi se naši klubovi trebali ponašati u realnim okvirima stanja u državi i u samom domaćem nogometu. Naši treneri su bezbroj puta već dokazali kvalitetu radeći u uvjetima koji su strancima nezamislivi. Osim toga dolazak stranog trenera, znam to iz vlastitog iskustva, kada sam radio u Libiji, uvijek može biti sklizak teren. Prvo zbog privikavanja na novu kulturu te zbog jezične barijere. Dobiješ prevoditelja, ali nakon nekog vremena shvatiš kako se on zapravo pravi pametan i ne prevodi baš najtočnije ono što tražiš od igrača. Puno je zamki u takvim odnosima. Zbog toga mislim kako je domaća opcija uvijek bolja. Na hrvatskom tržištu postoje iskusniji treneri koji bi se mogli uhvatiti u koštac s očekivanjima koje Osijek ima - kaže Ilija Lončarević.

U ovom trenutku posve je neizvjesno tko će naslijediti Dinu Skendera na klupi bijelo-plavih. Ivica Kulešević nosi prefiks v.d., ali dva susreta koja je dobro odradio dovela su do pozicije u kojoj se ozbiljno razmišlja i o njemu kao novom treneru.

- Osijek ima formiranu momčad, što je posao koji je odlično odradio Zoran Zekić. To je plod toga što je klub stao iza Zekića u tom osjetljivom vremenu. Došlo je do razlaza s njim, ali to su stvari koje se događaju kada nakon određenog vremena dođe do raznih zasićenja u suradnji i nema mjesta zloj krvi. Žao mi je što je Osijek prelako i prebrzo potrošio Dino Skendera, koji je mlad trener i ima kapacitet. U ovom trenutku stvarno ne vidim razlog zbog kojeg Kulešević ne bi nastavio posao s Osijekom. Klub je logistički odlično složen, momčad je, rekao sam, formirana, što je iznimno važno kada novi trener dolazi u jeku sezone. Smatram kako svaki ozbiljan trener u Osijeku ne bi smio imati problema voditi momčad jer je pred klubom kvalitetna budućnost - zaključio je Ilija Lončarević.

Dalibor Keler
Možda ste propustili...

DINAMO I RIJEKA OBAVILI TESTIRANJA PRIJE EUROPSKE LIGE

Samo tri pozitivna kod Riječana

VARAŽDINCI U NE BAŠ DOBROM RASPOLOŽENJU STIŽU U OSIJEK

Samir Toplak je na sto muka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOLNOTENISKA SUPERLIGA

"Vodenima" prilika za popunjavanje salda

2

BIJELO-PLAVI TEŠKO IŠČUPALI POBJEDU PROTIV VARAŽDINA

Jedan poklon gostiju
dovoljan za nova tri boda

3

FILIP ZUBČIĆ SLAVIO U VELESLALOMU U SANTA CATERINI

Ovo je strašno! Opet smo se popeli na svjetski vrh