Regija
54. VINKOVAČKE JESENI

Na Folklornim večerima najbolji KUD Slavko Janković
Objavljeno 22. rujna, 2019.
Folklorne večeri jedna su od najzanimljivijih i najposjećenijih priredbi Vinkovačkih jeseni i one su dio ove jesenske manifestacije od samih početaka jer, zapravo, sve je i krenulo 1966. kada je na prvim Vinkovačkim jesenima nastupila nekolicina KUD-ova iz vinkovačkog kraja. Naime, Folklorne večeri, na kojima nastupaju isključivo folklorne skupine iz Vukovarsko-srijemske županije, ujedno je i županijska smotra folklora na kojoj stručno povjerenstvo ocjenjuje i odabire najbolji KUD koji će najistočniju županiju predstavljati na državnoj smotri i drugim smotrama diljem Hrvatske.


Od 13. rujna na pozornici u šatoru Vinkovačkih jeseni, u pet večeri ovogodišnjih 54. Vinkovačkih jeseni, predstavilo se 39 folklornih skupina, koje su se potrudile pokazati ono najbolje što su uvježbavale tijekom godine. Posljednje Folklorne večeri nastupilo je šest skupina koje njeguju koreografirani folklor i povjerenstvo nije ocjenjivalo njihov rad.


KUD-ovima su Folklorne večeri vrhunac rada u godini i jako se trude što bolje predstaviti svoje mjesto i kraj, a dodatni motiv je to što najbolji folkloraši predstavljaju županiju u idućih godinu dana na folklornim i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zato ne čudi kada je vinkovački gradonačelnik, otvarajući ovogodišnje Folklorne večeri, zahvalio folklorašima iz KUD-ova što marljivo vježbaju čuvaju i njeguju baštinu svoga sela i kraja jer bez njih ne bi bilo ni Folklornih večeri ni Vinkovačkih jeseni.


Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: mr. sc. Ljubica Gligorević, glazbenik Marinko Blažinkov te Ana i Ivan Zlatunić, ocjenjujući nošnje, izvedbe kola, glazbeni i pjevački dio nastupa te opći dojam na sceni, ove godine najboljim su proglasili KUD Slavko Janković iz Rokovaca–Andrijaševaca.
Prema njihovoj ocjeni, među deset najboljih zaslužuju biti i kulturno-umjetnička društva Šokadija iz Starih Mikanovaca, Ogranak seljačke sloge iz Drenovaca, Seljačka sloga iz Gradišta, Tomislav iz Županje, Branimir iz Bošnjaka, Antun Gustav Matoš iz Tovarnika, Ondrej Pekar iz Soljana, Josip Lovretić iz Otoka te Kolo iz Vukovara. M.F.


Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike