Kultura
HNK I AUKOS OBNOVILI UGOVOR O SURADNJI

Studentima prilika za razvitak vještina na velikoj sceni
Objavljeno 26. rujna, 2019.

Od iznimne važnosti za HNK u Osijeku potpisivanje je ugovora o suradnji s Akademijom za kulturu i umjetnost - istaknula je to jučer intendantica Dražena Vrselja, inicijatorica potpisivanja, u čemu je preduhitrila dekanicu prof. dr. sc. Helenu Sablić Tomić. Premda je suradnja aktivna već od prije - studenti su AUKOS-a angažirani u aktualnim projektima - opereti Kneginji čardaša i tragediji Marija Stuart, a i ugovor je potpisan, intendantica je ocijenila da je ovo pravi trenutak za osvježavanje suradnje, jer je na čelo HNK došao novi tim na čelu s njom, pa će i suradnja dobiti dodatak i više novih oblika.


Osječki je HNK malo nacionalno kazalište, pa time i fleksibilnije za reagiranje u ovakvim projektima, a nadaju se da će možda biti i poticaj drugim institucijama.


Bez institucije - Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera - ova suradnja ne bi bila moguća, svjesni su potpisnici, zahvalni što su dobili podršku vodstva, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Vladom Gubercem, koji je nazočio i potpisivanju. Naglasio je rektor da Uprava Sveučilišta nastoji biti podrška svim sastavnicama, ne samo onima iz STEM područja, kojemu i sam pripada. Ovo će potpisivanje ojačati postojeću suradnju, jer je i AUKOS sada veći i jači, a nada se prof. Guberac i da će rezultat suradnje biti konkretni projekti, koji će (pod)jednako pomoći objema stranama.


Da se suradnja HNK i AUKOS-a već provodi od prije, potvrdio je i prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju


red. prof. art. Robert Raponja. Odnosi se to na studente svih smjerova Akademije, a otvaraju i nastavne baze izvan Osijeka. Nakon Virovitice, nedavno su i Bale postale jedna. Kostimografi, scenografi i kazališni oblikovatelji dobit će priliku razvijati svoje vještine na velikoj sceni, a to je nešto što prof. Raponja itekako podržava.
Zadovoljna s još jednom potpisanom suradnjom - a iz AUKOS-a ih je doista mnogo - također je i dekanica Sablić Tomić, zahvalna rektoru Vladi Gubercu na podršci. Nada se dekanica intenziviranju i razvitku ove suradnje, koja se ovjerila već kroz mnoge različite aktivnosti. Bit će ovo prigoda i za studente svih smjerova kulturologije da surađuju sa Službom prodaje, propagande i marketinga HNK. Omogućit će to bolju vidljivost i za Akademiju, ali i HNK, uvjerena je prof. Sablić Tomić. N.Vekić
NALIVPERO KOJEMU TINTA NE BLIJEDI
Dobro raspoloženi bili su jučer u svečanom foajeu HNK svi sudionici, a posebice potpisnice ugovora. Tako je na komentar zadovoljne dekanice Helene Sablić Tomić da je konačno sazrjelo vrijeme za potpisivanje ove suradnje, intendantica Dražena Vrselja dometnula kako će sljedeći put ugovor potpisati nalivperom, da sve bude svečanije, a dekanica Sablić Tomić, uz osmijeh, nadovezala se da to svakako mora biti s tintom koja ne blijedi. U večernjim je satima na sceni HNK jučer bila u planu komedija Crveni nosovi, komedija P. Barnesa, ispitna predstava iz kolegija Gluma 3. godine BA pod mentorstvom doc.art. Jasmina Novljakovića, Selene Andrić umj. sur, izvedena i na ovogodišnjem, 19. osječkom ljetu kulture.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente