Crna kronika
RIZIČNA SKUPINA U PROMETU

Mladi vozači skrivili nesreće koje su odnijele četiri života
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Nedovoljno iskustva u kombinaciji s alkoholom i brzinom ima kobne posljedice

OSIJEK

U manje od 24 sata u dvije prometne nesreće kod Đurđevca i Vrbovca poginule su četiri mlade osobe, u svakoj nesreći po dvije. Još je petero osoba s teškim ozljedama završilo u bolnici, a za život još jednog mladića, stradalog kod Đurđevca, liječnici se još uvijek bore. Obje prometne nesreće povezuje i činjenica da su mladići na mjestima vozača bili u noćnom životu te da su oni skrivili obje cestovne tragedije.
Prva se nesreća u nedjelju ujutro oko 3.30 dogodila na obilaznici Đurđevca. Audi varaždinskih registracija, u kojemu se nalazilo četvero mladića, u jednom je trenutku u zavoju prešao na lijevi prometni trak i izravno se sudario s Passatom u kojemu se nalazila četveročlana obitelj koja se kući u Kalinovac vraćala iz svatova. Dva mladića, 22-godišnjak i 26-godišnjak, poginula su na mjestu nesreće, a druga dvojica mladića iz Audija te obitelj iz Passata prevezeni su u koprivničku i virovitičku bolnicu. Za život teško ozlijeđenog 33-godišnjaka iz Audija liječnici koprivničke bolnice i dalje se bore. Među ostalim, zadobio je teške ozljede glave.
U drugoj nesreći koja se u nedjelju oko 21.55 dogodila u mjestu Zvekovac kod Vrbovca 25-godišnjak je upravljao Golfom zagrebačkih registracijskih oznaka. Zbog prebrze je vožnje nakon izlaska iz zavoja izgubio nadzor nad vozilom koje slijeće u kanal i udara u betonsko-metalnu dvorišnu ogradu te betonski most kolnog ulaza u dvorište.
Poštujte znakove!
Mladi vozač preživio je nesreću i hospitaliziran je u KB-u Dubrava, no njegovi suputnici nisu bili te sreće - 22-godišnjak i 31-godišnjak su od težine zadobivenih ozljeda preminuli na mjestu nesreće. Iako je policija obavila očevid na mjestima obje cestovne tragedije, još uvijek nije utvrđeno jesu li vozači bili pijani. To će se utvrditi toksikološkom analizom, jer obično alkotestiranje, s obzirom na njihovo teško ozljeđivanje, nije bilo moguće utvrditi.
Još jednom se pokazalo kako su prometne nesreće jedan od glavnih uzroka koji odnose mlade živote, a često ih izazivaju baš mladi vozači koji nisu svjesni opasnosti i odgovornosti koje donosi upravljanje motornim vozilom. Nedovoljno vozačkog iskustva u kombinaciji s alkoholom i prevelikom brzinom često ima kobne posljedice za vozače, ali i ostale sudionike u prometu. Nažalost, to se i potvrdilo i u ove dvije nesreće kod Đurđevca i Vrbovca. Analizirajući prometne nesreće razvidno je da se najteže događaju zbog ljudskih pogrešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštovanja prometne signalizacije. I dalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti.
Kobna sekunda
U jednom je automobilu bilo četvero, a u drugom troje mladih, a nekoliko je faktora, vjerojatno i spojenih, moglo biti uzrokom tragedija. Prvi je da su vozači bili pod utjecajem alkohola. U tom stanju vozači su apsolutno nesposobni za sigurno upravljanje vozilima. U tom stanju vozaču, među ostalim, raste euforija i psihomotorička uzbuđenost, sužava se vidno polje i produžava vrijeme reakcije od uočavanja opasnosti. Drugi mogući uzročnik nesreće je umor, koji se i kada vozač ne pije može usporediti s pripitim stanjem. Treći je, naravno, prebrza vožnja, koja se u situaciji kada je automobil pun putnika i još trešti glazba ne čini takvom. I onda, pogotovo u zavoju, dolazi do gubitka kontrole, što se u oba slučaja i dogodilo.
I na kraju dolazi vozačko neiskustvo. Istraživanja su pokazala da iskusnom vozaču trebaju dvije sekunde da uoči opasnost na cesti, prepozna taj događaj kao opasnost i u skladu s time odgovarajuće reagira. Neiskusan vozač opasnost uočava dio sekunde kasnije. Također, neiskustvo utječe i na proces donošenja odluke te poduzimanja odgovarajućih postupaka. Neiskusan vozač može uočiti događaj, ali ga može procijeniti neopasnim, što dovodi do nesreće.
Za smanjivanje broja cestovnih tragedija, osim rigoroznog kažnjavanja vozača koji krše prometna pravila, treba i educirati mlade vozače i odvratiti ih od rizičnog ponašanja. Većina mladih vozača vozi po propisu, no ima onih koji su stava da im se ništa ne može dogoditi. Upravo takvi postaju rizični jer voze prebrzo, ne drže razmak i naglo obilaze vozilo ispred sebe. U pravilu voze tako dok ih ne zaustavi policija i ispiše "masnu" kaznu ili postanu dijelom crne statistike, poput poginulih mladića iz nesreća kod Đurđevca i Vrbovca.  

Milan Bugarić

BROJ POGINULIH MANJI NEGO LANI
U prvih osam mjeseci u Hrvastkoj je u prometnim nesrećama poginulo 175 osoba, što je smanjenje od 19 % u usporedbi s istim razdobljem lani, kada je na cestama poginulo 216 osoba. Najviše poginulih ove godine bilo je u Zagrebačkoj županiji - 20, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s 18 poginulih i Istarska s 15. U osječko-baranjskoj županiji do kraja kolovoza poginulo je 13 osoba (petero manje nego lani), a u Vukovarsko-srijemskoj jedna više - 14. Najmanje poginulih na cestama bilo je u Krapinsko-zagorskoj županiji - jedna, te po dvije u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.
Analizirajući prometne nesreće razvidno je da se najteže događaju zbog ljudskih pogrešaka
Možda ste propustili...

PROMETNE NESREĆE U POŽEŠTINI

Kombijem udario u krov praonice na benzinskoj

HTIO DO POZAJMICE PREKO INTERNETA

Dao nepoznatoj osobi 3000 kuna

Najčitanije iz rubrike