Novosti
SUSTAV SOCIJALNE SKRBI

Gotovo svi centri u zemlji uveli su bar jedan oblik zaštite
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Status službene osobe socijalnim radnicima te stručnim radnicima omogućava da se napad na njih tretira kao kazneno djelo

Nepuna tri mjeseca nakon tragedije u Centru za socijalnu skrb Đakovo, kada je ubijena socijalna radnica, a pravnik teško ranjen te je kasnije i on preminuo, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u ponedjeljak je upravo ispred tog centra najavila paket mjera za podizanje zaštite i funkcionalnosti u radu zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, na što ih je potaknula srpanjska đakovačka tragedija. Gotovo svi centri i podružnice u Hrvatskoj s 30. rujna imaju jedan ili više oblika fizičke i tehničke zaštite na ulazu - ili vrata s detektorom metala, ili ručni detektor ili zaštitara, a socijalni radnici i stručni radnici u sustavu dobit će status službene osobe koji je za očekivati od 1. siječnja 2020. Dvije su to od pet mjera koje je Bedeković u Đakovu najavila, a kojima je zajednički nazivnik podizanje razine kvalitete funkcionalnosti sustava.Status

– Treća mjera je stručno usavršavanje socijalnih radnika i radnika u sustavu kako bi se prevenirale rizične situacije, četvrta je omogućavanje zaštite socijalnim radnicima i stručnim radnicima u sustavu za vrijeme rada na terenu, dok je peta mjera jačanje međuresorne suradnje - rekla je Bedeković.


U ovoj struci dugo traženi status službene osobe socijalnim radnicima i stručnim radnicima omogućava da se napad na njih tretira kao kazneno djelo, a onda se u skladu s Kaznenim zakonom i procesuira te sankcionira. Taj im se status ugrađuje u Kazneni zakon njegovim izmjenama. Bedeković je ukazala i na to da sa statusom službene osobe svaki socijalni radnik ima pojačanu odgovornost, s tim da se svaki njegov postupak u obavljanju poslova u domeni socijalne skrbi jednako tako tretira kao kazneno djelo, ako nije u skladu sa zakonima i propisima iz područja socijalne skrbi. Statusom službene osobe napušta se praksa da socijalni radnici sami podnose privatne tužbe, jer sada je to stvar postupka prema službenoj dužnosti.


Za uvođenje fizičke i tehničke zaštite u sve centre i njihove podružnice Ministarstvo je nedugo nakon đakovačke tragedije, 29. srpnja, odaslalo naputak njihovim ravnateljima o uvođenju zaštite na ulazima.


- Ona je sada u gotovo svim centrima, samo u manjem dijelu njih pri kraju je proces javne nabave i od njihovih ravnatelja očekuje se da taj posao privedu kraju u što kraćem roku - dodala je Bedeković. Mjera stručnog usavršavanja odnosi se na prevenciju rizičnog ponašanja i od možebitnih tragičnih događaja. Među pet modaliteta Bedeković je izdvojila rad s nedobrovoljnim korisnicima centara i njihovo motiviranje.
Međuresorna suradnja

Kada je riječ o mjeri međuresorne suradnje, misli se na suradnju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s ministarstvima unutarnjih poslova, pravosuđa, obrazovanja i zdravstva. Cilj je zajedničkim djelovanjem što promptnije reagirati u kriznim situacijama, a kao primjer takve reakcije ministrica je navela nedavne događaje u centrima Beli Manastir i Rijeka.


- U njima smo imali prijave prijetnje socijalnim radnicima koje su u vrlo kratkom roku sankcionirane od strane MUP-a i tako spriječene možebitne situacije - dodala je Vesna Bedeković. Mjere su pozdravili i zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.
- U utorak smo imali sastanak s ravnateljima svih centara s područja Osječko-baranjske županije. Svi oni završili su proces javne nabave metal-detektorskih vrata, ručnih detektora, svi imaju zaštitare - rekao je Ivanović, dok je Mandarić izrazio zadovoljstvo što je u nepuna tri mjeseca od đakovačke tragedije na zavidnu razinu podignuta sigurnost socijalnih i drugih radnika u tom sustavu, a da pritom, dodao je, nije narušena pristupačnost centara korisnicima.


Suzana Župan
Zaštitarima veće ovlasti, ali ne i oružje
Kada je riječ o proširenju ovlasti zaštitara u centrima, Bedeković je kazala da oni sada, locira li detektor sumnjivi predmet, imaju ovlasti zatražiti od osobe da otvori torbu, pretraže ju te da sumnjivi predmet zatraže od osobe i stave ga na posebno mjesto, pa ponovno osobu pregledaju. "Tek kada je stanje čisto, zaštitari osobu puštaju. Zasad nema značajnih informacija s terena o takvim situacijama, pa niti sumnji", rekla je. Na upit hoće li i centri među objekte s naoružanim zaštitarima, Vesna Bedeković kazala je da je to u domeni Zakona o privatnoj zaštiti te da CZSS-ova zasad na tom popisu nema.
MJERE U ĐAKOVU
"Zbog tragedije u Đakovu mi smo još 30. kolovoza ugradili detektor za metal na vrata, još prije nabavivši i ručni detektor. Stranke i korisnici sada drugačije dolaze k nama - na ulazu moraju zastati i pokazati sve stvari", kaže ravnateljica CZSS-a Đakovo Dubravka Petrović.
Najavljena je i zaštita socijalnim radnicima i stručnim radnicima u sustavu tijekom rada na terenu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Novi krug prijava od 30. ožujka

2

KINA SVAKODNEVICA U GLAVNOM GRADU

Virus je Kinezima promijenio navike i očvrsnuo optimizam

3

HPK NAKON PROSVJEDA POLJOPRIVREDNIKA U BRUXELLESU UPOZORAVA:

Tko će uskoro proizvoditi hranu za stanovnike Europske unije?