Regija
SLAVONSKI SOKAK OMILJENO OKUPLJALIŠTE

Stari obrti, dobra hrana, pivnica, tamburaši - gosti oduševljeni!
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Raznovrsna ponuda plijeni pozornost Vinkovčana i njihovih gostiju

Slavonski sokak što se pružio u užem središtu Vinkovaca, pokraj Bosuta, ponovno u sjajnom izdanju i za ove 54. Vinkovačke jeseni, oduševljava Vinkovčane i njihove goste. Već je i sama ideja Sokaka - s 20 velikih i malih kućica identičnog dizajna, s 30-ak štandova - naišla na pozitivne kritike, a bogata i šarolika ponuda tog sajma gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina privlači pozornost mnogih koji su proteklih dana izašli u šetnju gradom što, od 13. pa sve do 22. rujna, živi posebnim ritmom života, u duhu sa "svojom" manifestacijom izvornog hrvatskog foklora.

U Slavonskom je sokaku i mala pozornica na kojoj svakog dana sviraju tamburaši, a bogata je i ugostiteljska ponuda s, između ostalog, domaćim slavonskim delicijama, slatkim zalogajima, pa i pivnicom omiljenog Buba bara.

Tradiciju valja čuvati
Svakodnevno, poglavito u večernjim satima, Sokakom se tako razliježe uz Bosut slavonska pjesma, dok brojni posjetitelji uživaju u raznolikoj ponudi gdje svatko može pronaći nešto za sebe, od rukotvorina praktične uporabe do suvenira, i, dakako, gastroužitaka. Vinkovčani, njihovi gosti, obitelji s djecom.... grad doista diše punim plućima u danima Jeseni.

- Predivno je sve što se u ovih desetak dana događa u našem gradu. To je naša tradicija, i moramo je čuvati - kazuju Vinkovčani dok sa zanimanjem obilaze štandove.

Zadovoljni su i izlagači.

- Lijepo je, pomalo se radi i uživa u atmosferi - reći će Ana Šebalj (58) iz Rokovaca, koja je u jednoj od kućica izložila proizvode obiteljske domaće radinosti, ručno rađene dječje igračke od drva, u veselim bojama koje su djeca, dodaje, itekako zapazila. Njihova radinost nosi naziv "Tam-Tam" i nijedne godine ne propuštaju Vinkovačke jeseni.

- Djeca gledaju i traže od roditelja naše igračke - vlakiće i autiće za dečke, kolijevke i stolove i stolice, ormare za djevojčice, raznobojne gitare, a ima i nešto edukativnih igračaka poput "računala". Suprug Zlatko ih izrađuje, iz hobija, već deset godina. Budemo na sajmovima diljem Hrvatske i zadovoljni smo jer kupci su nas prepoznali - govori.

"Superzadovoljni" Slavonskim sokakom jesu i vlasnici domaće radinosti Josipa Dujmića iz Slavonskog Broda, koji su u Vinkovce donijeli šlingano ruho - dječje haljinice, oplećke, odjeću u etnostilu za žene i muškarce, male i velike.

- Domaće je platno, šlingano i heklano, sve sami radimo - kažu Brođani iako, dodat će, ljudi "više gledaju nego što kupuju jer u Slavoniji se nažalost nema novca".

- Bude ipak i kupaca, ali više onih što u Vinkovce dođu iz drugih krajeva Hrvatske pa ovih glavnih dana Jeseni očekujemo bolju prodaju - reći će, dodajući da je ideja Slavonskog sokaka "jako dobra, s lijepim štandovima i dobrom organizacijom".

I gledaju, i kupuju
- Ide odlično, ima kupaca, a najtraženiji su najljući proizvodi - otkriva Drago Crepić iz vinkovačke "Ljutoteke", čiji su umaci od čili papričica već treću godinu i na Jesenima tražena "hot roba".

- Jako smo zadovoljni ovdje u Sokaku jer svi obrtnici i domaće radinosti su ovdje, na istom mjestu. Ima i puno ljudi, ima i kupaca, posebno od poslijepodnevih sati. Sve skupa je predivno, lijepo osmišljeno, a sviđa nam se i ideja da svi svoju robu izlažemo i prodajemo na jednakim štandovima, a preko noći ne moramo spremati robu jer Sokak čuvaju zaštitari - priča Vesna Ratko, Osječanka, koja u svojoj domaćoj radinosti izrađuje unikatne etnosuvenire - ukrašene drvene kutije, oslikane boce, frakliće, čuture, ogledalca....

Tek je to dio raznovrsne ponude jer šetajući Slavonskim sokakom pogled, preko štandova, pada i na tradicionalne šokačke reklje, ljude koji isprobavaju šešire poznatog slavonskog šeširdžije Stanka Ištokovića, ili pak na tradicionalne, ručno šivane kožne papuče. Svoje su zdrave proizvode izložili i medari, nađe se i domaćih kolača, raznih ukrasa, kreativnog ručno izrađenog nakita.... Doista, u Slavonskom sokaku svatko može naći proizvod koji će ga sjećati na još jedne Jeseni u Vinkovcima!

Sanja Butigan
Pokraj lampe nasred Vinkovaca - fenjeri
U središnjem gradskom parku zanimljiva je atrakcija koja ne može ostati nezapažena. Naime, nedaleko od “lampe nasred Vinkovaca” svijetli na desetke fenjera, a uz njih i fenjerdžija što pred posjetiteljima svake večeri uprizori kako se nekad, prije električne energije, palila rasvjeta. Dakako, toga zanimanja više nema, ali zato Miroslav Kern, predsjednik osječke udruge Svjetlost fenjera, u svojoj privatnoj kolekciji čuva više od 200 originalnih fenjera, od kojih su neki stariji i od 100 godina. “Ideja suradnje s Vinkovačkim jesenima jest izložba, odnosno prezentacija rasvjete kakva je nekada bila, a ovo je druga godina da izlažemo u Vinkovcima”, kazao je Kern, dodajući da je njihova udruga, u nizu aktivnosti i ideja, svoje fenjere izlagala i na adventima u Zagrebu i Osijeku, a zanimljiva je bila i suradnja iz 2016./2017. godine, kada je popularni panonski mornar Đorđe Balašević s njihovim fenjerima izlazio na pozornice u Zagrebu i drugim gradovima u regiji.
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike