Novosti
OSJEČKA ORGANIZACIJA HDZ-A O GRADNJI NASTAVKA KANIŽLIĆEVE

Zbog nezakonitog postupka gradske uprave Osječani su opet na gubitku
Objavljeno 19. rujna, 2019.

Vezani članci

VISOKI UPRAVNI SUD RH POTVRDIO:

Grad Osijek prekršio zakon pri odabiru izvođača za Kanižlićevu

Nakon što je Visoki upravni sud RH poništio rješenje o odabiru tvrtke Eurokamen kao najpovoljnijeg ponuditelja u javnoj nabavi za gradnju nastavka Kanižlićeve ulice u Osijeku, ali i rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim ova javna nabava nije poništena, osječki HDZ oglasio se priopćenjem za javnost u kojem ističe kako se dogodilo ono na što su upozoravali još u svibnju. "Zbog nezakonitog postupanja gradske uprave građani su opet na gubitku, financijskom i vremenskom, odnosno društvenom i gospodarskom", naveo je u priopćenju Ivan Radić, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a. Istaknuo je kako je HDZ-u, nakon objave presude Visokog upravnog suda, "dužnost kao odgovornoj političkoj organizaciji ponovno reagirati na dosad najveću aferu gradske uprave iza koje se krije niz nepravilnosti za koje vjerujemo da se nisu dogodile slučajno, i koje su za posljedicu imale nezakonito proveden postupak javne nabave gdje Grad nije poštovao jednakost u odabiru izvođača radova".

"Zbog propusta i nezakonitih radnji gradske uprave naš grad je izgubio dvije godine na pokušaju gradnje jedne ceste koja jako mnogo znači za daljnje investicije koje se na nju nadovezuju, a to je prije svega I. gimnazija, a u nastavku i sportski kompleks. Naime, već je dobro poznato da je gradska uprava četiri puta provodila postupak javne nabave za jednu te istu investiciju, odnosno gradnju produžetka Kanižlićeve ulice, i to svaki put s različitom procjenom vrijednosti radova. Tri puta su poništavali natječaj jer nisu znali (ili htjeli???) odrediti realnu vrijednost radova, a četvrti pokušaj bio je nezakonit, zbog čega će građani morati platiti 45.000 kuna sudskih troškova. Čini se da su se obistinile naše sumnje koje smo javno iznosili prije četiri mjeseca kada smo prilikom posljednjeg pokušaja javne nabave ukazali na nezakonitost kad je Grad odabrao izvođača koji nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju, točnije, nije dostavljena bankovna garancija, nego umjesto toga zadužnica. Tada su se iz Grada pravdali da je došlo do propusta koji su naknadno ispravili. Opravdanje da je netko slučajno počinio takav previd i više je nego komično. Radi se o dva posve različita dokumenta s različitim obvezama po pitanju naplate. Naknadno pozivanje nekog ponuditelja da dostavi pravovaljanu dokumentaciju nakon što je javnost saznala za propust gradske uprave je sumnja koja dovoljno govori sama za sebe", navodi Radić, i dodaje kako se sada postavlja pitanje odgovornosti.

"Upravo na upit naše vijećnice Sande Pašuld zamjenik gradonačelnika Boris Piližota je na 20. sjednici Gradskog vijeća 3. lipnja po pitanju eventualnih nezakonitih radnji u ovom slučaju izjavio: ‘Apsolutno nema nikakvih nepravilnosti, a pogotovo ne namjera da netko nekom pogoduje‘. On je detaljno bio upoznat sa svim elementima natječaja i nakon ovakve odluke Visokog upravnog suda minimum političke i ljudske korektnosti jest da preuzme odgovornost za ovu aferu. Također očekujemo i da se gradonačelnik oglasi po ovom pitanju koji je nekoliko dana nakon ove presude razvlastio svog zamjenika gradonačelničkih ovlasti i naglo se vratio u gradsku upravu te ponovno preuzeo ulogu prvog čovjeka Grada. Očekujemo i da Grad Osijek na temelju svih ovih navoda, sumnji i presude Visokog upravnog suda hitno provede internu kontrolu i utvrdi sve razloge ovakvog nezakonitog postupanja i o tome izvijesti javnost, odnosno naše sugrađane", zaključuje Radić. D.Pav.