Crna kronika
AKCIJE CARINIKA

Spriječen šverc duhana, tableta i strane valute
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Zbog šverca 222 kilograma duhana vozač auta mora platiti čak 132 tisuće kuna na ime trošarine
OSIJEK - Djelatnici Carine proteklih su dana na dva granična prijelaza te na osječkom području spriječili nekoliko pokušaja šverca tableta, duhana i strane valute. Pronađena roba je zaplijenjena, a protiv švercera su podignute kaznene prijave. Jedan od njih, samo na osnovu trošarine, suočio se s kaznom koja premašuje 100.000 kuna.Kako stoji u priopćenju Carine, carinski službenici Službe za mobilne jedinice Osijek pretragom osobnog vozila na širem području Osijeka pronašli su veće količine nelegalnog sitno rezanog duhana. Naima, provodeći pojačane mjere nadzora carinici su u petak, na cesti između Šaga i Osijeka, zaustavili, a potom i pretražili, automobil u kojemu je u prtljažniku te na stražnjem sjedalu pronađeno više najlonskih vreća u kojima se nalazio sitno rezani duhan koji nije bio obilježen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske. Pedantni su carinici izvagali 222 kilograma sitno rezanog duhana za pušenje, koji je vozaču oduzet. Vozač je kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu zbog šverca, no puno teže će mu pasti zahtjev od strane Carine za naplatom trošarine u iznosu od 132.000 kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, automobil je ciljano zaustavljen jer je dobivena informacija da je nelegalan duhan kupljen u Virovitičko-podravskoj županiji. Osim djelatnika Policijske uprave osječko-baranjske, u istraživanje će se uključiti i djelatnici PU virovitičko-podravske. Kako smo to objavili u nekoliko navrata, Virovitičko-podravska županija najveći je proizvođač duhana u Hrvatskoj. I dok većina proizvođača poštuje zakon i sav duhan prodaju ovlaštenim tvrtkama, ima onih koji duhan proizvode za crno tržište. Javna je tajna da je virovitičko i slatinsko područje polazišna točka za većinu švercera duhanom, ili prema Zagrebu, ili prema Osijeku.

Osim duhana, carinici su proteklih dana zaplijenili i veću količinu tableta. Zapljena se zbila na graničnom prijelazu Bajakovo, gdje su carinici spriječili pokušaj krijumčarenja ukupno 3529 komada raznih vrsta tableta i ampula. Naime, na graničnom prijelazu Bajakovo, mjesna nadležnost Područnog carinskog ureda Osijek, ovlašteni carinski službenici spriječili su u četvrtak pokušaj krijumčarenja raznih vrsta tableta i ampula, koje je prilikom ulaska u carinsko područje Unije srpski državljanin pokušao na skriveni način unijeti u autobusu registracijskih oznaka Republike Srbije. Tablete su pronađene nakon detalje pretrage autobusa. "Nakon kontakta s nadležnim državnim odvjetnikom protiv vozača je podnesena kaznena prijava, a roba, koja je predmet kaznenog djela, oduzeta je uz potvrdu o privremenom oduzimanju", stoji u priopćenju Carine.

Milan Bugarić
3529

tableta i ampula zaplijenjeno je u autobusu srpskih registracija
SKRIVAO KONVERTIBILNE MARKE
Neobična zapljena dogodila se i kod Slavonskog Broda, gdje su carinici Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod pretragom auta pronašli neprijavljene veće količine novčanica strane valute. Automobil je zaustavljen u petak, nakon čega je u pretincu automobila pronađeno 40.000 konvertibilnih maraka, valute BiH. Vozač je prijavljen Financijskom inspektoratu zbog prekršaja iz članka 40. Zakona o deviznom poslovanju - sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Pronađene novčanice su oduzete, a u istragu se uključila i policija.
Možda ste propustili...

KAZNA 10.000 KUNA I ZABRANA VOŽNJE

Mladi vozač iz Čepina odbio je test na drogu

DROGA PRONAĐENA U OSIJEKU

Prijavili mladiće zbog marihuane

POTRAGA SPAŠAVATELJA NA SAVI JOŠ NIJE DALA REZULTATA

Nestali ribič još nije pronađen

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSIJEK

Osumnjičena za pronevjeru novca

2

PRIJAVLJEN 46-GODIŠNJAK IZ BOROVA

Zaplijenili mu 770,3 kg duhana

3

ODUZELI MU BOMBU I STRELJIVO

Morat će na sud jer nije dobrovoljno vratio oružje