Regija
AUTOHTONI PROIZVOD

Vinkovčani prvi kušali "crni sendvič" od slanine fajferice
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Senvdič sadrži i jaja, sir, rajčicu, salatu. Logo je izradio strip-crtač Dubravko Mataković
VINKOVCI - U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni promoviran je ‘’crni sendvič’’, autohtoni proizvod iz Vukovarsko-srijemske županije, prema ocjeni svih koji su ga kušali, jako ukusan.

- Mi smo kao županija gospodarski orijentirani prema poljoprivredi, imamo sve više proizvođača crne slavonske svinje. Nešto što je možda zanemareno slanina je od crne slavonske svinje, koju ovdje svi volimo i jedemo. Prepoznali smo da slanina od crne slavonske svinje ima puno bolji kolesterol te smo tu slaninu željeli približiti široj javnosti preko jednog ovakovog sendviča. Zašto za doručak ne bismo svi pojeli jedan zdrav sedvič od slanine crne slavonske svinje u kombinaciji s jajima, sirom, sezonskom salatom? Pecivo je crno, tako da u kompletu imamo jedan jako ukusan proizvod, a logo je izradio poznati strip-crtač Dubravko Mataković. Mislim da imamo jednu jako lijepu priču, koja je već prepoznata kod nekih ugostitelja, kako bi što prije taj proizvod zaživio na tržištu - rekla je Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije.

Prezentaciji ‘’crnog sendviča’’, uz vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, nazočili su župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

- Kušali smo ‘’crni sendvič’’, najprije bih rekao da je odlična ideja da se on napravi od crne slavonske svinje, koja je iznimno kvalitetna. Dobili smo proizvod koji će, nadam se, prvenstveno mladi prihvatiti. Sendvič je odličan, kakvi su i inače proizvodi od crne slavonske svinje - rekao je župan Dobroslavić.

Božo Galića ocijenio je da je ovo hvalevrijedan projekt kako bi se fajferica još više upotrebljavala u prehrani te i na ovaj način promovirala.

Svi koji “crni sendvič” nisu uspjeli kušati na jučerašnjoj prezentaciji, mogu to nadoknaditi u subotu od 10 do 13 sati i od 19 do 24 sata te u nedjelju od 18 do 24 sata u pješačkoj zoni.

Mario Kokaj
Nije sve tako crno
Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera Vukovarsko-srijemske županije, istaknuo je kako je ovo bio značajan događaj, koji je pokazao da se u najistočnijoj županiji, kao i cijeloj Slavoniji i Baranji, stvari kreću prema naprijed: “Imamo ideja, imamo projekata, nije da baš nismo ni kreativni, ovaj crni sendvič, crno vino, sve je to pokušaj da se prevlada postojeće stanje.”
Najčitanije iz rubrike