Osijek
OSJEČKI CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB

Gundulićeva bez detektora metala, u Jägerovoj nema čak ni zaštitara
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Zbog remećenja reda i mira nedavno je intervenirala i policija

Iako je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković krajem kolovoza najavila kako svi centri za socijalnu skrb trebaju osigurati zaštitu detektorima metala, kao i proširenje ovlasti zaštitara, to se, čini se, ipak neće skoro dogoditi.

Podsjetimo, 30. kolovoza detektor je, i to nakon krvoprolića, u ustanovi dobio đakovački CZSS, a mjesec dana poslije trebali su ga uvesti svi centri. No, kad je u pitanju osječki CZSS, riješena bi mogla biti samo dokumentacija do kraja rujna, a sudeći prema složenosti procedure, detektori metala bit će postavljeni nešto kasnije. Potvrdila nam je to ravnateljica osječkog CZSS-a Ivka Kaurinović, pojašnjavajući da je Centar uputio Ministarstvu pristigle ponude i najpovoljniji odabir.

- Mi smo proveli potreban postupak, no ne vjerujem da će biti riješeno za desetak dana, koliko je do kraja rujna. Ipak, važno je da se dokumentacija riješi, a potom sama ugradnja, vjerujem, ne traje dugo - rekla je Kaurinović, dodavši da nema informaciju na što se odnose proširenja ovlasti zaštitara. Hoće li se proširiti na nošenje oružja, a zašto ga u ovom trenutku zaštitari nemaju, nije joj poznato. Zaštitar u Centru nema ni ručni detektor i može jedino procijeniti je li neka stranka potencijalno opasna ili ne.

Stoga je Centar na ulazna vrata postavio uputu prema kojoj je osoba koja ulazi dužna javiti se zaštitaru i dati na uvid osobnu iskaznicu kako bi ga zaštitar upisao. One stranke koje uza se nemaju dokument za identifikaciju, ne mogu biti primljene, a one stranke koje svojim ponašanjem ometaju rad djelatnika bit će udaljene iz ustanove, a prema potrebi bit će pozvana i policija. Nadalje, zabranjen je ulaz alkoholiziranima te osobama koje su pod utjecajem opojnih droga, a zabranjeno je i unošenje hladnog i vatrenog oružja. Također, nije dozvoljena ni upotreba mobitela u svrhu snimanja, a što je, kaže Kaurinović, postala prava pošast.

- Ima situacija kad stranke snimaju mobitelom ono što se događa, a potom prijete ni ne znajući da čine kazneno djelo. I nakon tragedije u Đakovu imali smo problema sa strankama koje su remetile red jer su se protivile oduzimanju djece i bili smo primorani zvati policiju. Bilo je prijetnji tipa da nas sve treba pobiti, da smo sad (nakon Đakova, nap. a.) mi na redu, no mi samo radimo svoj posao - naglašava Kaurinović dodajući da se treba promijeniti svijest kod ljudi koji moraju znati da ne mogu doći u ustanovu i praviti nered te misliti da su isključivo oni i nitko drugi u pravu i da država mora osigurati provođenje njihove zamisli.

- Demokracija nije anarhija, i to ljudima treba biti jasno. No, kako bismo spriječili eventualne probleme, čekamo uvođenje detektora metala, odnosno veće ovlasti zaštitara. Za sada od zaštitara gotovo da nema koristi jer, kad i dobijemo detektor, zaštitar ne raspolaže ni sa čim niti smije išta učiniti u slučaju kakve izravne prijetnje - poručuje Kaurinović.

Marija Mihelić
U Jägerovoj 12 ni zaštitara ni detektora
Osim zgrade u Gundulićevoj 22, osječki Centar za socijalnu skrb ima i svoju podružnicu u Jägerovoj 12, gdje se nalazi Obiteljski centar. Dok u Gundulićevoj još nema detektora metala, ondje zaštitu zaposlenicima ipak pruža zaštitar. Međutim, u podružnici u Jägerovoj nema ni jedne vrste zaštite. Stoga je nužno, kaže ravnateljica Kaurinović, da se i ondje situacija riješi što prije.

- Mi uvijek reagiramo nakon što se nešto dogodi, a što se pokazalo i na primjeru Đakova. Međutim, mi ćemo se svakako obratiti Osječko-baranjskoj županiji kako bi se riješilo pitanje tjelesne zaštite. Iako je za ovu godinu proračun donesen, vjerujemo i nadamo se da će nam Osječko-baranjska županija pomoći da se osiguraju financijska sredstva još do kraja ove kalendarske godine - naglasila je Kaurinović, dodavši da je i u Obiteljskom centru, odnosno u podružnici CZSS-a u Jägerovoj 12, također potrebna dvostruka tjelesna zaštita. Ministarstvo je, naime, dalo uputu za postavljanje detektora i na navedenu lokaciju, no potreban je i zaštitar.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike