Regija
ZAVRŠILE OVOGODIŠNJE VINKOVAČKE JESENI

U svečanom mimohodu predstavljena ljepota i bogatstvo hrvatske narodne baštine
Objavljeno 23. rujna, 2019.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

U svečanom mimohodu sudionika 54. Vinkovačkih jeseni i revije svatovskih konjskih zaprega, prema mišljenju mnogih, najatraktivnije, najljepše i najspektakularnije priredbe ove manifestacije, koja se od 13. do 22. rujna, pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, održavala na vinkovačkim trgovima i ulicama, predstavilo se 68 kulturno-umjetničkih društava s više od 2500 folkloraša u nošnjama, koji su uz pjesmu i ples u nedjeljno prijepodne prošli ulicama grada Vinkovaca.


Ulicama Vinkovaca odjekivale su tamburice i pjesme, pocikivale su snaše, čuli su se šaljivi i spretno sročeni bećarci, puckale su kanđije, a odjekivao je i topot konja jer je na kraju mimohoda u reviji konjskih zaprega prodefiliralo 50 konjanika, među kojim je svake godine sve više mladih i djevojaka, te 30 svečano urešenih svatovskih zaprega.


Novina ovogodišnjeg mimohoda oživljavanje je običaja od prije tridesetak godina, kada su ocjenjivane i proglašavane najljepše zaprege. Naime, posebno stručno povjerenstvo pregledalo je sve zaprege i ocijenilo koliko su izvorne i koliko su se pri ukrašavanju pridržavali tradicije, koliko su njegovani i timareni konji te kako su odjeveni i kako se ponašaju bećari, snaše i djevojke dok se voze svatovskom zapregom i kada su prolazili u defileu ispred glavne pozornice na Trgu bana Šokčevića, objavljeno je koja je zaprega najljepša. Najljepšom je proglašena svatovska zaprega Krešimira Čorića i Hrvoja Čobankovića iz Iloka, druga je Vedrana Puškarića iz Vinkovaca, a treća Ivana Lučića i Adama Stojanovića iz Babine Grede.


Mimohod, formiran tradicionalno na tržnici, prošao je središtem Vinkovaca i cijelom trasom, a brojni Vinkovčani i njihovi gosti pljeskom su nagradili folkloraše iz cijele Hrvatske, ali i nekoliko iz BiH, Njemačke, Mađarske i Vojvodine, koji su svako malo zastali i zaigrali kolo ili zasvirali i otpjevali kakvu pjesmu iz svoga kraja, prenoseći djelić folklornog naslijeđa svoga mjesta.


Mimohod je poveo Gradski puhački orkestar, Mažoretkinje Grada Vinkovaca i Općine Nuštar, iza njih su djevojke i momci u narodnim nošnjama ponijeli državne, županijske, gradske zastave i grbove te Vinkovačkih jeseni, potom su slijedili Hrvatski sokol iz Vinkovaca, Vinkovački šokački rodovi, Etno frizure Hrvatske, pobjednici revije Mladost i ljepota Slavonije iz Starih Mikanovaca i priredbe Zimsko spremanje iz Antina, KUD Tkanica iz Vinkovaca u stiliziranim gradskim nošnjama s početka prošlog stoljeća, prvi je put u svečanom mimohodu nastupila udruga Bijela golubica iz Vukovara u baroknim nošnjama i donijela dašak drevne vukovarske barokne jezgre, a kako kanđijaju, pokazali su članovi Prve kanđijaške udruge Kruševica 2010.


Na čelu velike skupine od 68 KUD-ova bili su folkloraši KUD-a Slavko Janković iz Šiškovaca, prošlogodišnji pobjednik Folklornih večeri i Seljačka sloga iz Bogdanovaca, koja je osvojila drugo mjesto. Vinkovačkim su ulicama prodefilirali folkloraši, od slavonskih KUD-ova do onih najudaljenijih, poput Stupa kod Dubrovnika, iz Širokog Brijega i Mostara ili Dugog otoka i Donjih Raštana kod Filipa i Jakova, Kaštela Kambelovca, Ogulina i Pule do Svetog Petra Orehovca, pa dalje do Offenbacha, mađarskog Dušnoka i Subotice na sjeveru Bačke.
Na kraju mimohoda, na stadionu Cibalije, izvođači i publika uhvatili su se u najveće kolo na svijetu.


Miroslav Flego
BROJNI POPULARNI PJEVAČI
Na 54. Vinkovačkim jesenima nastupili su i brojni popularni pjevači. Svake večeri, od 13. do 22. rujna, u šatoru Vinkovačkih jeseni u 22.30 počinjao je koncert neke od domaćih glazbenih zvijezda. Nastupili su Željko Bebek sa svojim bendom, Massimo, Mia Dimšić, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Bosutski bećari, Dražen Zečić, Jelena Rozga, Maja Šuput, Tamburaši za dušu, Berde band i Najbolji hrvatski tamburaši. U pješačkoj zoni nastupio je Ivan Zak, na dvije manje pozornice u pješačkoj zoni svake su se večeri izmjenjivali tamburaši, a u kupoli u Slavonskom sokaku izmjenjivali su se Slavonski suton i Tambura band. U Lapidariju vinkovačkog muzeja, u petak i subotu Vinkovčani i njihovi gosti uživali su u disco večerima.
Najčitanije iz rubrike