Sport
NK OSIJEK TRAŽI TRENERA

Ivan Meštrović želi etablirano ime, nije isključen ni stranac
Objavljeno 23. rujna, 2019.
Spominju se Ivanković, Ivković, Prosinečki, Pamić, Čačić..., a moguće je i neko rješenje iz inozemstva

Odmah nakon što je službeno potvrđena odluka o odlasku Dine Skendera s klupe NK Osijek, krenuo je pravi stampedo vezan uz priču tko će biti njegov nasljednik. NK Osijek je danas poželjna "udavača" jer je klub financijski sređen i ambiciozan, pa je kao takav odličan izazov za svakog trenera.


Razni agenti i menadžeri nisu gubili ni sekunde, nego su odmah krenuli nuditi svoje pulene. Naravno, navijači bijelo-plavih preko društvenih mreža su se također uključili u raspravu i svatko ima svog aduta kojeg bi volio vidjeti na klupi, a u NK-u Osijek, zasad, vlada tajac, a pomalo i nevjerica oko novonastale situacije.

Golem pritisak

Kada je prije pola godine naslijedio Zorana Zekića na klupi, Dino Skender trebao je biti klupski projekt na duže staze. Međutim, od samog početka njegovo je imenovanje naišlo na određeni otpor dijela navijača. Najviše zbog kumskih odnosa njegova brata Marina s predsjednikom Ivanom Meštrovićem. I to je apsurd. Valjda bi u prvom planu trebali biti rezultat i kvaliteta igre, a ne nekakvi kumski ili rodbinski odnosi. No Dino je morao živjeti s tim teretom, a s vremenom, s obzirom na to da ni rezultati nisu uvijek bili baš besprijekorni, on je postajao sve teži. Ostao je dojam kako je Dini zapravo presudilo ispadanje od CSKA-a u 3. pretkolu Europske lige jer je vladalo opće mišljenje kako je Osijek eliminiran od slabijeg suparnika. Javnosti je nastup na europskoj sceni očito iznimno važan jer je isti uzrok počeo nagrizati i povjerenje prema Skenderovu prethodniku Zoranu Zekiću (ispadanje od Glasgow Rangersa). Uglavnom, eliminaciju od Bugara navijači su teško primili i brzo se počela stvarati "eksplozivna smjesa" koja će koji mjesec poslije razoriti Skenderovu poziciju. Remi pod čudnim okolnostima s Varaždinom otvorio je "Pandorinu kutiju", a vrlo nespretan poraz protiv Lokomotive zatvorio je krug u kojem je, shvatio je Dino, bilo nemoguće nastaviti dalje. Još u Kranjčevićevoj, odmah nakon utakmice, njegov je "govor tijela" jasno dao do znanja kako će odstupiti. Razgovor s predsjednikom Ivanom Meštrovićem dan poslije samo je potvrdio taj Skenderov čvrsti stav "kako ići dalje u ovim okolnostima nema smisla".


- Čudna se neka energija počela vrtjeti oko kluba u posljednje vrijeme. Igre koje je momčad pružala u ovoj sezoni bile su dobre, što su pokazivali statistički elementi jer smo gotovo sve suparnike nadigrali, ali to s terena nije bilo jasno izraženo u rezultatskom smislu. Nedostajao nam je instant-rezultat koji mi kao klub čije ambicije sežu do osvajanja jednog od prva dva mjesta u HNL-u jednostavno mora imati. Odluka o razlazu s trenerom Dinom Skenderom za mene nije bila laka, iako je zapravo došla na njegovu inicijativu. No kao klupski predsjednik imam obvezu preuzeti odgovornost u ovakvim situacijama i povući poteze koji mi nisu dragi. Dino je iza sebe ostavio dosta dobrih stvari. Etablirao je pet-šest mlađih igrača, podigao vrijednost cijele momčadi, utemeljio sustav rada u klubu, i to mu nitko ne može oduzeti - rekao je Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek.


Osim toga Skender je otišao u trenutku kada nije izgubio ni jednu utakmicu u Gradskom vrtu niti je doživio poraz u susretima protiv najjačih hrvatskih momčadi. Presudili su mu slabi rezultati na gostovanjima i ta komponenta kumstva koja je kreirala pritisak koji je postao teško podnošljiv za njega.
Osjetljiv trenutak

NK Osijek je sada u vrlo osjetljivom trenutku. Izbor sljedećeg šefa struke umnogome će odrediti njegovu budućnost jer klub si ne smije dopustiti nikakav avanturizam u pitanju izbora novog trenera. Zapravo, nitko nije bio ni spreman na Skednerovo povlačenje, pa se nije ni razmišljalo o njegovu nasljedniku. Zato bi ova situacija oko izbora novog trenera mogla potrajati i nešto duže negoli se očekuje.


- Predsjednik Ivan Meštrović aktivno se uključio u potragu za novim trenerom. U ovom trenutku to je osjetljivo pitanje i zato ćemo mu svi pristupiti krajnje studiozno. Vidjet ćemo kakve su nam opcije i tko je dostupan od trenera profila kakve bismo željeli. U ovom trenutku mogu samo reći kako ne isključujemo mogućnost angažmana stranog stručnjaka - rekao je Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.


Naravno, društvene mreže već "gore" od silnih prijedloga. Navijači su se vrlo aktivno uključili u rješavanje najvažnijeg stručnog pitanja u klubu. Prema informacijama koje se može dobiti iz Gradskog vrta predsjednik Ivan Meštrović želio bi ovaj put angažirati etablirano trenersko ime, a pri tome nije važno je li taj čovjek Hrvat ili stranac. Od hrvatskih trenera slobodni su trenutačno Branko Ivanković, Tomislav Ivković, Siniša Oreščanin, Igor Pamić i Ante Čačić, ima i onih koji bi na klupi voljeli vidjeti izbornika BiH Roberta Prosinečkog ili pak još jednog bivšeg Vatrenog Zvonimira Soldu. I mogli bismo nabrajati do sutra. Međutim, NK Osijek je taj koji sada mora uspostaviti jasne kriterije pri izboru novog šefa struke. Očito je kako navijačima nije dovoljan samo goli rezultat, nego se traži i određena kvaliteta igre, a to nije uvijek lako spojivo.
Nema nikakve dvojbe kako će ovaj izbor trenera biti jedan od najvećih izazova s kojima će se od dolaska na mjesto predsjednika NK Osijek suočiti Ivan Meštrović. Naravno, pri tome mislimo isključivo na izazove vezane uz struku i igrački kadar. Zanimljivi su dani pred nama...


Dalibor Keler
KULEŠEVIĆ V.D. TRENERA
Dok traje potraga za novim šefom stručnog stožera, tu će ulogu obnašati dosadašnji voditelj Škole nogometa Ivica Kulešević. On će sigurno voditi bijelo-plave u sutrašnjoj utakmici 1/16 finala hrvatskog Kupa protiv Vuteks Sloge u Vukovaru, a ne treba se iznenaditi ako na klupi ostane i do prvenstvenog ogleda koji NK Osijek očekuje u subotu protiv Slaven Belupa u Koprivnici.
SKENDER OSTAJE U KLUBU?
Ostaje i pitanje kojim će putem svoju trenersku karijeru nastaviti graditi Dino Skender. Nakon što je abdicirao, gotovo će sigirno uzeti kraći predah jer je iza njega vrlo stresnih šest mjeseci. U ugovoru mu stoji kako može nastaviti raditi u NK-u Osijek, pa tek treba vidjeti kakvu će mu ulogu klub dodijeliti nakon odmora i hoće li je on prihvatiti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini