Sport
ŽNK OSIJEK

Vlastitim mladim snagama vratiti primat u državi
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Balog je otišla u St. Polten, a iz Splita je došla povremena reprezentativka Monika Conjar

Dva tjedna od predviđenoga nogometašice Osijeka produljile su pripremno razdoblje. Početak prvoligaškog prvenstva pomaknut je zbog kvalifikacijskih obveza najbolje reprezentativne vrste te zatim boravka juniorske (U-19) na turniru u Kini, gdje je participirao pregršt igračica iz prvih sastava iz gotovo svih hrvatskih prvoligaških klubova.

Od ovoga ih je ljeta osam, a liga je reducirana zbog želje koncentracije kvalitete čiji će se učinci početi razaznavati od 22. rujna kada će početi borbe za bodove. Igrat će se dvokružno i potom će se saziv podijeliti u Ligu za prvaka i ostanak u kojoj ne namjerava participirati slavonski elitni tandem. O tome sigurno niti ne pomišljaju u Osijeku gdje je poslije niza godina dominacije izgubljen državni primat i namjerava ga se sada vratiti, kao i pokal namijenjen pobjedniku Kupa Hrvatske. U prošloj sezoni oba su pokala uzele Splićanke. Upravo će se s mladim, vlastitim snagama titula pokušati vratiti na "Mačkamamu" gdje se stoga i nije previše razmišljalo o pojačanjima. Prije desetak dana stigla je povremena "A" reprezentativka Monika Conjar iz redova Splita, a koja bi mogla kompenzirati odlazak prošle sezone najbolje igračice prvenstva Leonarde Balog koja se uputila u austrijski St. Pὄlten. To su i jedine ovoljetne igračke promjene u doprvaka Hrvatske koji je na startu priprema imao tri jake provjere s međunarodnim predznakom, s Lokomotivom iz Brčkog (3:2), beogradskom Crvenom zvezdom (3:1) te budimpeštanskim MTK-om (1:4).

- Iako nam te utakmice nisu dobro sjele na početku priprema, ipak su bile korisne. Tomu treba dodati da su našim suparnicama to mahom bile generalne provjere uoči njihovih prvenstava, pa smo im izišli ususret, ali i znajući da nećemo više moći organizirati takve primjerene oglede budući da će svi takvi klubovi biti zauzeti svojim obvezama. Nakon toga kombinirali smo treninge s utakmicama s mlađim muškim kategorijama i vjerujemo da smo ispunili planirano. Unatoč nedovoljnoj spremi te davanju minutaže većem broju mladih igračica, samim prezentacijama u međunarodnim ogledima prilično sam zadovoljan, jer daju nam razloga za optimizam i vjeru da smo na željenom putu. Zapravo, jedinom ispravnom, jer bez vlastitog igračkog kadra nema opstojnosti, posebice ne dugoročne, i to na najvišoj razini. Tranzicijsko prošlosezonsko razdoblje koštalo nas je gubitka obje titule, ali kako se u Osijeku uvjerljivo najbolje radi s mladim kategorijama vjerujemo da je trenutačno stanje samo privremeno. Moguće je da primat ne vratimo promptno, ali naš je cilj ponovno biti najbolji u državi - u dahu je kazao trener Tihomir Rudež, i najavio novo elitno prvenstvo u kojem će mu pomagati Marijan Vuka.

Dražen Lekšan
PRVI ISPIT U NOVOM GOLUBOVCU
Osječanke prvi ispit imaju u nedjelju, u gostima kod Lepoglave, gdje ih iščekuje istoimeni novak u prvoligaškoj konkurenciji, pa je Rudežovoj ekipi suparnik nepoznanica. Osijek na travnjak u Novom Golubovcu ide pokazati tko je tko u hrvatskim okvirima i ne razmišljaju o apsolutno ničem drugom osim o osvajanju tri boda i uvjerljivoj pobjedi. Popularne “zečice” pune samopouzdanja čekaju prvo ligaško kolo, a ne kriju ni velike ovosezonske ambicije u kojima ponovno žele iskoračiti na europsku klupsku scenu za što, dakle, treba vratiti primat na “Mačkamamu”.
Najčitanije iz rubrike