Osijek
PREVARANTI OPET “OPERIRAJU”

Iz prtljažnika auta nude posuđe i traže tisuće kuna
Objavljeno 28. rujna, 2019.
Sugrađanka Sanja M. fotografirala je prevarante na Čepinskoj. Vozili su crni Clio zagrebačkih registracija

Pokušaj lake zarade, i to pomoću raznih prevara, poznat je od pamtivijeka. Štoviše, neki se od njih godinama ne mijenjaju, pa je tako sedam godina stari način varanja građana kupnjom navodno originalnog posuđa ponovo aktualan.

Oni koji su nagovaranje lažnih trgovaca osjetili na svojoj koži, a neki od njih i popustili pa kupili posuđe po znatno skupljoj cijeni nego što ona zapravo jest, ovih dana upozorili su Osječane na društvenim mrežama. Prema navodima ljudi, čiji ćemo identitet zaštititi, prevaranti vrebaju ne samo na parkiralištima trgovačkih centara (gdje ih je inače, doznajemo, najviše), nego i u okolnim ulicama, odnosno u svim dijelovima grada.

- Ljudi, oprez! Prevaranti nude komplet posuđa, noževa i pribora za jelo od 2000 do 3000 kuna. Uvale nekakvu frku na brzinu, u smislu da odlaze daleko pa to posuđe, odnosno pribor za jelo ili noževe brzo prodaju. Međutim, sve to ne vrijedi ni 400 kuna, a oni biraju mjesta gdje to rade jer računaju da su u blizini bankomati pa da ljudi mogu uzeti novac. Jučer je čovjek tako ostao bez 2000 kuna - upozorila je Spomenka V. na Facebooku, nakon čega su uslijedili komentari također prevarenih, odnosno sugrađana, koji su, kažu, "za dlaku" popustili i umalo prevarantima dali traženi novac.

Štoviše, čini se da su se prevaranti ovih dana preselili i u domove. Tako Osječanka Martina K. svjedoči kako su prije nekoliko dana pozvonili na vrata njezinih roditelja. Otkrila je kako je riječ o rumunjskim državljanima koji su se roditeljima predstavili kao Švicarci i potom složili priču, odnosno pokušali pojasniti razlog prodaje.

- Imaju kutije Zeptera i jednu tavu te marke. I kao, bili su u jednom osječkom hotelu na prezentaciji, kupili to posuđe, ali ne mogu u avion ući s tim posuđem - pojasnila je, dodavši da njezini roditelji nisu ujedno i jedini kojima su došli na vrata. No čini se da im je ipak draže ‘‘operirati‘‘ na otvorenom. Osječanku Blaženku Č. nedavno su "zaskočili" na parkiralištu u Gundulićevoj. Pomoglo je, kaže, što se sjetila članka iz Glasa Slavonije otprije nekoliko godina pa je uzela mobitel i priprijetila policijom. Odmah su, kaže, pobjegli u automobil bijele boje zagrebačkih registracija.

U sličnoj situaciji našla se i Sanja M., koja se uspjela snaći i fotografirati automobil prevaranata. Susreli su ju u Ulici Leopolda Bogdana Mandića, a ona je njihov automobil marke Clio crne boje, također zagrebačkih registracijskih oznaka, "uhvatila" mobitelom!

Ipak, čini se da to nije ujedno i jedini automobil prevaranata. U gradu ih je, doznajemo, više, a čini se da više ne biraju ni vrijeme ni mjesto za prevaru, a čini se ni način plaćanja. Tako Ksenija Š. kaže kako se njezina prijateljica mijenjala, i to na način da je za navodno skupo i kvalitetno posuđe dala zlatnu narukvicu. Neki od prevaranata žele se riješiti robe pošto-poto pa, prema svjedočenju Mirte D., koja ih je pak zatekla u srebrnom karavanu, za sitniš nude posuđe i noževe.

Zanimljivo je kako prevareni kažu da ni sami nisu uopće namjeravali kupiti posuđe ili što drugo, no prevaranti su očigledno lukavi i utrpaju svoje proizvode u prtljažnik automobila "dok trepneš!"

- Kad se tako što dogodi ne možeš znati koliko ih je zapravo na parkingu i s kim su. Jednostavno se ne možeš snaći - kaže Maja M.

Stoga, vrijedi pripaziti i nipošto ne nasjedati na prevare bilo koje, pa ni ove vrste, gdje u zamjenu za tisuće kuna dobivate navodno kvalitetno posuđe. Sve i da je tako, samo mjesto kupnje i način prodaje treba pobuditi sumnju.

Marija Mihelić
Policija zaprimila prijave o prevari
Glasnogovornik PU osječko-baranjske Zoran Kon potvrdio je da je policija zaprimila nekoliko prijava zbog takvih događanja.

- Izlazimo na mjesto gdje su se otprilike zbili ti događaji i pokušavamo utvrditi o čemu je riječ - kaže Kon, apelirajući na građane da nipošto ne nasjedaju na prevare takve vrste. Proizvode trebaju, kaže, kupovati na za to predviđenim mjestima, a ne iz prtljažnika automobila na parkiralištima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike