Novosti
NOVA KOMISIJA POČINJE 1. STUDENOGA

Šuica na saslušanju pred odborima - 3. listopada
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Saslušanje Dubravke Šuice, hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju predviđeno je za četvrtak, 3. listopada, od 18.30 do 21.30 sati, odlučilo je u četvrtak vodstvo Europskog parlamenta kojega čini predsjednik EP-a i čelnici klubova zastupnika. Sva će saslušanja započeti već 30. rujna pred Odborom za ustavna pitanja te pridruženim Odborom za zapošljavanje i socijalna pitanja, a trajat će do 8. listopada. Nakon saslušanja sastat će se predsjednici odbora i koordinatori klubova zastupnika u odborima kako bi ocijenili svakog pojedinog kandidata.

Konferencija predsjednika odbora donijet će odluku o ishodu saslušanja 15. listopada te zaključke proslijediti predsjedniku EP-a i čelnicima klubova zastupnika. Dva dana poslije konferencija predsjednika EP-a potom će donijeti konačnu ocjenu i odluku o tome mogu li se saslušanja proglasiti zaključenima.

Parlament na plenarnoj sjednici potvrđuje cijeli kolegij povjerenika, običnom većinom i provođenjem poimeničnog glasanja. Glasovanje o cijeloj Komisiji predviđeno je 23. listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ako sve prođe u redu, nova Komisija preuzima dužnost 1. studenoga.

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizirati 14. i 15. listopada. U suprotnom, sadašnja Komisija nastavlja raditi dok se ne dovrši proces izbora novog sastava Komisije.

Ako na saslušanju netko od kandidata ne zadovolji zastupnike, novoizabrana predsjednica može tražiti zamjenskog kandidata ili pak riskirati i ići na plenarno glasovanje s mogućnošću da padne cijela ekipa. T.P.
Možda ste propustili...