Regija
PRVI PUT NA RED BULL SOAPBOXU

Pobješnjeli Ben Hur i centurioni zabavili jurilicom i nastupom
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Neven Svalina, Velimir Tepeš, Vedran Barišić, Bernard Milković i Nino Vladušić činili su tim iz Valpovštine
BELIŠĆE/VALPOVO - Grupa entuzijasta iz Valpova i Belišća - Neven Svalina, Velimir Tepeš, Vedran Barišić, Bernard Milković i Nino Vladušić, početkom ove godine odlučila se na posve neobičan pothvat: biti prvim predstavnikom Valpovštine koji će sudjelovati u utrci Red Bull Soapbox – natjecanju namijenjenom vozačima amaterima u ručno izrađenim vozilima.Proteklog vikenda u Zagrebu su u zaista jakoj konkurenciji, u kojoj je bilo još 59 timova, uspjeli ostvariti svoj san i oduševiti posjetitelje duž staze u glavnom gradu od Kazališta Komedija do Manduševca, nastupivši pod imenom Pobješnjeli Ben Hur.

Iako izgleda vrlo lako i jednostavno, već samo uključivanje u to natjecanje, koje se u Hrvatskoj nije održavalo punih osam godina, zahtijevalo je puno znanja i vještine sudionika. Prvo je za prijavu na utrku trebalo odigrati igricu online, ispuniti upitnik te poslati skicu koja će vjerno prikazivati izgled vozila s kojim se ekipa planira natjecati. Tek kada su, među nekoliko stotina pristiglih prijava, žiri i glasovi publike odlučili da prijava valpovačko-belišćanske ekipe, koja se prozvala Žabaraberi ispunjava sve propisane kriterije funkcionalnosti, a istovremeno genijalnosti, inovativnosti i poštovanja tehničkih specifikacija za sigurnost izrade vozila, višemjesečni zahtjevni posao izrade vozila mogao je početi.

- Znali smo da moramo napraviti jurilicu koja će moći biti pokretana samo čistom hrabrošću, gravitacijom i bez motora, pedala i vanjskih izvora energije te da nam je zadatak da se tim istim vozilo spustimo stazom što prije i u jednom komadu, jer ova utrka ne nosi bez razloga naziv jednog od najotkačenijih i najzabavnijih događaja - ispričao nam je jedan iz ekipe konstruktora vozila, Belišćanin Neven Svalina, naglasivši kako su za svoju ideju i projekt od samih početaka imali znatnu podršku i Grada Belišća i Grada Valpova, što im je uvelike olakšalo realizaciju i sam nastup na natjecanju, što im je bio i primarni cilj.

I tako su, uz prigodne kostime, kreativni Slavonci, koji rado ističu kako vole davati krv, noćenja na Dravi, posebno hodočašće za Veliku Gospu u Aljmaš i vaterpolo, kao pravi centurioni, stigli u Zagreb na utrku koja je u 20 godina povijesti posjetila više od 50 zemalja svijeta. Prije nastupa ekipa je s vozilom prvo prošla početno testiranje Red Bull ekipe zadužene za inspekciju vozila prije utrke i pokazala se spremnom za izazov koji je bio pred njom. Četveročlani tim prije nastupa je imao 30 sekundi da impresionira sudačku ekipu - Maja Šuput, Petar Bruno Basić, Martin Sinković, Miroslav Zrnčević Mrgud i Damir Kedžo, a zatim je počeo izazovni spust, tijekom kojeg su jednako napeti bili i tim u vozilu i oni koji su ih bodrili iz publike. Naime, timovi su se na utrci ocjenjivali na temelju triju kriterija: kreativnosti, izvedbe na startu i brzine spusta, pa su suce osim brzinom imali zadatak oduševiti i dizajnom vozila iz kućne radinosti, impresionirati držanjem na stazi te postići odgovarajući umjetnički dojam prolazeći kroz cilj.

Ekipa se, doduše, nije plasirala među prva tri tima, no taj rezultat Žabarabere nije omeo u dobroj zabavi tijekom utrke, jer pokazali su se iznimno sposobnom i kompaktnom ekipom dvaju gradova, koja je među rijetkima iz Slavonije uspjela probiti led i uopće plasirati se na takvo natjecanje.

Lidija Aničić
Spremni su za nove izazove
Ekipa domaćih momaka iz Pobješnjelog Ben Hura, koja ne odbacuje mogućnost ponavljanja ove avanture, potvrdila je svima da je itekako sposobna stati rame uz rame s najodvažnijim i najkreativnijim domaćim izrađivačima jurilica iz kućne radinosti. Njima je to, kažu, prije svega dragocjeno iskustvo i putokaz u kojem smjeru poraditi na nekom novom vozilu s kojim bi u sljedećim godinama željeli na neki novi nastup.
Najčitanije iz rubrike