Osijek
NA NATJEČAJ ZA ORGANIZACIJU ADVENTA SAMO JEDNA PONUDA

Privatnike ne zanima organizacija Adventa u Osijeku
Objavljeno 20. rujna, 2019.

Iako je natječaj, ili službeno - Javni poziv za iskaz interesa za organizaciju Adventa u Osijeku 2019., Turistička zajednica grada Osijeka objavila krajem srpnja, odnosno prvi put dovoljno rano da se stignu načiniti ozbiljne pripreme za organizaciju ovog događanja, i unatoč činjenici da je poziv bio otvoren više od mjesec dana, Turistička zajednica primila je samo jednu ponudu za organizaciju ovog događanja.

- Nije nam se javila ni jedna tvrtka ili udruga koja je prethodnih godina organizirala ovo događanje, odnosno dobili smo samo jednu ponudu. Riječ je o ponudi Udruge za poljepšanje grada „Moj Osijek”. No, ova ponuda više je savjetodavna nego organizacijska. U njoj se navodi kako grad treba biti ukrašen i okićen, ali ne nudi se konkretna organizacija samoga događanja. Zato ćemo ovih dana sazvati Turističko vijeće Turističke zajednice grada Osijeka i zajedno s gradonačelnikom dogovoriti kako prionuti organizaciji ovog događanja - objašnjava Saša Uranjek, direktor TZ-a grada Osijeka.

U Turističkoj zajednici navode da je najvjerojatniji scenarij da će organizacija ovoga događaja u potpunosti prijeći u ruke javnog sektora, i to na način da organizaciju između sebe podijele Turistička zajednica, Osječki sajam i ostala trgovačka društva i ustanove Grada Osijeka.

Osnovni je cilj ovogodišnje organizacije raskošno uređenje grada na potezu između središnjeg trga i Tvrđe, odnosno jednog dnevnog, a drugog turističkog središta grada.

- U 2019. treba pokrenuti razvoj komunikacije između Trga Ante Starčevića i Tvrđe. Na tom potezu nalaze se i sadržaji turističke ponude kao što su Sakuntalin park, kino Urania, perivoji, Europska avenija i secesijski niz. Bila bi to prekrasna šetnja iz središta grada prema Tvrđi, na kojoj bi se, primjerice, posebno uredila pojedina dvorišta kao što je ono GISKO-a, kao usputne točke zaustavljanja. Uređenje javnog prostora, i to prije svega odgovarajućom dekorativnom rasvjetom, i uvođenje sadržaja na potezu Europske avenije, postaje ključni dio višegodišnjeg razvoja Adventa u Osijeku. No ne smijemo zaboraviti da Tvrđa u listopadu postaje veliko gradilište. U razdoblju infrastrukturnih radova i radova završnog uređenja, veliki javni sadržaji na otvorenom neće se na tom prostoru moći održavati, prema najavama, čak sve do 2022. godine. Stoga bi se razvoj Adventa u Osijeku u sljedećih pet godina trebao događati na trima točkama. Prva je Trg Ante Starčevića i konkatedrala. U toj prvoj točki treba osigurati vidljivost Adventa u samome središtu u obliku tematskog ambijentalnog uređenja. Druga je točka u razvoju Europska avenija, koja je novost i ključna promjena, a ideja je ponuditi šetnju kao ključni dio ponude svakog uspješnog adventa, pa bi upravo uređena Europska avenija dala novu kulisu Adventu u Osijeku i razvoju osječkog turizma. Kao treća točka (tijekom obnove Tvrđe), bio bi to Perivoj kralja Tomislava, odnosno prostor na kojem je bila Zemlja bez granica, objasnio je Uranjek.

Podsjetimo kako je prošlogodišnji Advent smišljan samo oko mjesec dana prije samoga početka događanja. Iako su bile najavljene tri lokacije, također je zbog manjka interesa događanje prvi put održano u Parku kralja Petra Krešimira IV., i manjim dijelom u Tvrđi. Dio ugostitelja koji se javio za organizaciju Adventa u Ribarskoj ulici, na koncu je odustao. Zato se ove godine s osmišljavanjem događanja počelo već u srpnju, ali ni ove godine privatnog interesa nema.

Već je ranije najavljeno i kako bi se ove godine u sufinanciranje Adventa trebala uključiti i Osječko-baranjska županija.

Nefreteta Z. Eberhard
Osnovni je cilj ovogodišnje organizacije uređenje grada na potezu između središnjeg trga i Tvrđe
Najčitanije iz rubrike