Mozaik
VINKOVAČKI BEND SLAVI 40 GODINA RADA

The Karambol: Svirka nam je uvijek ispred svega i radimo ono što doista volimo
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Nova pjesma “Budi svoj” u cijelosti je pozitivna i poručuje da nikada ne treba odustati od svojih ideala i snova, kaže Fuzy

The Karambol je bend nastao davne 1979. godine u Vinkovcima i ove jeseni slavi 40 godina od nastanka. Nakon četiri godine zajedničke svirke članovi su se razišli i otišli svatko svojim putem.

Opet se okupljaju 2006., na poznatom koncertu "Aveti prošlosti", gdje su se okupili vinkovački bendovi iz 80-ih, a neki od njih prvi su put nakon 20 godina ponovo počeli svirati. Od tada The Karambol kontinuirano radi, vježba i nastupa gdje god ih pozovu. Kroz bend su prošli brojni glazbenici, a ova se postava ustalila. U njoh su iskusni glazbenici koji su zanat pekli u nekadašnjoj nadaleko poznatoj vinkovačkoj školi rocka, tako da su i sami prošli kroz puno vinkovačkih bendova. Današnji The Karambol čine Vladimir Bakarić - vokal, Miroslav Fuzy - ritam-gitara, Krešimir Janošić - sologitara, Hrvoje Tuček - bubnjevi, Slaven Nuhanović - bas-gitara i Mario Dragičević - klavijature.

- Teško je reći kakvu glazbu sviramo, ali, u svakom slučaju, to je rock-glazba u najširem smislu riječi. Od nas šestorice svi smo različiti i slušamo različite vrste glazbe, pa je samim tim neizbježno da se, možda i nesvjesno, osjećaju razni utjecaji. Ne opterećujemo se time u što će nas svrstati, radimo pjesme po osjećaju, pa što ispadne od toga. Za nas postoje samo dobre i loše pjesme, a kako će se to zvati, potpuno nam je nebitno - kaže Krešimir Janošić, koji, uz glazbu, radi kao preparator u vinkovačkom muzeju, a frontmen Vladimir Bakarić dodaje da su objavili dva EP-a ("Djetinjstvo" i "80-te") te album "Svirepo i brutalno" za izdavačku kuću Croatia Records.

- Također smo bili uvršteni na albume "Novi zvuk" i "Najbolje rock pjesme", isto u izdanju Croatia Recordsa. Imali smo uspješnu suradnju s Daliborom Bartulovićem - Shortyjem u pjesmama "Svirepo i brutalno", na našem prvom dugosvirajućem albumu, i "Ne vjeruj mi" na njegovu albumu "Veličina nije bitna", te "Čudne njuške" s Jaletom. Iza nas su desetci singlova i spotova objavljenih u vrhunskoj produkciji. Imali smo sreće raditi s velikim redateljima Markom Zeljkovićem - Zeljom, Darkom Drinovcem, Josipom Grizbaherom i drugima - kaže Vladimir Bakarić, poznat i kao pisac uspješnih romana za mladež.

- Sviramo gdje god nas zovu i vrlo se lako dogovorimo sa svima koji su zainteresirani za našu glazbu. Nikome se ne nudimo iako bismo tako možda imali i puno više koncerata. Novac nam nije presudan. Radimo ono što volimo i uvijek je svirka ispred svega. Sve ostalo je samo plus i, naravno, dobro je došlo - dodaje basist Slaven Nuhanović, a bubnjaru Hrvoju Tučeku teško je izdvojiti koji im je koncert ostao u sjećenju, ali ipak ima favorita.

- Odsvirali smo puno, što većih što manjih, koncerata, i dalje neumorno sviramo. Meni je jedan od najdražih koncerata bio na DOF-u u Velikoj. Posebna je to svirka bila jer je usred šume, potok, puno ljudi, nekako domaćinska atmosfera. Nešto slično kao na Marinfestu, koji nam je uvijek drag. UFO, Bogaloo, Sax, Cvjetni trg u Zagrebu, ma teško je svega se sjetiti, ali bilo je stvarno fantastičnih koncerata – prisjeća se Hrvoje.

Pitali smo bend kakva je danas vinkovačka rock.scena, postoji li uopće.

- O tome zaista nemam što reći. Vinkovačka rock-scena trenutno ne postoji. Uopće nema mladih autorskih bendova koji sviraju, ili bar ja za to ne znam. Ima klinaca koji sviraju. I to dobro, ali mislim da je velik problem prostor, jer jednostavno nemaju gdje održavati probe - kaže Miroslav Fuzy i rado predstavlja najnoviju pjesmu The Karambola "Budi svoj".

- Pjesma "Budi svoj" nastala je još 2012. i inspirirana je onim što se počelo događati oko nas. Sve je stvar odluke, ali kada jednom nešto odlučiš, treba se toga držati i ići makar i glavom kroz zid, ali ostati zauvijek svoj - poruka je pjesme. Pozitivna je u cijelosti i poručuje kako nikada ne treba odustati od svojih ideala i snova. Producirao ju je Branimir Jovanovac - Bani u studiju Mak, kao i tri dosadašnje s novog albuma "Zadrži dah", "Čudne njuške" i "Vatra", a spot je radio Josip Grizbaher u produkciji Cinematica i baš je onakav kakva je i pjesma, pokazuje nas na snimanju baš onakvima kakvi zapravo i jesmo. Uvijek svoji! Osim njih dvojice zahvalu zaslužuje i Petra Marković, koja je uz nas otpjevala prateće vokale - kaže Miroslav Fuzy.

Vinkovačke smo glazbenike pitali i kakve planove bend ima za bližu budućnost.

- Osim svirki plan je promoviranje novog singla na radiopostajama, u novinama, na portalima i u televizijskim programima. Neki dugoročniji plan je konačno objavljivanje drugog albuma i nadamo se, ako sve bude kako je dogovoreno, da će se to i dogoditi do kraja ove godine. Mogu još najaviti dvije suradnje, koje će, nadam se, biti izuzetno zanimljive - najavljuje tajnovito klavijaturist Mario Dragičević.

- Treba dodati kako bismo voljeli, s obzirom da je ove jeseni 40 godina od nastanka The Karambola, organizirati koncert na kojem bi se okupili svi oni koji su prošli kroz bend, ali i naši prijatelji, poznati izvođači, koji bi s nama odsvirali i otpjevali neke naše, ali i svoje pjesme. Svjesni smo kako je to ideja koju nikako ne možemo realizirati sami pa, evo, koristimo i ovu priliku pozvati sve one koji su spremni na bilo koji način pomoći. Mislimo da bi to bio važan događaj, ne samo za nas nego i za grad i županiju - zaključuje Vladimir Bakarić.

Miroslav Flego
U VINKOVCIMA MLADI NEMAJU PROSTORA ZA SVIRKE
Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike