Ekonomija
KRAJ KOJI RUŠI STEREOTIPE O SLAVONIJI

U požeškom kraju nije sve ravno i tu nitko ne može ostati ravnodušan
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Nadimak Slavonska Atena Požega je zbog kulture stekla u 17. stoljeću

U Požegu se dolazi sa sve četiri strane svijeta. A kako i ne bi kad je Požega deklarirala svoju gostoljubivost u samom grbu koji prikazuje kulu širom otvorenih vrata. Dolaziš li sa zapada, od Zagreba, vidiš Požegu već izdaleka. Ako i ne znaš da je zbog kulture zovu Slavonska Atena, sličnost s gradom božice mudrosti možeš vidjeti i po kamenom brežuljku koji se kao Akropola diže usred grada.

Tako o Požegi piše Matko Peić, povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, majstor putopisa koji je svoj rodni grad ne samo volio, nego i ponajbolje opisao.

Današnjim rječnikom, ovaj pregled mogli bismo iz perspektive Turističke zajednice Požeško-slavonske županije objasniti idući od zapada prema istoku: Lipik je poznat po termalnom lječilištu i ergeli lipicanaca. Pakrac je bio poznat još u srednjem vijeku kao značajna utvrda i imao je kovnicu novca (banovac). Pleternica je poznato svetište Gospe od Suza te važno prometno križište. Kutjevo je jedno od najjačih vinskih središta u Hrvatskoj, s tradicijom vinogradarstva i podrumarstva još od 1232. godine. Kaptol u središtu ima jednu od najsačuvanijih srednjovjekovnih utvrda. Velika je poznata kao izletište i polazište u Park prirode Papuk, koji je zbog svoje geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka. Na čaglinskom području, u srcu Dilj gore, nalazi se poznato i sve posjećenije Sovsko jezero, jedini ostatak nekadašnjeg Paratetis (Panonskog) mora kod nas.

Sa svoje dvije prostorne cjeline Požeškom kotlinom i pakračko-lipičkim krajem smjestila se Požeško-slavonska županija. Iznimno zanimljiv geografski izgled duguje svojim planinama i gorama koje ju okružuju, Psunju, Papuku, Krndiji, Požeškoj gori i Dilju, ravnicama koje se s tim gorama izmjenjuju te rijekama koje ju presijecaju. Najbolji način da je doživite i upoznate jest njezinim biciklističkim putovima koji po obroncima gora, u njihovom podnožju i drugim predjelima oduševljavaju mirom, prirodom i zanimljivostima.

Brda&Doline
Posjetitelj može razgledati znamenitosti očuvane duge povijesti od željeznog doba, doba Rimljana, srednjeg vijeka do moderne i ujedno uživati u hrani i piću, ali i biti aktivni sudionik događanja. Ili sve pomalo, ali dobro, u okusima, mirisima i svemu što ga okružuje. Jer, Požeško-slavonska županija izmiče stereotipnoj percepciji Slavonije, premda je u njenom srcu. Ovdje nije sve ravno, pa ni posjetitelj neće moći ostati ravnodušan.

A sad pođimo obrnuto, iz sredine, od Požege. Nadimak Slavonska Atena, koji je Požega stekla u 17. stoljeću, danas je primjereniji no ikad. Požega je domaćin međunarodnog jednominutnog filma, organizator Ljetne škole znanosti, koja je ugostila nekoliko dobitnika Nobelove nagrade, regionalni centar obrazovanja u klasičnoj, jazz i suvremenoj glazbi, grad čija je kviz-scena među najjačima u Hrvatskoj…, i još mnogo toga.

Požega danas nudi modernu turističku ponudu s fokusom na tri glavne kategorije usluga: aktivni odmor jedinstven u regiji, gastroponudu po ukusu nove generacije, živu i bogatu suvremenu kulturu. Ideja koja ih sve povezuje: Brda&Doline, novi slogan. Zašto? Pozvat ćemo se opet na Peića: U galeriji portreta hrvatskih gradova Požega ima svoj portret toliko originalan da mu je teško naći sličan, a kamoli isti. Ili na Turističku zajednice Grada Požege: Požega je poput kulturološkog jin-janga, uvijek spaja bar dva različita svijeta, bar dva koncepta koja nismo navikli vidjeti zajedno. Požeške vizure drugačije su od uobičajenih slavonskih vizura, a ponuda aktivnog odmora jedinstvena u regiji.

Gastrorevolucija – Muzej u loncu
Uz cijenjena vina odnjegovana u gotovo idealnim geografskim uvjetima, grad je u posljednjem desetljeću zahvatila prava gastrorevolucija. U Požegi je kreiran koncept Muzeja u loncu, koji se proširio cijelom Slavonijom, a cilj mu je sačuvati i ponovno ponuditi posjetiteljima zaboravljene slavonske delicije. Požeška gastrorevolucija ne bi bila ista bez svojih piva. A kao nešto slatko za kraj, ne smijemo zaboraviti - Požega je i dalje grad čokolade.
Branka Starčević Tesari
Kutjevo - grad festivala graševine na Trgu kraljice vina
Grad Kutjevo ne samo da ima festival graševine, nego i svoj trg. Graševina je kraljica vina, a festival njoj u čast manifestacija je koja sljubljuje glazbu i vino. Festival okuplja vinogradare i vinare, ljubitelje tamburaške glazbe i brojne druge goste. Zanimljivost programa je svakako poznata traktorijada - utrka traktora, od oldtajmera do modernih traktora. Posjetitelji mogu uživati u zabavi do dugo u noć slaveći graševinu, sudjelujući u kreativnim kvizovima i programu, kao i bogatoj gastroponudi. A sve se to događa na Trgu graševine, na kojem je i minivinograd s trsovima poznate graševine, što daje ovom trgu posebnost i jedinstvenost. Uz njega je postavljena bačva s grbom Kutjeva. Jedinstveni Trg graševine omiljeno je mjesto na kojemu se okupljaju gosti i turisti iz svih krajeva Hrvatske i svijeta.
Zlatne žice Slavonije
Požega je svakako grad festivala. Ove godine navršava se pola stoljeća od prvog održavanja Zlatnih žica Slavonije. Ali festival je odavno prerastao okvire tamburaške i slavonske pjesme. Sjedinio je Festival običaja i kulturne baštine, uz tradicionalnu festivalsku povorku, požešku berbu grožđa i nastupe kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva, tu je i jazz, urban fest, festival elektronske glazbe, ulični festival, fišijada, Gastro Funky food zona i enofest, od 29. kolovoza do 1. rujna. Uz središnju festivalsku priredbu ove godine nudi i retrospektivu najslušanijih uspješnica od svojih početaka nadalje, izvođenje najvećih uspješnica u povodu obilježavanja 50. godišnjice od održavanja prvog festivala 1969. godine.
Geocaching, ili jedna sasvim nova priča
Požega jedva čeka navesti vas na igru i avanturu u digitalnom svijetu kroz priču koja spaja tehnologiju i stare gusarske mape s blagom. “Skrivena blaga Požege” mamac su svim ljubiteljima geocachinga i onima koji će to postati u Zlatnoj dolini. Potreban vam je samo pametni telefon i aplikacija c:geo za Android ili Geocaching® - Treasure Hunt za iPhone. U požeškoj geocaching priči tehnologija će vas vratiti u djetinjstvo, maštu prepunu moćnih brodova, strašnih gusara i skrivenog blaga.
Lipik - grad stakla i toplica
Još su stari Rimljani uživali u ljekovitoj termalnoj vodi Lipika, ali o Lipiku govori i povijest proizvodnje stakla, ergela lipicanaca, brojne prirodne atraktivnosti, aktivni odmor i manifestacije tijekom godine. Tako se posjetiteljima nudi opuštanje u otvorenim bazenima, ozdravljenje u Toplicama, a za aktivni odmor terensko jahanje, plivanje, pješačenje, 300 kilometara biciklističkih staza, ribolov, lov i promatranje divljih ptica i životinja.
Biciklistička avantura
Biciklističke staze u Požeško-slavonskoj županiji mogu biti opuštajuće, ali i avanturističke. U županiji možete birati između 43 službene staze do kojih se može doći preko tri glavna cikloturistička pravca, a velika prednost ovog podneblja visinske su razlike korisne za individualne ili timske treninge. Mir, vijugave šumske ceste s brdašcima i dolinama, smanjen broj vozila, potočić pokraj ceste…
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike