Osijek
NA GLAVNOJ TRŽNICI

Stariji su kušali grah i kupovali jeftinije proizvode
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Na “umirovljenički utorak” podjelom graha obilježen je i Međunarodni dan starijih osoba

Nije slučajnost što je utorkom na glavnoj tržnici umirovljenika mnogo više nego inače, a poveći broj okupio se i jučer, i to zbog dva razloga. Naime, ne samo što utorkom unatrag tri godine kupuju na određenim mjestima prema cijeni sniženoj za deset posto, nego su jučer mogli dobiti i porciju graha, i to na Međunarodni dan starijih osoba.

Začetnik inicijative o "umirovljeničkom utorku" i organizator jučerašnje proslave umirovljeničkoga dana Drago Šerić, predsjednik Aktivnih nezavisnih umirovljenika okupljenima je čestitao njihov dan uz želju za dobro zdravlje i veselje.

- Drago mi je što umirovljenici itekako koriste mogućnost da na određenim mjestima na tržnici kupuju prema nižoj cijeni, odnosno za deset posto jeftinije. Prema povratnim informacijama s kojima raspolažem oduševljeni su, i to posebice Ljekarnom "Banović" gdje su utorkom, nakon što prime mirovinu, veliki redovi. Nije mala stvar umirovljeniku ako, primjerice, za lijek koji ga stoji stotinu kuna uštedi deset. Za taj će iznos kupiti krumpir, povrće, ili čak i meso za ručak - zaključio je Šerić.

A uz to što su kupovali jeftinije, stotine umirovljenika na prostoru Eko trga na tržnici dobili su porciju graha koju su za tu priliku skuhali i podijelili djelatnici Tržnice. Tražilo se mjesto više, ali i porcija više za grah koji je zamirisao već prije deset sati. U rekordnom roku "planulo" je svih 250 porcija, odnosno stotinu litara skuhanoga graha na zadovoljstvo brojnih umirovljenika.

- Ne samo da neću morati kuhati danas, nego sam se i odlično najela! Ovo bi moglo biti češće - prokomentirala je umirovljenica Anica, koja je na ručak, kaže, došla s prijateljicom. Usput će, dodaje, obaviti i kupnju i to, dakako, na mjestima gdje joj se to kao umirovljenici omogućuje po jeftinijim cijenama. U šali kaže da je uštedjela - dvostruko!

Marija Mihelić
Kuhar otkrio - tajna je u temeljcu!
Glavni “krivac” za ukusan grah, djelatnik Tržnice i tamošnji rukovoditelj tehnike Josip Mihaljević, otkrio je da je tajna graha u dan ranije primljenom temeljcu!

- Poprži se slanina i crveni ispasirani luk uz dodatak ajvara. Temeljac se sutradan raspodijeli u kotao i doda se suho meso, odnosno rebra, buncek i slanina te grah. Otprilike dvadesetak minuta prije kraja stavi se domaća mljevena paprika, sol, papar, češnjak i Vegeta te naposljetku kobasica - otkriva Mihaljević recept koji je oduševio nazočne. Dodajmo tome da se grah kuhao u čak dva kotlića koji su i prije podneva ostali - potpuno prazni!
Možda ste propustili...

PODUZETNIČKI RAZVOJNI CENTAR PORC

Zimske edukacije poljoprivrednika

UČENICI OŠ “STJEPAN RADIĆ” IZ ČAGLINA GOSTI GLASA SLAVONIJE

Novinarski pomladak koji puno obećava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana