Ekonomija
TOMISLAV BARBARIĆ, JU ŽUPANIJSKA RAZVOJNA AGENCIJA

Nastavljamo projekt razvitka Osječko-baranjske županije
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Trenutačno imamo 11 projekata koje smo prenijeli iz RRA i njih ćemo provesti do kraja

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije akreditirana je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao regionalni koordinator koji je ključan za razvoj Osječko-baranjske županije. Tomislav Barbarić, ravnatelj ove ustanove, pojašnjava koja je uloga ove ustanove.

- Osnovna je zadaća regionalnog koordinatora poticanje regionalnog razvoja, a isto se ostvaruje radom s našim osnivačem, Osječko-baranjskom županijom, te s drugim javnopravnim tijelima na području naše županije, a to su općine i gradovi, druge javne ustanove i institucije, škole te Sveučilište. Sa svima njima zajedno kreiramo strateške projekte za razvoj Županije, a potom pružamo i pomoć u pripremi i realizaciji projekata. Prijašnja Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. radila je sa širom skupinom korisnika. Osim što je pisala projekte za sebe, pomagala je i organizacijama civilnog društva te poduzetnicima. Sada smo, kao regionalni koordinator, usmjereni prema javnopravnim tijelima i na određeni smo način produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na području OBŽ-a. Ovdje pak u koordinaciji s drugim razvojnim agencijama, inkubatorima, centrima i potpornim institucijama zajednički radimo na razvoju naše županije.

Što vam je trenutačno u fokusu zanimanja?

- Trenutačno imamo 11 projekata koje smo prenijeli iz RRA i njih ćemo provesti do kraja. Uz to, ugovorili smo naš najveći projekt koji ćemo provoditi sljedećih pet godina, a riječ je o projektu tehničke pomoći - pružanju pomoći drugim javnopravnim tijelima kako bi oni mogli prijavljivati i provoditi projekte, razvijati se, graditi i stvarati u našoj županiji. Tehnička pomoć realizirat će se preko savjetovanja, edukacije te pomoći u pripremi i provedbi projekata, kako bi naši korisnici mogli podići svoje kapacitete, prepoznati svoje potencijale i realizirati ih na korist svim građanima. Iz ovog projekta, u iznosu od 85 posto, osigurane su i plaće naših djelatnika koji su uključeni u projekt, i to je velika pomoć regionalnom razvoju, upravo kroz rasterećivanje županijskog proračuna.

Drugi segment našeg djelovanja izrada je strateških dokumenata na području županije, koji će se naslanjati na Nacionalnu razvojnu strategiju. Vezano uz taj strateški dio planiramo i obilazak svih gradova i općina kako bi se upoznali s njihovim potrebama i potencijalima za razvoj te kako bismo mogli učinkovitije planirati strategiju, a potom i projekte koji će pomoći razvoju županije.

Resorno ministarstvo pokrenulo je svojevrsni alat za praćenje provedbe strateških projekata na razini RH, gdje smo mi kao regionalni koordinatori ti koji se brinu da svi strateški dokumenti budu uneseni u bazu, da pratimo njihovu provedbu i realizaciju te da uz komunikaciju s ministarstvom osiguramo funkcioniranje iste.

Koja je sada pozicija ureda u Bruxellesu?

- Ured u Bruxellesu uspjeli smo dići na jednu višu razinu. Početkom listopada, kada se ondje održava Europski tjedan regija i gradova, i službeno ćemo ga predstaviti kao novoosnovani ured pet slavonskih županija i Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu. Mi smo kao županija jednostavno premali na razini Europske unije i trebamo gledati šire, te smo se zbog toga odlučili za ovaj korak. Tek kao regija možemo razmišljati o određenoj vrsti brendiranja, povezivanja i zajedničkih projekata koji mogu pridonijeti razvoju svih županija. U budućnosti ćemo ovo Predstavništvo koristiti i kao mjesto promocije naših gospodarstvenika te ćemo njime pružati pomoć oko izvoza i plasmana lokalnih proizvoda.

Razvoj turizma jedan je od županijskih smjernica, koliko ste tu uključeni?

- Turizam jest strateška odrednica Osječko-baranjske županije i jedna je od pet gospodarskih grana koja je odabrana, u suradnji sa Svjetskom bankom, kao prioritetna za ulaganje u županiji. Naša uloga je tu aktivna, imamo nekoliko projekata koji su tematski određeni k turizmu. U suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za kontinentalni turizam i županijskom turističkom zajednicom prijavili smo nekoliko novih projekata. Oni su sada u fazi evaluacije i ocjenjivanja te se nadamo pozitivnom ishodu.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete