Ekonomija
PRIJESTOLNICA TURIZMA ISTOČNE HRVATSKE

Osijek - grad stotinu tajni koji oduševljava turiste
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Prije samo sto godina Osijek je bio veći od Zagreba, multikulturalan sa šušurom, koji su najvećim dijelom činile zajednice njemačkog, židovskog i hrvatskog stanovništva

Grad baroka, secesije, prvog hrvatskog piva, ali i nove pivarske craft scene, grad fiša i graševine, grad na rubu najveće podunavske močvare Kopačkog rita, grad biciklističkih staza, najljepše riječne šetnice, jedine Copacabane u Hrvatskoj, grad najvećeg zoološkog vrta u ovom dijelu Europe, grad parkova, tramvaja i nobelovaca, grad gimnastike, nogometa i ekstremnog biciklizma te zauvijek "Nepokoreni grad"..., ovo su samo neki od epiteta koje ćete čuti kada vam budu opisivali Osijek i tražili razloga zašto ga morate posjetiti.

Ministarstvo turizma i HTZ 2017. godine Osijek su proglasili najboljom kontinentalnom destinacijom, a Osijek se u 2019. godini sprema oboriti rekord po broju noćenja prema službenom registru e-vistora. Stoga je jedan od temeljnih strateških ciljeva Osječko-baranjske županije upravo jačanje kontinentalnog turizma u Osijeku kao cjelogodišnje destinacije.

Rim, Sulejman i vojnici
Prije samo nekih sto godina Osijek je bio veći od Zagreba, multikulturalan sa šušurom, koji su najvećim dijelom činile zajednice njemačkog, židovskog i hrvatskog stanovništva. Upravo početkom 20. stoljeća bit će sagrađen najveći dio današnjeg užeg centra grada i neki od najreprezentativnijih spomenika secesijske arhitekture. Tako su danas Sakuntala park s kinom Urania te niz secesijskih vila Europske avenije prepoznati i od strane Europske unije posebnim projektom obnove ovog dijela grada. Krenemo li k istoku, doći ćemo do jedinstvene barokne vojne utvrde Tvrđe, u kojoj je nekada bilo čak pet vojarni. Ovaj dio grada također se obnavlja dvama velikim projektima financiranih fondovima EU-a, a zanimljivo je kako su prilikom obnove stare vojne pekare na Trgu Vatroslava Lisinskoga pronađene netaknute krušne peći, ali i i grafiti vojnika iz 1803. godine. Upravo u Tvrđi nalazi se i barokni zavjetni kip Sv. Trojstva i General-vojarna, poznati s novčanice od 200 kuna. Da je upravo na ovom mjestu najjednostavnije prijeći Dravu na putu prema sjeveru, shvatio je i Sulejman Veličanstveni, koji je ovdje izgradio jedno od svjetskih čuda, šest kilometara dugi Sulejmanov most, koji je donedavno bio najdulji ikada sagrađeni most. Drveni ostatci, koji se i danas mogu vidjeti na mjestu gdje je vjerojatno bio Sulejmanov most za niskog vodostaja Drave ili oseke, prema kojoj se vjeruje da je Osijek i dobio ime, ipak ne pripadaju mostu kako mnogi misle, nego su to ostatci garnizonskog kupališta.

Utakmica iz jacuzzija
Kada se krene dalje na istok, stići će se do područja na kojemu su Rimljani sagradili svoju istočnu koloniju Mursu. Mursa je i danas enigma jer je preko nje sagrađen Donji grad, pa se arheolozi i danas pitaju gdje se zapravo nalazio rimski Forum ovog velikog grada.

Vratimo li se sada iznova do centra kako bismo krenuli na zapadnu stranu grada, koji se ispružio uz Dravu, vidjet ćemo Strossmayerovu katedralu, koja je s 90 metara visokim tornjem druga najviša u jugoistočnoj Europi.

Moderni Osijek sve više odmiče od svojih rimskih početaka, pa se danas širi na zapad, a nekadašnja Retfala, koja je ime dobila prema mađarskoj složenici Rit falu, ili močvarno selo, postala je mjesto elitnog stanovanja gdje se gradi najelitniji nogometni stadion u zemlji, a koji će kupcima VIP ulaznica omogućiti praćenje utakmica uživo iz jacuzzija. Upravo u ovom dijelu grada niknut će i teniski centar Donne Vekić, na koji se nastavlja konjički klub, streljana i popularna plaža Pampas.

Recimo još kako je jedna od vodećih svjetskih tvrtki za rezervaciju smještaja, Booking.com, objavila da je Osijek, prema recenzijama turista, u krugu najgostoljubivijih gradova u Hrvatskoj. U nekoliko je navrata slavonska metropola uvrštena i među najljepše gradove u Europi, a nedavno ga je turistički portal Culture Trip uvrstio među 11 tajnih europskih gradova koje svakako vrijedi posjetiti.

Nefreteta Z. Eberhard
BLUDNICE, MASONI I GROBLJA
Osijek je poput nekih megaturističkih destinacija, kao što su London ili Pariz, prepoznao važnost animacije turista, pa su tematske ture obilaska grada pravi hit. Tako se danas nudi tematski obilazak nekadašnjih bludilišta, masonskih loža, ali i Osijek za slijepe i slabovidne, Osječki parkovi, Srednjovjekovni Osijek obitelji Korogy, Život pod Osmanskim carstvom, Tramvajem od Donjeg grada do Retfale, Fijaker stari gradom luta, Osječkim grobljima i Osijek iz zraka.
OSIJEK KAO DUBROVNIK
I dok se Dubrovnik nemilice puni turistima s prekooceanskih kruzera, Osijek je postao nezaobilazna destinacija putnika na riječnim kruzerima u plovidbi Dunavom od Beča do Crnog mora. U Osijeku godišnje pristane oko 70 kruzera, a od nedavno je Osijek postao i luka ukrcaja, pa svi koji i sami žele krenuti na riječnu plovidbu, to mogu učiniti upravo iz Osijeka.
TOP 10
VISEĆI PJEŠAČKI MOST- poznat i po imenu Most mladosti, jedan je od najprepoznatljivijih i najljepših simbola grada, a od 2017. kompanija Coca-Cola osvijetlila ga je lampicama koje mijenjaju boje.

EUROPSKA AVENIJA ILI OSJEČKA “AVENIJA ANDRÁSSY” - najljepša je osječka ulica i najveći secesijski niz u jugoistočnoj Europi.

TVRĐA - jedna od najvažnijih baroknih gradskih jezgri u Hrvatskoj u kojoj su sačuvani i obnovljeni brojni sakralni, vojni i civilni objekti.

ŠETNICA UZ DRAVUILI OSJEČKA RIVA - najljepša je šetnica uz rijeku u Hrvatskoj duga gotovo šest kilometara.

KONKATEDRALA SVETOG PETRA I PAVLA- najviša je zgrada u Hrvatskoj izvan Zagreba, a sagrađena je od tri i pol milijuna opeka.

SOLARSKI TRG I VODENICA NA DRAVI- gotovo zaboravljeni trg, koji je ime dobio prema solari koja se tamo nalazila, danas je jedan od najromantičnijih dijelova grada s malenom baroknom crkvicom svetog Roka i pogledom na obnovljenu vodenicu na Dravi.

INDUSTRIJSKI OSIJEK - danas je još u tragovima moguće vidjeti nekada jaku povijest industrijskog grada iza koje je ostala prekrasna industrijska arhitektura zdanja nekadašnje šibicare u Reisnerovoj ulici, Kožare u Donjem gradu, tvornice namještaja Povischil na Đakovštini i Union paromlina u Gundulićevoj ulici.

KUPALIŠTA NA DRAVI - u ljetnim mjesecima obvezno je kupanje u rijeci. Iako Osijek ima i veliki kompleks javnih bazena, odnosno kupališta pod nazivom Copacabana, pravi Osječani znaju da najbolje osvježenje nudi kupanje na riječnim plažama na Želji ili Pampasu.

KOMPA - Osijek je iznimno navezan na Dravu, pa mu je tako i većina atrakcija vezana uz rijeku. Jedna od njih je i vožnja kompom s desne na lijevu obalu, a kada se već prijeđe na drugu stranu obvezan je posjet površinski najvećem zoološkom vrtu u ovom dijelu Europe.

TRAMVAJ - točno 10. rujna 1884. u Osijeku je počeo prometovati tramvaj na konjski pogon ili, kako su ga u to vrijeme nazivali, konjska željeznica. Bio je to prvi hrvatski tramvaj, ali i prvi tramvaj u jugoistočnoj Europi. Tramvaj je danas jedan od simbola Osijeka.
Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike