Osijek
NA POMOLU NOVI GRAĐEVINSKI SKANDAL?

Izdana dozvola za gradnju zidina od armiranog betona!
Objavljeno 28. rujna, 2019.
Urbanisti razotkrili da se iza obnove zidina krije protuzakonita lokacijska dozvola i gradnja poslovnih prostora u parku

Vezani članci

PLAN OSJEČKE AGENCIJE

Tvrđa dobiva zidine na štetu zelenila!?

Iako je obilježavanje Dana europske baštine 2019., u organizaciji Konzervatorskog odjela, s temom Umjetnost i zabava, trebalo proći u slavljeničkom i revijalnom tonu s popularnim predavanjima višeg kustosa Grgura Marka Ivankovića te više savjetnice Vlaste Budiša iz Konzervatorskog odjela u Osijeku o društvenom životu grada prije stotinjak godina, pravu oluju izazvalo je predstavljanje projekta revitalizacije i rekonstrukcije zidina oko Tvrđe, čiji je nositelj Agencija za obnovu osječke Tvrđe.
33.000 kvadrata betona
Projekt pod nazivom "Bastiona trasa u osječkoj trasi" izazvao je buru negodovanja osječkih arhitekata, urbanista, ali i samih građana. Riječ je o projektu navodne restitucije zidina oko osječke Tvrđe, i to s navodnim ciljem unapređenja turističke infrastrukture. Prema ovom, navedenom kao jednom od 12 strateških projekata revitalizacije Tvrđe, tijekom šest etapa sagradile bi se nove zidine ukupne površine 33 tisuće četvornih metara. Dio novog bastiona služio bi kao parkirališni prostor na više nivoa za oko 460 automobila, a čak bi 8000 četvornih metara imalo namjenu poslovnih prostora. Iako je većina prisutnih, među kojima i predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković, tvrdilo da javnu prezentaciju ovog arhitektonskog poduhvata nikada nije javno vidjelo, iz Agencije tvrde kako je ovo četvrta javna prezentacija projekta. Ono što je kod ovog projekta najspornije i zbog čega su se na noge već sada digli i stručnjaci i javnost, činjenica je da se zidine ne bi obnovile ni istim materijalima, ni na način da izgledaju jednako kao nekadašnje zidine. Kako javno priznaju iz Agencije, plan je gradnja objekta od armiranog betona, koji samim time još zadire i u zaštićeni spomenik parkovne kulture, točnije Perivoj kralja Tomislava. Novi zidani prsten oko Tvrđe protezao bi se, osim preko Europske avenije i Trpimirove ulice, i jednim dijelom preko sadašnjeg Drvengrada i Perivoja kralja Tomislava. Ono što se pokazalo najnevjerojatnijim, a što su u petak razotkrili urbanisti, jest da je za ovaj objekt već izdana lokacijska dozvola, i to protivno Urbanističkom planu grada Osijeka, kao i GUP-a grada Osijeka, ali i studije uglednog hrvatskog urbanista i arhitekta Ante Marinovića - Uzelca.
Protivno UP-u, GUP-u i studiji
- Kod ovog projekta imamo nekoliko velikih problema. Prvi je namjena. Kod izdavanja lokacijske dozvole nužno je dati namjenu građevini. U zonama Z i Z1, odnosno zaštićenog zelenila, moguće je graditi samo staze, sportske terene, dječja igrališta i podzemne garaže. Koji se to referent usudio izdati lokacijsku dozvolu za nešto gdje piše da će se u Perivoju kralja Tomislava graditi nešto što će imati nadzemne garaže i poslovne prostore? Drugi problem je onaj u kojemu piše da je riječ o restituciji objekta. To bi značilo strogu gradnju povijesno identičnog objekta s potpuno identičnim materijalima. Novi objekt od armiranog betona ne može biti restitucija tvrđavskih bedema. Tvrdi se i da je sve u skladu s Uzelčevom studijom. No u toj studiji on strogo napominje kako su na ovom prostoru dozvoljeni samo zemljani radovi. Upozoravam odgovorne da preispitaju tko je, kako i pod kojim okolnostima dao ovu protuzakonitu lokacijsku dozvolu - upozorio je Vlatko Dusparić, dugogodišnji urbanist osječkog Zavoda za urbanizam.
Da je riječ o protuzakonitoj lokacijskoj dozvoli, potvrdila je i predsjednica HKA-a Željka Jurković, koja je protiv ovog projekta već dobila i prijave. - Problem je što je lokacijska dozvola izdana prije izmjene Urbanstičkog plana, i kao arhitekt se pitam tko se to usudio potpisati? Po čemu je ovo sukladno GUP-u? Konzultirala sam jako puno kolega i svi tvrde isto "Ovo je protivno UP-u i GUP-u". Ovaj zahvat zadire u zaštićeni park Perivoja - upozorila je javno arhitektica Jurković.

Nefreteta Zekić Eberhard

“Betonska grdosija” od 220 milijuna kuna
Iako su okupljeni tražili konkretne odgovore na to tko je dao dozvole za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju “armirano betonske grdosije”, odgovora ravnatelja Agencije za obnovu osječke Tvrđe, Željka Andrašija, nije bilo. On je opetovano ponavljao kako je riječ o strateškom projektu koji je prošao javne rasprave i za koji će se aplicirati na fondove EU-a, te kako o svemu tome ne želi raspravljati jer je cijeli posao za njih odradila vanjska projektantska tvrtka. Recimo i kako su grube procjene cijene gradnje ovog betonskog objekta u osječkoj najzelenijoj i najzaštićenijoj povijesnoj zoni čak 220 milijuna kuna.

Vlasnik je Grad
U Agenciji kažu kako do gradnje ovog projekta možda uopće neće doći jer ne znači da će projekt proći i ako se aplicira na fondove. No da se s prijavama planira sasvim ozbiljno, jasno je s obzirom na lokacijsku dozvolu. Recimo kako je od 1. siječnja jedini vlasnik Agencije Grad Osijek.

Najčitanije iz rubrike