Osijek
OSJEČKI SLOVACI U POSJETU PRADOMOVINI

Janíkovce i grad Njitra srdačno ugostili matičare
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Članovi Matice slovačke Osijek protekloga vikenda ponovno su bili u Njitri, slovačkome gradu s kojim već godinama održavaju bliske odnose. S obzirom na to da je Njitra i grad prijatelj Osijeka moglo bi se reći da su najzauzetiji graditelji odnosa između dviju zemalja, regija i gradova upravo osječki Slovaci.

Razlog za odlazak na put dug 403 kilometara (otprilike 4,5 sata vožnje) bila je folklorna svečanost "Janíkovské matičné slávnosti" u organizaciji tamošnje Matice slovačke. Janíkovce je njitranska četvrt čiji folkloraši živo surađuju s osječkim Slovacima. Kako nam je rekao dopredsjednik Matice slovačke Osijek Emil Dorčak, u Njitri su bili njihova pjevačka skupina, plesna skupina odraslih i dječja plesna skupina te sedmero tamburaša iz Tamburaške škole Batorek iz Osijeka. Bila je to prigoda za razgledavanje Njitre te druženje s domaćinima. Izaslanstvo od 38 osječkih Slovaka predvodili su predsjednik Matice slovačke Osijek Andrija Kuric i dopredsjednik Emil Dorčak.

Zanimljiv detalj zbio se na svetoj misi u nedjelju 29. rujna, kada su osječki Slovaci u baroknoj crkvi sv. Petra i Pavla zapjevali pjesmu “Rajska djevo, kraljice Hrvata”, izazvavši oduševljenje nazočnih. D.C.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KORONAKRIZA SMANJILA GOSPODARSKU AKTIVNOST

Javni bilježnici suočeni sa znatnim padom prometa

2

OPASNO GRADILIŠTE U RUŽINOJ ULICI

Opasan teret nad glavama prolaznika

3

U ORGANIZACIJI TZ-A I OSJEČKOG SAJMA

Sajam antikviteta vraća se u Tvrđu nakon dva mjeseca